Klumme
Læsetid: 3 min.

SPISDrik: Kvæler medierne glæden ved hverdagsmaden?

SPISDrik: Kvæler medierne glæden ved hverdagsmaden?
Moderne Tider
27. oktober 2012

Bliver vi gladere og tryggere ved at lave vores egen mad, når mad både visuelt og verbalt fylder så meget i medierne? Der er mad allevegne, og det leder tanken hen på ordet ’madporno’, der dukkede op, da der kom lækre farvebilleder af mad i bladene for 30-40 år siden. Nu er der kokkeprogrammer, madblogs, radiokokke og mad i alle magasiner. Men når man ser, hvad mange kommer i indkøbskurven i supermarkederne, eller hvad de fleste spiser, er der stor forskel mellem den formidlede madverden og den virkelige. Er det inspirerende eller hæmmende for den hjemmelavede mad at se alle de superdygtige kokke, konditorer m.m. lave professionel mad, der ofte er tidskrævende og umuligt at få på spisebordet i en fortravlet hverdag?

Måske når nogle af de kulinariske ideer ud i den virkelige verden til blærerøvsmiddage og kagegilder, hvor der er overskud og lyst til at bruge sine ressourcer på maden. F.eks. har bageprogrammer med gamle danske melsorter haft stor betydning, og mange flere er begyndt at bage. Er den store mængde madstof i medierne gavnlig for et naturligt forhold til hjemmelavet mad, eller hæmmer perfektionistisk modemad kun lysten til almindelig madlavning. Kampen for, at alle får et ordentligt måltid mad mindst en – og gerne flere – gange om dagen er højaktuel. Det kan alt i alt blive nok med drømme-snak og selviscenesættelse igennem madvalg, Omvendt er det, at vi sætter ord på maden, med til at styrke bevidstheden om, hvad et godt, rigt liv er, og vigtigt for at kunne kommunikere holdninger og kvalitet, der er med til at bane vej for bedre mad til alle.

Så drøm ikke – få maden ind i hverdagen på en balanceret måde hvor de enkle gode måltider også giver tid til at udvikle andre sider af en selv og af fællesskaber.

Med inspiration fra en ret på Manfreds og vin er her en opskrift med kombinationen æg og græskar. Fra Din Baghaves nye bog er Mettes opskrift på æggekage med bladbeder og svampe.

Pocherede æg med græskarsovs – 4 personer

Pocherede æg:

2 l vand og 2 dl eddike

4 store superfriske æg

salt og peber

Græskarsovs:

1,5 kg hokkaidogræskar (uden kerner men med skal)

2 skalotteløg

2 fed hvidløg

Lidt smør eller olivenolie

Ca. 3 dl vand

Frisk rosmarin

Drys: 4-5 spsk. græskarkerner og evt. grønne krydderurter som purløg, koriander eller bredbladet persille – eller bitter salat a la ruccola

Tilbehør: Brød

Græskarsovs: Steg græskar i smør eller olie, til det er let gyldent, tilsæt hvidløg, rosmarinkviste og hakkede skalotteløg, og sauter i et par minutter. Kog med vand under låg. Sovsen koges ud og blendes groft, hvis den er meget tyk spædes med vand. Smag til med salt.

Pocherede æg: Fyld vand og eddike mindst 8 cm op ad kanten i en gryde og bring den i kog.

Slå æggene ud et ad gangen i en kop og krydr med lidt salt. Lad æggene glide forsigtigt ned i det kogende eddikevand. Skru ned så det kun simrer svagt og lad æggene få ca. 5 min., så de stadig er bløde. Tag dem op med en hulske, og læg dem i fire skåle eller dybe tallerkner. Hæld varm græskarsovs ved.

Drys med græskarkerner ristede sprøde på en pande, krydderurter eller salat og spis brød til.

Bladbedeæggekage med svampe – 4 personer

300 g svampe

2 skalotteløg

2 fed hvidløg

300 g bladbeder, f.eks. sølvbeder

25 g smør

10 æg

salt og friskkværnet peber

Tilbehør: groft rug- eller hvedebrød og evt. salat

Rens svampene, og skær dem i mindre stykker.

Pil løgene, skær i skiver og knus hvidløg.

Skær bladbederne i tynde strimler.

Steg løg og svampe gyldne i smør på en slip let-pande. Tilsæt bladbederne, og steg dem ca. 5 min., til de er møre.

Pisk æggene sammen i en skål og krydr med salt og peber. Hæld æggene ud på panden, og rør godt. Sørg for at røre over hele overfladen af bunden af panden, et par gange. Steg i alt ca. 10 min., til æggekagen er lige netop gennembagt. Servér med brød og evt. salat.

 

Restaurant Manfreds & Vin, Jægersborggade 40 København, Manfreds.dk

Mette Helbæk: Grønsagsbiblen – 230 lækre opskrifter fra Din Baghave, Lindhardt og Ringhof

Serie

Værs'go' og spis

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her