Læsetid: 4 min.

Forwardens forspildte efterår

Uheldige klubvalg og en tendens til selvovervurdering truer med at afspore Nicklas Bendtners karriere
Hop. Bendtner (t.v.) i kamp om bolden med Bolognas Mikael Antonsson. Han skal til at tage nogle beslutninger, der sikrer, at han ikke ender som en spiller, der spildte sit talent på bænken i nogle af Europas største klubber.

Hop. Bendtner (t.v.) i kamp om bolden med Bolognas Mikael Antonsson. Han skal til at tage nogle beslutninger, der sikrer, at han ikke ender som en spiller, der spildte sit talent på bænken i nogle af Europas største klubber.

Giorgio Perottino

24. november 2012

Sidste forår gennemførte Arsenal en psykologisk test af alle klubbens spillere for at måle deres styrker og svagheder på områder som koncentrationsevne, selvtillid og determination.

Testen – som var designet af sportspsykologen Jacques Crevoisier, der til daglig arbejder på det franske fodboldforbunds talentakademi Clairefontaine – bestod af 117 spørgsmål, som spillerne skulle besvare, og den affødte et ganske bemærkelsesværdigt resultat for den danske frontløber Nicklas Bendtner, der på det tidspunkt var en del af Arsenals trup.

Inden for kategorien self percieved confidence (målingen af spillerens egen vurdering af sine evner, red.) lykkedes det simpelthen Bendtner at sprænge testens rammer. Den var designet til, at spillerne højest skulle kunne score et 9-tal men Bendtners besvarelse resulterede i, at han opnåede et 10-tal på dette punkt – hvilket er væsentligt højere end folk som Thierry Henry, David Trezeguet og Nicolas Anelka, der også har taget testen.

»Vi har aldrig oplevet et resultat som Bendtners før,« udtalte Crevoisier efterfølgende til pressen. »Pat Rice (Arsenals daværende assistenttræner, red.) var ved at dø af grin, da han så det.«

Den psykologiske test afslører, hvad der har været både Bendtners styrke og svaghed gennem hele hans karriere, nemlig den markante selvtillid, grænsende til selvovervurdering, der har fået ham til at søge mod klubber, hvor han lige netop ikke er god nok til at slå til, i stedet for at finde sig til rette med fast spilletid og fodboldmæssig udvikling på et lidt lavere niveau.

Vidunderbarnets forbandelse

På mange måder har det været en forbandelse for ham, at han allerede som 16-årig blev hentet til Arsenal, for det har tilsyneladende bibragt ham en tro på, at han er destineret til at spille for en af Europas topklubber, selv om et blik på hans karriereforløb afslører, at han har haft sine bedste perioder, når han har været udlejet til mindre mandskaber.

Således scorede han 11 mål, da han var udlejet til Birmingham i Englands næstbedste række for fem år siden, og han nettede otte gange og fik masser af spilletid i Sunderland, hvor han tilbragte en lejeperiode i sidste sæson.

Disse produktive perioder i Bendtners karriere står i modsætning til hans fem sæsoner på Arsenals seniorhold, hvor han kun scorede 22 mål alt i alt, og det har været pinefuldt at overvære, hvordan han gradvist har mistet manager Arsène Wengers tillid og er gledet længere og længere ned i angrebshierarkiet.

Meget tyder på, at Wengers tillid til danskeren led et afgørende knæk, da Bendtner for tre år siden totalskadede sin Aston Martin ved at kure af motorvejen lige nord for London og drøne ind i et træ. Den slags bedrifter i trafikken imponerer ikke den asketiske franskmand. Og Bendtner – der slap fra uheldet med mindre skader – har selv udtalt, at han lige siden sammenstødet med træet ikke for alvor har fået chancen for at tilkæmpe sig en plads i Arsenals startopstilling.

Skæbnens ironi

Så skriften var på væggen for den danske forward, da Wenger i denne sommers transfervindue rekvirerede Oliver Giroud i Montpellier og Lukas Podolski i 1. FC Köln. Bendtner kunne se frem til en sæson som femtevalg i angrebet på Emirates Stadium, og det fik ham til at søge væk fra the Gunners.

Det er derfor skæbnens ironi, at han er havnet i Juventus, hvor han p.t. residerer som – lige netop – femtevalg i angrebet efter Giovinco, Vucinic, Quaqliarella og Matri.

Bendtner kunne have valgt at skifte til Sampdoria eller en anden af de mellemstore klubber, som ifølge rygtebørsen var ude efter ham, og som ville have sikret ham spilletid og en nøgleposition på holdet med det samme. Men hans ønske om at bevise sit værd i en storklub fik ham åbenbart til at tage imod et sidste-øjebliks tilbud fra Juventus, hvor han blev placeret nederst i klubbens hierarki lige fra sin ankomst.

»Bendtner er ikke den højprofilerede spiller, som vi håbede at få fat på i dette transfervindue, men vi er blevet nødt til at tage en chance med ham i et vanskeligt marked,« lød velkomsthilsenen fra klubbens sportschef Giuseppe Marotta, der ellers normalt har til opgave at tale klubbens nye indkøb op.

Og en italiensk journalist, der følger Juventus tæt, udtalte for nylig til Tipsbladet, at den eneste grund til, at Bendtner er femtevalg i de zebrastribedes angreb, er, at holdet kun råder over fem angribere.

»Hvis de havde et par forwards til, ville han ligge endnu længere ned i hierarkiet,« lød bedømmelsen.

Kom nu ind på banen!

Det kan altså ikke komme bag på nogen, at den danske landsholdforwards spilletid i Italien er begrænset til indhop her og der, når de etablerede angribere skal have et hvil. Men det begynder at blive et problem for Bendtner, hvis talent ellers lovede så meget, da han som 16-årig brød frem på fodboldscenen ved EM for U-21 mandskaber i 2006. For til januar fylder han 25 år; en fødselsdag, han kan se frem til at fejre som sparsomt brugt lavstatus spiller i Torino. Og så begynder hans situation at være kritisk, for langt de fleste topangribere har for længst etableret sig, når de runder det kvarte århundrede. Det er meget få – med Drogba som den mest lysende undtagelse – der slår igennem i en senere alder.

Bendtner og hans rådgivere – der indtil videre må siges at have gjort et tvivlsomt arbejde for deres klient – skal derfor til at gøre sig nogle alvorlige overvejelser om, hvordan de får angriberens karriere tilbage på sporet. Lejeaftalen med Juventus udløber til sommer, og derefter skal Bendtner ramme plet, når han vælger sin næste klub.

Ellers risikerer angriberen, der blev udråbt til at være Danmarks nye Elkjær, at gå over i fodboldhistorien som en spiller, der spildte sit talent på bænken i nogle af Europas bedste klubber.

Det er på tide at komme ind på banen, Bendtner!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu