Nyhed
Læsetid: 3 min.

Alle har ret til nydelse og til det gode liv

Repræsentanter fra det meste af verden har netop været samlet til Slow Foods kæmpe madevent Terre Madre og Salone del Gusto i Torino i Norditalien
Moderne Tider
10. november 2012

Man kan dele glæde ved mad med alle i verden, for det er universelt menneskeligt. Et ordentligt måltid mad dagligt og nydelse er alles ret.

Det er et af målene med arbejdet i Slow Food, der er en stor international græsrodsbevægelse. Den arbejder for at styrke viden om og konkrete handlemuligheder i forhold til, hvad der dyrkes, produceres, høstes og hvad der kommer på tallerkenen, i munden og maven.

Repræsentanter fra det meste af verden har netop været samlet til Slow Foods kæmpe madevent Terre Madre og Salone del Gusto i Torino i Norditalien. Det sker hvert andet år og igen i år kunne man opleve hundredvis af farverige udstillere fra omkring 100 lande, konferencer, workshops, møder og meget mere, der handler om mad og dens betydning for økonomi, miljø, menneskers levevilkår og om rettigheder til land, frø, vand og mad nok til alle i verden.

En madkamp der handler om at ville dele maden og dele viden om, hvordan vi får en stor smagsvariation lokalt og globalt. Arbejdet handler også om politik, og når visionerne er så store, er det vidunderligt jordnært at opleve, at man med enkle midler kan deltage: være med til at lære børn at smage; høre om unge der handler, danner netværk og laver mad af kasserede grøntsager, der ikke er pæne nok til at komme i butikkerne. Og at opleve at netværk af f.eks. biavlere, fiskere eller universitetslærere, der udveksler erfaringer og ideer om, hvad man i praksis kan gøre for at få en større mangfoldighed i en madverden, der bliver mere og mere ensartet.

Tid til and

I denne weekend er det mortensaften, der markerer vinterens begyndelse, og det er en god anledning til at spise and. I traditionelt landbrug er det højsæson for slagtning af de opfedede dyr, der smager godt ferske, men som kan også gemmes. Før i tiden blev kødet saltet til at hengemme; i dag har vi også fryseren. Hvis man får fingrene i et godt dyr, kan det parteres og deles i mindre portioner, så man får glæde af det i længere tid.

Her er to opskrifter med and fra min bog Måltider.

Anderillette – ca. 15 portioner

5-6 andelår, ca. 1,5 kg

2 spsk. groft havsalt

Urter: 1 løg, 1 helt hvidløg, 2 gulerødder og

1 lille knoldselleri eller 2 persillerødder

2 dl hvidvin

Krydderier: Laurbærblade, peberkorn, timiankviste

Muskatnød og friskkværnet peber

Tilbehør: Cornichoner eller oliven, evt. salat og hvedebrød

Gnid andelårene med salt og lad dem trække til næste dag.

Børst saltet af, og brun lårene i en gryde i eget fedt. Skær urterne i stykker og hæld hvidvinen på. Kom alle krydderierne i et kaffefilter og luk det med et stykke bomuldssnor. Hæld vand på, så det næsten dækker lårene. Lad det hele simre ca. 3,5 time, til kødet er helt mørt.

Pil kødet fra benene. Kassér kaffefilteret med krydderierne. Rør andekødet og urterne med et piskeris eller en håndmikser, så det trævler. Kog lagen ind til ca. 2,5 dl og hæld den ved andekødet.

Smag til med salt, peber og evt. friskrevet muskatnød. Pres andekødet i en 1,5 literform og hæld lidt andefedt over, så kødet er helt dækket. Det giver lang holdbarhed. Stil formen koldt.

Vend rilletten ud af formen og skær den i skiver som en postej. Giv cornichoner og brød til.

 

Andelår med kvæde – 4 personer

4 andelår

1 spsk. olie

2 løg (i både)

3 pærekvæder eller hårde pærer

1/2 knoldselleri

Salt og friskkværnet peber

2 dl hvidvin

Tilbehør: Ovnbagte kartofler eller brød

Sæt evt. en stegeso i blød i koldt vand. Brun andelårene på en varm pande i olie, og kassér pandefedtet.

Læg både af løg, små tern af selleri og kvæder i en stegeso eller et ovnfast fad. Bruges pærer skal de først tilsættes retten efter 30 minutters stegetid. Læg andelårene øverst. Krydr med salt og peber, tilsæt hvidvin og læg låg på. Sæt fadet i ovnen ca. 2 timer ved 175 grader til lårene er møre. Lårene kan evt. brunes under grillen i ovnen inden de spises. Skum evt. lidt af fedtet fra og smag grønsagerne til med salt og peber. Nyd andelår med grøntsager og sky med ovnbagte kartofler eller brød.

 

 

www.slowfood.com. eller www.slowfooddanmark.dk

Katrine Klinken er Conviviumleder af Slow Food København-Nordsjælland og nyvalgt medlem af Slow Food International Council som repræsentant for Norden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her