Læsetid: 5 min.

Læserne spørger: Peter Bastian

»Klaver er et godt instrument at lade børn starte med, fordi man får den mest direkte adgang til musikkens værktøjskasse. Find den bedste lærer. Begynd tidligt – men hold jer væk fra X Factor ...«
Peter Bastian. Født 1943. Hjem med klaver. Uddannet i teoretisk fysik, musikfænomenologi hos Sergiu Celibidache, klassisk fagottist, balkanklarinettist m.m. 1968 medlem af Den danske Blæserkvintet, 1976 Bazaar. Skrev ’Ind i Musikken’ (1987) – netop udkommet som e-bog på Gyldendal – og ’Mesterlære’ (2011). Foredragsholder. Flere priser, bl.a. Weekendavisens litteraturpris 1987, Gyldendals faglitterære pris 2012. Ridder af Dannebrog 1998.

Peter Bastian. Født 1943. Hjem med klaver. Uddannet i teoretisk fysik, musikfænomenologi hos Sergiu Celibidache, klassisk fagottist, balkanklarinettist m.m. 1968 medlem af Den danske Blæserkvintet, 1976 Bazaar. Skrev ’Ind i Musikken’ (1987) – netop udkommet som e-bog på Gyldendal – og ’Mesterlære’ (2011). Foredragsholder. Flere priser, bl.a. Weekendavisens litteraturpris 1987, Gyldendals faglitterære pris 2012. Ridder af Dannebrog 1998.

Sigrid Nygaard

1. december 2012

– Kan alle mennesker blive musikalske?

Musikalitet er evnen til at opfatte enhed i en tonal mangfoldighed. Jeg møder ofte mennesker, som hævder at de er umusikalske, fordi de ikke kan synge rent eller ikke har forstand på noder osv. Men som regel viser det sig, at de har et rigt og aktivt musikliv, og det betyder at de f.eks. er i stand til at opleve følelser i musikken, hvilket er enhed i mangfoldigheden. Så jeg er overbevist om, at langt de fleste mennesker er musikalske og har evnen til at udvikle det yderligere.

Hvilket instrument vil du råde børn til at starte med?

Det vigtigste er, at vi oplever musik gennem vores børns musikoplevelse! At vi synger med dem, tager dem med til koncerter, og i det hele taget involverer dem musikalsk – korsang ... Klaver er et godt instrument at starte med, fordi man får den mest direkte adgang til musikkens værktøjskasse. Find den bedste lærer. Begynd tidligt – men hold jer væk fra X Factor.

Hvad motiverede dig til at lave ’Ind i Musikken’ for snart en menneskealder siden?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu