Klumme
Læsetid: 2 min.

SPISDrik: Har du åndet på din pædagog i dag?

Moderne Tider
24. november 2012

»Mindre vin – mere far,« flammer propagandaskiltene fra Københavns Kommune, og kampagnen er selvfølgelig skabt, så det er umuligt at være imod. Hvem kender ikke til barndomme, der ødelægges af forældrenes overdrevne alkoholforbrug, og hvem ønsker en sådan skæbne for eget afkom?

Hensigten helliger normalt midlet, men alligevel forekommer denne kampagne som mindst et skridt for langt hen imod ’big mother’-samfundet. Kommunen forventer nemlig, at pædagogerne påtager sig kontrollantrollen, og konfronterer de forældre, der henter børn med spritdunstende ånde. Regeringen har samtidig udmeldt, at vuggestuebørn skal være en del af et skoleparathedsforløb allerede fra to års-alderen. Skoleelever har længe skullet vælge erhvervsretning inden puberteten, og gymnasieelever har for længst droppet fortidens almendannende sump til fordel for studierettede forløb. Tendensen er klar: Borgernes liv skal nyttiggøres. Vi skal have sunde borgere med høj nytteværdi. Vidste man ikke bedre skulle man tro, at den politiske inspiration de seneste 10-15 år var hentet fra 1920’ernes drømme om ’Homo Sovjeticus’. Det nye menneske, der ville sætte nytteværdien for staten over al menneskelig natur og længsel.

Der bliver ikke talt til storheden

Københavns Kommune har ret. Der drikkes for meget i alle samfundslag, men er det godt for relationen mellem forældre og pædagoger, at sidstnævnte nu skal snuse godt ind fredag eftermiddag, og ved lugten af fredagsbajer spørge ind til familiens alkoholvaner? Og har de tid midt i kampen for at få bleskift til at passe ind i regeringens krav om skoleparathed? Og hvem skal lære en stakkels underbetalt pædagog at afkræve en travl, knap to meter høj alfahan en lille passiar om rødvinsforbrug en fredag eftermiddag?

Stat og kommune blander sig mere og mere, og 10 års politiske tendenser har peget i samme retning uanset om regeringskuløren var rød eller blå. Altid i et kontrollerende, nedladende og forbydende toneleje. Der bliver aldrig talt til storheden i mennesker.

’Dråbefangst’ tillader sig at gå den modsatte vej: Kære læsere. Drik noget mindre og skru til gengæld op for kvaliteten. Drop tre sure hverdagsflasker og nyd en dyr med gode mennesker. Find skønheden i kvalitet, og gør det, fordi man bliver glad i låget af det sublime – ikke af sprutten. Ugens italienske perler er alle værd at samle sammen til, men gem dem, til der ikke skal hentes børn eller åndes på pædagoger.

To gange seks stjerner

Fabianos 2008 Amarone er en flot klassisk, næsten bombastisk, vin; med sødme, kirsebær og stor smagsfornøjelse

Zenatos 2008 Amarone hæver sig et nyk højere i oplevelse. Lidt mindre sødme, lidt flere krydderier og mere elegance. Det dannede menneskes Amarone, om man vil.

Silvano Bolmidas Barbera D’alba 2009, Conca Del Grillo, er en karakterfuld, tør og kompleks vin, der fint understreger, at god Barbera D’alba ofte blæser Barolo af banen.

2010-udgaven af Garattamaccos Bolgheri Rosso har en fantastisk balance mellem sødmen og det knastørre. Stor frugt, vellykkede tanniner og interessante krydderier.

Umberto Cesaris Tauletto 2006 på ren Sangiovese er en næsten sort og meget fyldig vin. Trods kraftfuldheden er der god elegance og smag af kirsebær og vanilje.

Serego Alighieris 2009 Valpolicella med kirsebær og vanilje. 650 års jubilæum med en skøn kvalitetsvin, der kraftfuldt overgår megen Amarone.

Monguglielmo 2008 er fint sammensat af Nebbiolo og Barbera. Meget frugt og lang eftersmag; måske årets første julevin.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her