Nyhed
Læsetid: 6 min.

Vores version: Stillingen i SF

Moderne Tider Analyse gør her status over hovedpersonerne i SF efter valgkampen og regeringsrokaden. Hvem er inde, hvem er ude, hvem er oppe, og hvem er igen kommet ind i varmen? Den slags strategiske kampe kan vi ikke overlade til Mogensen & Kristiansen og de andre kommentatorer. Her er vores autoriserede udlægning
Moderne Tider Analyse gør her status over hovedpersonerne i SF efter valgkampen og regeringsrokaden. Hvem er inde, hvem er ude, hvem er oppe, og hvem er igen kommet ind i varmen? Den slags strategiske kampe kan vi ikke overlade til Mogensen & Kristiansen og de andre kommentatorer. Her er vores autoriserede udlægning
Moderne Tider
20. oktober 2012

Holger K. Nielsen

Et ur, der er gået i stå, viser to gange i døgnet, hvad klokken er slået. Sådan er det også med Holger K. Nielsen: Han har ligget stille i hængekøjen og kan nu konstatere, at han er blevet ledende igen. I stedet for at løbe efter tidsånden venter han på, at tidsånden vender tilbage til ham. Og der har vi ham så: Mens de andre har larmet med selvopgør, borgerliggørelse og topstyring, har Holger stolet på sig selv. Og nu er han the man i SF, mens Villy S. er færdig som folkesanger, og Thor Möger er sendt hjem til familien.

Uvidende iagttagere troede for lidt siden, at Holger K. Nielsen bare var grå og tvær. Men nu er Nielsen blevet folkesocialismens grå eminence. De sagde, han var en has-been – nu er han blevet manden med erfaringen i børnehaven. Fortiden er igen fremtiden.

Astrid Krag

Man fik jo nærmest helt ondt af hende, der i Diamanten. Allerede da de to kandidater trådte ind i salen, kendte man resultatet. Vilhelmsen blev stående, klar til at træde op på scenen. Krag satte sig stilfærdigt på en yderplads, og dermed var det reelt afgjort. Hun havde sin datter på armen og sin rapper ved siden af. Jo, familien var der skam, men hvor var alle hendes politiske støtter henne? Så stor er Diamanten vel for pokker heller ikke, at de helt kan blive væk. Og hvor havde de i øvrigt været i den sidste del af valgkampen efter det stod klart, at Vilhelmsen var favorit? Men der sad hun så, Astrid Krag, og ventede på, at det ydmygende afstemningsresultat skulle blive bekendtgjort fra talerstolen. Pacet frem af Thor Möger, Villy Søvndal, Mattias Tesfaye, Ida Auken og Jesper Petersen, som af uforklarlige årsager alle havde ment, at hun var den helt rigtige til jobbet. Og nu: alene.

Altså bortset fra ham rapperen og barnet, som ikke havde noget valg. Mögers marionetdukke er Astrid Krag blevet kaldt, men nu hvor dukkeføreren var over alle bjerge, var hun fri. Og det klædte hende.

Ole Sohn

»Erhvervsliv giver Ole Sohn topkarakter« og »Erhvervsliv ærgrer sig over Sohns afgang«. Dansk erhvervsliv vil savne det »glimrende samarbejde« og den altid åbne og lyttende Ole Sohn. Det var nogle af de overskrifter, der fulgte Ole Sohns afgang som minister. Det kom som en overraskelse for mange, at den tidligere DKP-formand skulle gå hen og blive dansk erhvervslivs darling. Men ikke for Moderne Tiders redaktion. Tværtimod viser en detaljeret gennemgang af hans karriere, at han altid har formået at skifte farve efter sine omgivelser. De elskede ham i DKP, Moskva forgyldte ham, og de elskede ham i både Østtyskland og SF.

Den tidligere kommunist har vist vejen for alle fremtidige opportunister. Han kunne både kindkysse DDR-lederen Erich Honecker, reformere SF mod højre og hælde milliarder af statskroner ud til den danske banksektor i nye bankpakker. Med den fortid er det sikkert, at vi ikke har set det sidste til Ole Sohn. Om han gør comeback for Kræftens Bekæmpelse eller bestyrelsesmedlem i Skandinavisk Tobakskompagni, kan kun tiden vise.

Anne Baastrup

Hende kan vi godt lide her på redaktionen: Hun turde være SF’er, mens alle de unge ville gøre SF til DF og krævede minimumstraffe og råbte bandeord efter demonstranter, de ikke brød sig om. Hun har været så langt ude i periferien, at vi slet ikke kunne se hende i det store billede, men nu er Anne Baastrup gjort til gruppeformand i SF.

De unge kometer sagde, at man skulle stå fast over for kriminelle og Hizb-ut-Tahrir, men Anne Baastrup sagde ikke noget om fodstilling og konsekvens. Hun gjorde det i stedet: Hun stod fast på sine principper.

Moderne Tider Detektor afslører for Moderne Tider Analyse, at 100% af medarbejderne på denne redaktion foretrækker en gruppeformand, som står fast på sine principper i stedet for en, som står fast på de borgerliges bissede stil.

De unge kan lære noget af hende. De får en forkvinde, de kan se op til.

Thor Möger Pedersen

Det, som onde tunger kalder »Thor Mögers bachelorprojekt« viste sig ikke at være helt gennemarbejdet. Möger er dumpet, er han. Han må gå et semester om, for nu at fortsætte den fine universitetsretorik.

Det er selvfølgelig aldrig rart at dumpe, men som vi alle ved, er uddannelsessystemet ikke helt så finkornet i sin udskillelsesproces som tidligere. Man har på universiteterne en tendens til at lade folk få endog mange chancer. Og skulle det ikke lykkes anden og tredje gang, kan man sågar søge dispensation. Det er med andre ord langtfra sikkert, at vi har set det sidste til Thor Möger Pedersen i dansk politik. En anden kilde beskriver Möger som »den eneste i SF, der har kønsdele«. Det var ganske vist før, der var nogen, der kendte til eksistensen af Anette Vilhelmsen, men stadig.

Den slags folk er der brug for på venstrefløjen. Så mon ikke Thor kommer forbi og svinger med køllen, næste gang der er brug for en til at rydde op i et venstrefløjsparti.

Mattias Tesfaye

Der har været tvivl om, hvordan Mattias Tesfaye (ham der siger, vi andre har pikhud på fingrene) ville reagere: Han stemte på Astrid Krag, men hun tabte. Men her på redaktionen siger vi: »Ro på.« Mattias er AGF-fan, og han har på den hårde måde lært, at store nederlag skaber stort sammenhold. Mattias ved hvordan en beautiful loser ser ud i virkeligheden.

Villy Søvndal

Det har længe været tydeligt, at Villy Søvndal helt har tabt føling med regeringsprojektet. Han havde for travlt med Syriens Venner til at deltage i møder i regeringen om så ligegyldige ting som skatte- og velfærdsreformer. Alt havde han overladt til en 27-årig dreng i Skatteministeriet og kastede til sidst håndklædet i ringen på det værst tænkelige tidspunkt for regeringen. Formanden, der flygter fra den synkende skude, får derfor det efterskrift, han for enhver pris ville undgå, da han planlagde Konventet i Diamanten. Frustreret over, at der ikke længere var fokus på hans egne store bedrifter, men på de to nye formandskandidater, udførte han en genistreg, som man ikke har set siden 2007-valgkampen. For at sikre fokus på sig selv gik han så langt som til at låse stemmeudvalget inde i et rum og fratage dem deres mobiltelefoner, så resultatet på ingen måde kunne lækkes til den hungrende presse.

Gårsdagens formand skulle takke af – og ingen fremtid skulle have lov til at forstyrre det. For tilhørere og tv-seere var det bizart at skulle høre på Villy Søvndal tale i stedet for den nye formand, mens resultatet af afstemningen var låst inde. Men eftertiden vil glemme det, og i stedet huske tilbage på den værdige overdragelse som Søvndal præsterede i Diamanten.

Steen Gade

Det blev betragtet som en sejr, da Steen Gade som den første fra den grønne fraktion i SF gik ud og anbefalede Astrid Krag som sin formandskandidat. Nu stod de grønne og arbejderisterne sammen mod de røde folkesocialister og Annette Vilhemsen, der ikke havde en eneste minister blandt sine støtter. Den burde være sikker.

Få ved, at Vilhemsen allerede da Gade offentliggjorde sin støtteerklæring, lod champagnepropperne springe: For Steen Gade er selve indbegrebet af en taber. Han tabte selv formandsvalget i 1991 til Holger K. Nielsen, han støttede varmt Pia Olsen Dyhr, da hun tabte til Villy Søvndal i 2005 og nu for tredje gang lykkedes det Steen Gade at smadre en ellers stor fremtidig karriere for den unge Astrid Krag.

En karantæne fra Parken under landskampe burde være et folkekrav.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvorfor skal den her statusrapport være side 2 og 3 i dagens information?

Det analytiske niveau er 0, og det er ikke sjovt eller underholdende at læse. Eller det er måske også hensigten eller hvad? - jeg fatter ikke pointen.

Steffen Gliese

Jeg morede mig dejligt.

Jesper Frimann Ljungberg

Der var da ikke meget seriøs analyse i den her.

// jesper

Steffen Gliese

Men, Jesper Frimann, satiren sat til side, så er det jo ikke altsammen helt ved siden af. :-)

Morten Pedersen

Sjovt at ingen formår at anerkende en så ung mand der viser evne til lederskab og håndværk; at gøre grin med Thor Möger er blevet noget man bare gør, at anerkende hans evner og talent er tabu. Jeg stemmer ikke på partiet, men vi har brug for dygtige politikere som for dygtige håndværkere, lærere etc, men desværre er der nok nogle potentielt dygtige politikere der ikke gider stille op til offentlig latterliggørelse og det der er værre. Kritisk holdning ja tak, perfiditeter fra folkedybet nej tak.

Inger Sundsvald

Jeg kan godt forstå at ingen vil lægge navn til sådan lidt småsvineri. Jeg kan ikke rigtig se det morsomme.

Men jeg fatter slet ikke at man kan blive forarget over at det står på side 2-3 i tillægget Moderne Tider. Ville det blive bedre/morsommere af at stå på side 18-19?

Næ, den her artikel ligner alt det andet æ-bæ, der bliver skrevet de de mere ringe aviser

Thor er måske en dygtig håndværker, men han bygger altid efter de forkerte tegninger ... det er DET som er problemet med Thor ...

En udmærket analyse, set fra Informationens side.

Tjah, der er sku efterhånden ikke meget at grine af mere - er det overhovedet tilladt? - så anmeld da Redaktionen for "småsvineri" - så vi andre kan få stimuleret dagens helsebringende latter ...

Jesper Frimann Ljungberg

@Morten Pedersen.
Nu har ung, handlekraftig,intelligent og mand.
Det er jo ikke altid, at denne kombination er specielt velset på venstrefløjen

Sad but true.

// jesper

" lykkedes det Steen Gade at smadre en ellers stor fremtidig karriere for den unge Astrid Krag."

Meget sjovt, men rygtet vil vide, at det vitterligt VAR det, der skete -dvs. at et strategisk træk fra Steen Gades uheldige hånd fik helt utilsigtede følger og reelt banede vejen for Annette Vilhelmsen.

Nærmere: At den grønne midtsøgende veteran frygtede indflydelsen fra venstre, hvis stemmerne fra de røde SF´ere ville blive afgørende for, om en blå (Astrid Krag) eller en grøn (Ida Auken) formandskandidat ville vinde valget.

Og at han derfor ved straks undsagde Aukens mulige stillen op ved at støtte op om Krag, så alle gode blå og grønne kræfter kunne samarbejde om en kandidat, der dermed ikke være presbar fra venstre.

