Klumme
Læsetid: 2 min.

En poetisk læser

Jeg læser alt, som om det var poesi, selv poesi, siger Per Aage Brandt, semiotiker, forfatter og medstifter af Forfatterskolen, der i dag fejrer sit 25-årsjubilæum
Moderne Tider
24. november 2012

Hvilken bog ville du ønske, alle ville læse?

»Odysseen – gerne i Otto Gelsteds saftige prosaoversættelse – den er en kende mere realistisk end Bibelen og mere teologisk tilfredsstillende. En slags pikaresk roman fuld af nyttige ideer for rejsende folk, som geråder i vanskeligheder. Odysseus kommer ikke i himlen, men han kommer hjem, og det er både mere bevægende og langt vanskeligere.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Måske Jorge Luis Borges’ Bogen af Sand og hans andre fiktioner, digte og essays. F.eks. hans Nye Afvisning af Tiden. Han forvandler filosofi til litteratur på en så perpleks måde, at man ikke ved, om man skal le eller græde, man får lyst til at ryste på hovedet, mens man nikker. Jeg genkender hans modsigelser fra tilværelsen: tingene er både meget enkle og uendeligt komplicerede, man må være forberedt på begge dele. Enhver er både nogen, ingen og alle. Vi drømmer hinanden. Ingen kan vågne.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Marquis de Sades De 120 dage i Sodoma og hans andre stærkt ubehagelige fortællinger, selv den små Justine er slem. Sades uhyggeligt klare blik for menneskers faktiske adfærd, hans rolige penneføring midt i uhyrlighederne, hans usentimentale filosofi og hele revolutionære sindelag gør ham til den værste fremragende forfatter, verdenslitteraturen endnu har set. Den eneste kritiker, der har fattet hans dybe forfærdelighed, i stedet for at forsøde ham, er Georges Bataille, i Litteraturen og det onde

Hvilken type læser er du?

»En poetisk læser, jeg læser alt, som om det var poesi, selv poesi. Hvis jeg læser en roman, læser jeg i en roman, fra sætning til sætning, som om det var verselinjer. Det kan være meget belastende. Jeg læser faktisk, som om jeg skulle oversætte – og slipper aldrig syntaksen af syne, lige meget hvor dramatisk teksten er. Meget belastende.«

Hvornår læser du?

»Når jeg ikke læser ting, som ikke er bøger eller litteratur overhovedet, men enten noder eller artikler, som jeg har et eller andet funktionelt forhold til. Det gør jeg næsten altid. Som enhver.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her