Læsetid: 2 min.

Læser du bøger? Helst af lyst

Trods forpligtelsen som sprogforsker og medlem af Det Danske Akademi læser Jørn Lund det meste af lyst
Moderne Tider
17. november 2012

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Jeg har ikke noget ønske om, at alle skal læse de samme bøger.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Jeg har ikke nogen yndlingsbog eller yndlingsforfatter – og heller ikke noget yndlingsbarn. Men der er mange bøger, jeg holder meget af.«

Skal jeg nævne en aktuel, vil jeg fremhæve Jens Smærup Sørensens Hjertet slår og slår; jeg kunne ikke lægge den fra mig, men læste den i ét stræk, og mit hjerte slog og slog, for det er en stærk fortælling med flere fortælleplaner: et nutidigt med en midaldrende professor (man kender jo typen) på vej til sin gamle verden i Himmerland, hvor faderen ligger for døden – og et 40-50 år gammelt bondeland med faderen som husets herre og hersker. Faderen tilhører den generation, der slog deres børn for at rette dem op, han slår og slår fortælleren og ender med at mishandle ham. Sønnen vælger dialekten fra, får et nyt liv, men slæber selvfølgelig rundt på det gamle, sådan som vi alle gør. Fortælleren dømmer ikke sin far så hårdt, som vi andre gør, han kender hans barndom, og børn vil næsten for enhver pris holde af deres forældre. Læs den, og få et ændret Danmarksbillede med i købet.«

»Rifbjergs forfatterskab har jeg fulgt, fra jeg var dreng, og jeg kan slet ikke lade være med at hænge ved. Den mand skriver forførende godt.«

»Og så kan man jo også læse ikke-fiktive bøger, og jeg har haft stort udbytte (dog ikke økonomisk) af Hans Boll-Johansens kloge og underfundige bog Penge. Næppe nogen anden humanist kunne have skrevet den, og formodentlig heller ikke folk med mange af dem. Men sikken indsigt og sikken kombination af litterært overblik og aktuel samfundsvidenskabelig og politisk-økonomisk orientering.«

»Hertels bog om PH er jeg et stykke inde i. Den har fortjent de laurbær, den allerede har indhøstet.«

Den værste bog, du har læst?

Sådan nogle findes ikke, for når jeg får færten af elendigheden, læser jeg ikke videre.

Hvilken type læser er du?

Jeg er først og fremmest lystlæser. Jeg er selvfølgelig også pligtlæser og følger selvfølgelig med i dansk litteratur, men langt det meste læser jeg af lyst.

Hvornår læser du?

Jeg læser i sofaen, ved skrivebordet, når jeg rejser, men aldrig i sengen, for jeg går først i seng, når jeg er dødtræt. Jeg skal være veloplagt, når jeg læser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her