Mit gæt er, at Gade på den måde faktisk fik afgørende indflydelse på, at SFs formand i dag hedder Vilhelmsen: Hvis Auken havde stillet op mod Krag, tror jeg ikke, der var kommet andre på banen. Og Auken havde vundet klart.

Hvilket jeg egentlig også tror hun havde mod Vilhelmsen. Men dette er jo altså selvfølgelig bare gætteværk ;-)

Jesper Frimann Ljungberg

@Astrid Schou

Det lyder plausibelt.

// Jesper

Jesper Frandsen

Hvem var de "Astrid Krag-støtter" der ikke var til stede i Dronningesalen på Den Sorte Diamant, som burde have været der. Mon ikke det snarere var artiklens forfatter der ikke var til stede ? Mon ikke skribenten har "sakset" stemningsbilledet fra "Se & Hør".

Mikkel Nielsen

Astrid

De røde ville nok have stillet op med en kandidat om alle omstændigheder, selv hvis Auken havde stillet op. Glem ikke at de røde var stærk utilfredse med kursen, og ikke mindst det faktum at de har været mere eller mindre ekskluderet fra magten, på trods af at de reelt set er den største fløj i partiet.

Men er da enig i, at havde Auken stillet op, havde hun sikkert vundet. Hun er både mere populær end Krag, men også en langt større Profil end de to der endte med at stille op. Jeg er endvidere også sikker på, at hun i kræft af hendes tilhørsforhold til den grønne fløj. ville have haft meget lettere ved at samle partiet end de røde eller arbejderisterne.

Egentligt burde SF være splittet op, De grønne og Arbejderisterne skulle have dannet deres eget blå/grønne parti og de Røde skulle have dannet et rødt parti.

De blå vil nok ryge ved næste valg, hvorimod de røde nok ville overleve, men nu bliver scenariet nok snare den at de nu samlet ryger ud ved næste valg.

Carsten Hansen

Analytisk værdi - 0,niks.
Morsomhedshedværdi - langt under middel.
Rubricering - Fyld.

Niels-Holger Nielsen

Ida Auken var jo ikke interesseret i posten, forståeligt nok. Så er den historie vel ikke længere.

I øvrigt en stedvis, men noget plump 'artikel'.

SF-bashing er blevet en yndet sport på højrefløjen. Ned med SF, så de ikke kan profilere sig i regeringen. Det er garanti for at SRV-politikken fortsætter. Den kan de jo ikke være utilfreds med, idet den er deres egen plus 10% minus lidt småtteri som aflad for valgflæsket. Nu synes jeg vi har hørt nok om SF for en tid. Lad dem slikke sine sår og finde sine ben. Jeg synes, at avisen skylder os et eftersyn af RVs og (Ss) politik, som mildest talt ikke virker holdbar på nogen måde. Deres forhold til EU kalder især på ransagelse. De er i gang med at sælge nationen til internationale pengemænd, og vi hører eller læser aldrig en skid om hvad det præcis er, der foregår, og hvad endemålet er. Information? Ikke her.

Niels-Holger Nielsen

>>I øvrigt en stedvis, men noget plump ‘artikel’<<. Skulle have været: I øvrigt en stedvis morsom, men noget plump ‘artikel’.

Ak ja, Niels-Holger - disse internationale pengemænd -

http://www.information.dk/telegram/314036

@Morten Pedersen
Thor Møger er ikke dygtig. - Hvis han var det var han nok blev valgt til Folketinget, hvilket han ikke blev.
Hvis han var så dygtig som nogle hævder, burde han have fået noget ud af forhandlingerne i Tårnet i stedet for at lægge sig fladt ned for Margrethe Vestager.
Selv påstår han i sit ungdommelige hovmod igen og igen at han er stolt af det han har udrettet for SF, men de fleste af os mener at han har været en katastrofe for SF. Derfor ville vi ikke have hans marionet Astrid Krag som formand.
De to samt andre af de unge som Villy gav magten er ikke socialister men de så SF som en mulighed for hurtigt at komme til magten, som var deres egentlige projekt.
De udnyttede SF's flade struktur og medlemsdemokrati og da de så havde fået magten udnyttede de den til at indføre topstyring, centralisme og lukkethed.
Godt for SF at Thor Møger er fortid.

