Læsetid: 7 min.

»Set fra et dansk perspektiv er jøder da sindssygt mærkelige ...«

Det er rigtig sjovt, når hele Danmark er på den anden ende, fordi der er nogen, der måske har set en ulv i Nationalpark Thy. Eller når DR-ansatte diskuterer, om Laurent Fabius hedder ’Fabyss’ eller ’Fabiyss’. Peter Falktoft er kun 27 og har fået priser for at være Danmarks bedste radiovært. Måske fordi han går lige til grænsen
To slags skæg. Det er aldrig virkelig farlige ting som islam eller jødedommen, folk bliver sure over. Men hvis du kommer til at sige, at de, der har HTC-produkter, ikke bryder sig om Apple-produkter, eller at det er en god ide at lægge atomaffald på Lolland, så bliver folk rasende. Det undrer Peter Falktoft.

To slags skæg. Det er aldrig virkelig farlige ting som islam eller jødedommen, folk bliver sure over. Men hvis du kommer til at sige, at de, der har HTC-produkter, ikke bryder sig om Apple-produkter, eller at det er en god ide at lægge atomaffald på Lolland, så bliver folk rasende. Det undrer Peter Falktoft.

Tine Sletting

3. november 2012

Dagen inden, jeg møder den 27-årige radiovært Peter Falktoft, havde han og medværten Esben Bjerre haft jødetema i Monte Carlo på P3. Komplet med jødequiz og svarmuligheder på om jøden er: A: ganske fedtet? B: en stræber? C: alt for meget?

De havde diskuteret et tv-indslag i ugens udgave af DR’s udlandsprogram Horisont, der handlede om en ultraortodoks jødisk kvinde i køkkenet og hendes kvaler ved at bruge en gaffel fra køkkenets mælkeafdeling til at røre rundt i noget kød, og om hvordan hun i desperation til sidst måtte ringe til rabbineren for at finde ud af, hvad hun så skulle gøre for at være kosher.

Især havde Falktoft og Bjerre fremhævet indslaget om, hvordan en flok rabbinere på markedet begyndte at skændes om en plet på en dragefrugt, et skænderi, der endte med, at de måtte ringe til overrabbineren for at finde ud af, hvem der havde ret.

Esben Bjerre ligner endda en jøde, konstaterede Peter Falktoft. »Høj og tynd og bleg og voldsomt opmærksom på, hvad han putter i munden.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Overgaard Bjerre

Hvis regeringen nu sagde, at man kunne lukke hele P3 og flytte Danmarks radio til Lolland, vil man så også skrige af grin?

Ortodokse jøder kan jeg forstå og respektere, men dannelsesfjendske århusianske radiohipstere, slet ikke.
Radio er blevet et medie hvor der bare skal lukkes så meget anti-lærd pis ud som muligt. Så kan man give en pris til dem der kan nå at larme mest uden at komme til at tænke noget igennem.

Jo, jøders særheder er sjove. Men de der holdninger, som nogle få af dem har til fødevarer, er en voldsomt udbredt tendens. Fx hos folk der har fået konstateret mælkeallergi hos den nærmeste healer (for lægens test gav ingen udslag), og på samme vis nægter at røre fødevarer, som blot dråber af denne hvide gift har ramt. Eller vegetarer der simpelthen får kvalme når de opdager, at der er små to procent sardiner i deres tomatpuré (tjek selv på glasset).

Og naturligvis skal religiøse fanatikere punkes på passende vis for lignende absurditeter. Grænsehumor kan være interessant, og Monte Carlo er ikke det værste af slagsen - men jeg orker ikke selv at høre på det. Så hellere Selvsving...

Heinrich R. Jørgensen

Monte Carlo og dets to værter, har en satirisk tilgang til at forholde sig til væsentlige emner.

Deres program er ikke mindre begavet eller relevant end de Clement Kjergaard ryster ud af ærmerne. De er blot ikke tilhængere af formatet, hvor vrede, råberi, konflikter og meningspromovering er komponenter, der danner rammen om realityshows med alt for megen selvhøjtidelighed, spydig foragt og adrenalin.

Mht. de franske navne og deres udtale viser dette klart at mange i Danmark ikke længere har haft fransk i gymnasiet, og derfor intet aner om hvordan franske navne udtales. Også engelske og tyske navne bliver alt for ofte udtalt forkert i de danske medier og helt galt går det da med polske, eller kinesiske navne mv.

Derudover laver Clement Kjærsgaard aldeles ikke kritisk journalist, han laver selvpromoverende Kjærsgaard journalistik, hvor han på overfladisk vis forsøger er være kritisk.

Men bare fordi A er en forudsætning for B, så følger der af ikke nødvendigvis, at B er en forudsætning for C.
Et eksempel:
Bioware laver computer-rollespil. Mange spillere antager automatisk at når Bioware siger de fokuserer på romancer i spillet, så betyder det at f.eks. kamp-systemet lider eller at historien lider. Og sådan er det altså ikke.

Ligeledes kan man ej heller slutte at fordi Ida Auken synes at regerings politik er for blå, og at hun personligt godt kunne tænke sig at den var mere rød, at hun mener, at regeringen fører blå politik. Det var nemlig det der var denne Clement, denne Kjærsgaards, pointe i interviewet med Ida Auken. Men det at opstille en falsk modsætning, en stråmand, som det vist hedder i dag i moderne kommunikation....

Og derfor bør programmet med Clement Kjærsgaard stoppes pr. omgående....

Heinrich R. Jørgensen

Karsten Aaen:
"Og derfor bør programmet med Clement Kjærsgaard stoppes pr. omgående…."

Langt de fleste tv og radio-programmer der foregiver at være seriøse, er en krænkelse af humanitet og humane bestræbelser til alle tider. Problemet er ikke alene værterne -- det er vel ret beset konceptet, der oftest er forfejlet.

til Aaens kritik af Clemens kan siges, at 'stråmands'-eksperimenter - 'placebo'-eksperimenter normalt kaldet indgår i enhver post-positivistisk videnskabelig undersøgelse.
Men et politiker-ego kan bare ikke klare at blive guineapigget. Det er noget man gør ved andre, ikke 'mig den betydningsfulde'.
Joe....

Niels Engelsted

Jeg har også haft mine problemer med Clement, men efter striden med Anita Bay Bundegaard fra Politiken om interviewet med Astrid Krag, har jeg besindet mig. Astrid snakkede uden om, som alle politikerne gør, og Clement holdt fast. Det ser man ikke tit. Eller rettere, hvornår ser man en tv-journalist, der ikke er mikrofonholder for blå side? Måske Qvortrup i ny og næ, men ingen andre. Så jeg er begyndt at værdsætte det opblæste gabehoved.

Vibeke Rasmussen

Hvordan blev konkurrencen om Danmarks "bedste" radioværter egentlig afgjort? Via SMSer? Og hvordan definerede man – hvis overhovedet – begrebet "bedste"?

Men bortset fra dét så er Peter Falktoft og Esben Bjerre faktisk ganske fornøjelige at lytte til. Og jeg mener, modsat journalisten her – dér har vi den igen: Hvordan definerer man betydningen af et ord? – ikke, at de er sarkastiske. De er ironiske, ja, men helt uden den ondskab og ondskabsfuldhed, som ofte er en (hoved)bestanddel af sarkasme.

I øvrigt er det ret interessant at høre, at DRs medarbejdere, angiveligt, har haft en så voldsom diskussion angående udtalen af Laurent Fabiuses efternavn. Hvor svært kan det egentlig være, angående ethvert udenlandsk navn, at få det opklaret én gang for alle og så sende et memo ud til samtlige studieværter og reportere?

På tilsvarende vis kan det undre, at der f.eks. og tilsyneladende kun er én medarbejder på DR, der véd at Kofi Annans efternavn har tryk på første stavelse. Og at hans fornavn ikke udtales kof-fi men koh-fi.

Men sådan er der jo så meget …

Nu vi taler om mishandling af navne vil jeg fremhæve et eksempel, der irriterer mig inderligt og har gjort det i mere end 20 år, siden juntaen 'omdøbte' Burma til Myanmar. Siden har samtlige radio- og TV-journalister omtalt landet som 'Myanmar, det tidligere Burma'. Ordet er i sin oprindelse ganske det samme og udtalen stort set også, hvad folk med kendskab til asiatiske sprog vil kunne bekræfte - der er tale om en formelt litterær form versus en kollokvial form. Det samme gælder de 'omdøbte byer Yangon/Rangoon, Mawlamyine/Moulmein etc. Ideen med et memo om udtale lyder som nødvendig førstehjælp...

Til memo'et der skal sendes rundt til alle nyhedsoplæsere ikke blot i DR, bør tilføjes den rette udtale af ordet "Premierminister", tak. Jeg magter ikke at (for) mange folk udtaler det [præmiere-minister]...!