Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Er ferie uden børn bare ren egoisme?

Moderne Tider
24. november 2012

Konsulenten

4000, Roskilde

Så fik vi købt den årlige skiferie til hele familien – mig, min kone og vores drenge på 10 og 11. Det har feriemæssigt været årets højdepunkt siden drengene var små. Som familie er det en fantastisk måde at være sammen på. Så vi glæder os alle fire.

Men nu er jeg så begyndt at lege med tanken om at holde ferie uden børnene. Og det har vist sig at være en konflikt, for når jeg nævner det for min kone, reagerer hun, som om jeg har sagt, at jeg ikke kan lide dem. Det er slet ikke det det handler om, men der er kun 14 måneder mellem drengene aldersmæssigt, og derfor har de i en årrække, da de var mindre, fyldt alt i vores liv, og nu synes jeg godt, vi kan tillade os at tænke på os selv.

Jeg har derfor foreslået, at vi til sommer indregner en uges ferie til os selv uden drengene, men det bliver helt afvist af min kone. En weekend til Barcelona eller Paris vil hun gå med til, men hvis det bare handler om at shoppe en weekend, så vil jeg hellere ned i sommerhuset med drengene.

Er det mig, der er egoist?

 

Svar I:

Det er overhovedet ikke egoistisk af dig at ville holde en uges ferie sammen med din kone. Som enhver parterapeut ville sige, så er det vigtigt for jeres forhold, at I husker at være kærester og ikke lader alt samvær dreje sig om børnene og det daglige husholdningspuslespil.

Jeres drenge er endda så store, at jeg godt kunne mistænke dem for at være ganske fornøjede ved tanken om en uge uden jer. Ellers sker det snart, og så skulle I gerne stadig have noget sammen ud over børnene. Men det hele afhænger naturligvis af alternativerne. Skal drengene aldrig på lejrskole? Hvad med at bo hos kammerater? Hvad med bedsteforældre eller andre slægtninge? Har I søskende med børn? Så kunne en uge hos nogle af dem være et alternativ. Før charterturismen holdt sit indtog, var det helt almindeligt, at børn kom på ferie hos slægtninge et stykke af den lange sommerferietid. Fætre og kusiner roterede omkring i landet hos hinanden, indtil skolerne i august havde fået ferniseret alle trapper og gange og atter slog porten op. Efter min mening en skik, man fint kunne genoptage. Heri ligger også, at jeg synes, du skal finde et godt sted til sønnerne først og dernæst præsentere din kone for muligheden. Hvis hun stadig er afvisende, ligger problemet sandsynligvis et andet sted.

Karen Syberg

 

Svar II:

Hvis du havde foreslået at tage tre måneder alene til Bangkok, ville jeg nok kalde dig egoist. Men en uge med konen kan vel højest være egoisme på parforholdets vegne. Hvis I ellers kan holde hinandens selskab ud, lyder det som en rigtig god idé med tid for jer selv, hvor I kan tænke på jeres egne behov før børnenes. Drengene vil sikkert også synes, det er fedt at slippe for jer en hel uge. Når de er så store, er det jo intet problem, og det lyder heller ikke til, at pasningen er det.

Så måske reagerer din kone på noget andet, end det du tror. Værst tænkelige scenarie er, at hun ikke gider dig en hel uge solo, men det må man håbe, du ligesom ville have fået en fornemmelse af. I den blødere ende af skalaen vil hun måske bare hellere noget andet, hvis I endelig skal tænke på jer selv. Hun siger, hun er frisk på en weekend i Barcelona, men det vil du så ikke. Der er jo en åbning, så nu skal I bare finde ud af, hvor lang tid I har lyst til at have for jer selv, og hvad I så skal lave. Alternativt skal I tage af sted hver for sig, uden børn. En lille smule egoisme kan også være sundt.

Emil Rottbøll

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her