Jeg er ikke SF'er.men den her - opsats? - er sq for nem, for billig, og slet ikke sjov. Er det virkelig hvad Inf kan præstere af politisk satire? Stakkels jer.

Til højre for opsatsen er der en henvisning til James Bond, der fylder 50 - ja, og hva' så?!!
Måske skulle Inf hellere bruge kræfterne på seriøs journalistik, i stedet for at sprede sig over alt muligt, med det resultat, som denne opsats viser: elendig.

"Det kom som en overraskelse for mange, at den tidligere DKP-formand skulle gå hen og blive dansk erhvervslivs darling. Men ikke for Moderne Tiders redaktion. Tværtimod viser en detaljeret gennemgang af hans karriere, at han altid har formået at skifte farve efter sine omgivelser. "

Tja, som jeg selv har sagt tidligere:
"Sohn kan åbenbart som en anden kamæleon gå ind i en hvilken som helst rolle, lige fra kommunisme til neoliberalisme, og slås med næb og kløer for den højstbetalende, uanset ideologisk standpunkt."
http://www.information.dk/telegram/313695#comment-675647

" Om han gør comeback for Kræftens Bekæmpelse eller bestyrelsesmedlem i Skandinavisk Tobakskompagni, kan kun tiden vise.".

Haha!

Søvndals børnebande kan ikke få hug nok for hvad de har gjort. Jeg håber stemningen imod dem i partiet bliver så stærk, at de må forlade det.

Mögungen er ikke andet end en lille ambitiøs snothvalp, ikke forskellig fra andre unge snothvalpe, som lige er kommet ud af teenage-årene, og i jagten på status er ligeglad med, hvordan denne øges. Og på den måde solgte han totalt ud af, hvad der var tilbage af SF's ideologi.

Hvis han havde været medlem af Venstre, ville jeg have haft mere respekt for ham.

Jan Christensen

Jeg er glad for at Holger er tilbage, jeg håber også Lykketoft vender tilbage - som udenrigsminister. Erfaring er en god ting.

Steffen Gliese

Hvis folk ikke synes, det er så morsomt, er vi desværre kommet lidt for langt fra helt almindelig gængs og dejlig spidst politisk satire. Der skal så mere til for at få anlægget genaktiveret.

Niels Engelsted

@Jan Kristensen,
men hvis Lykketoft vender tilbage som udenrigsminister, kan han vel ikke fortsætte i TV2News muppetshow Elleman og Lykketoft.

Men så kan man selvfølgelig skifte de sure gamle mænd ud med Espersen og Søvndal, de har tidligere gået rigtigt godt i spænd (eller hedder det spand?).

Thor møger er den dygtig fyr..og det er ikke iorden at punke ham med sin alder. Han havde flair for ministerembedet og fik gennemført rigtig meget til gavn for de fleste.

randi christiansen

Det begynder at ligne seniormobning af Möger - misundelse over at være forbigået

Inden børnebanden var SF et gumpetungt parti - men Villy styrede ikke succesen så godt - ærgerligt, men ærlig talt, han gjorde en stor indsats. Kan man være bekendt at skælde ham ud for hans mangler? Nu er han jo smuttet - skulle nok også have været afsat som udenrigsminister.

Har forstået, at Thor Möger er knalddygtig - nok synd, at Anette W. forbigår ham af partitaktiske hensyn - spændende om seniorerne kan opnå bedre resultater end ungdommerne - jeg tvivler ærligt talt.

Det er jo ikke til dags dato lykkedes SF at formulere og gennemføre en politik, som har samlet flertal. Mon det er SF eller vælgerne, der er for dumme ?

Thor møger er en dygtig fyr. Det er ikke iorden at punke ham med hans alder....
undskylder det ringe dansk i forrige indlæg.