Læsetid: 3 min.

Tre vodkaer, der hver især vil rykke lidt ved rammerne

Moderne Tider
3. november 2012

Verdens mest solgte spiritustype kan den blanke, diskrete brændevin vodka prale af at være. Og attraktionen er logisk nok; den neutrale karakter og rimelige pris gør den til det sikre valg, som passer alle og åbner uanede muligheder for kombination. Men det er samtidig vodkaens achilleshæl, der gør, at den så sjældent bliver fremhævet som den eksklusive nydelse, spiritus bør være. Vodka opfattes af de fleste som en helt ren og smagløs spiritus, hvor idealet er så rent som muligt. Konklusionen bliver, at alle de bedste vodkaer bliver så ens, som overhovedet muligt. Og så hænger high end-vodkaernes rygte som et 80’er-accessory til natklubber og historieløse yuppier ved.

Sandheden er heldigvis en helt anden, og flere producenter presser på for at udvide vodkaens rolle og påvirke vores opfattelse af, hvad genren kan rumme; både små hyggedestillatører og globale koncerner er for alvor begyndt at tage vodkaens seriøst. Derfor skylder vi dem herfra at gøre det samme.

En økologisk dansker

Den danske økologiske Schumacher vodka hedder faktisk Vodka Brændevin, bag hvilket formålet må være at identificere den som et klassisk dansk produkt fra de forgange tider, hvor man ifølge firmaet drak brændevin hver dag herhjemme. Ivrige for at finde inspiration til dette hev vi straks proppen af, og ved første indtryk er den dog ret anonym og uden nogen klart definerbar aroma. Smagen er derimod langt tydeligere: Den er markant krydret af en vodka at være, med et strejf af peber eller chili, og en let smag af viol. Det er en karakterfyldt, men ikke decideret kompleks smag, der hurtigt forlader munden, og desværre også rummer en lidt spids bitterhed. Anvendelsen må begrænse sig til erstatning for brændevin ved julens frokostborde, hvor dens befriende mangel på sødme og den let prikkende smag af peberet, der får den til at føles næsten boblende, vil være en god modvægt mod den fede diæt.

En rigtig grimrian

Spiritusgiganten Diageo har lanceret Cîroc, der ikke er lavet på korn eller kartofler, men i stedet på vin. Årsagen til det kan man kun gisne om, men resultatet er simpelthen ikke tilfredsstillende, særligt med tanke på, at man kunne have brugt vinen til at producere noget udmærket brandy i stedet. Aromaen er for så vidt ikke ubehagelig, omend den er noget anonym, men alle naturlige elementer i smagen er totalt overdøvet af en usædvanligt kunstig citrussmag, der bedst kan beskrives som lugten af rengøringsmiddel. Vodkaen er oversød, kropsløs og uden balance; den virker lidt hengemt, og det er i det store hele svært at regne ud, hvad ambitionen med at lave den har været. Den kommer tilmed i en gyseligt grim flaske, og man får det indtryk, at en hel gruppe fulde børn fra marketingafdelingen har været sluppet løs på destilleriet uden hverken formål eller kontrol. Det er trods alt langt fra at være decideret udrikkelig, men det kan ikke anbefales at investere i Cîroc, der tilmed ikke er billig.

En velykket fornyer

På den skånske herregård Ellinge har folkene bag Purity sat sig for at at »redefinere vodkaen« i et ambitiøst projekt, hvor hele produktionslinjen er designet fra bunden for at kombinere de bedste kvaliteter ved kolonne- og kedeldestillation. Den slags ambitioner kombineret med det hav af priser, som firmaet allerede har vundet, pirrer både nysgerrighed og skepsis her på redaktionen. Heldigvis vinder nysgerrigheden over skepsis, for der er vitterlig tale om et vaskeægte godt håndværksprodukt. Aromaen er frisk men samtidig varmt cremet, og minder lidt om chai med koriander. Smagen er rundere og fyldigere end nogen anden vodka på markedet i dag; den har en flot mundfylde, god og diskret sødmeudvikling, en ret lang eftersmag og et fint blik for balancens ædle kunst. Et indtryk af modenhed og erfaring, præcist afrundet med et let svirp af bitterhed – en glimrende analogi til vigtigheden af nu og da at tage sig lidt sammen og gøre arbejdet færdigt. Så må man bare håbe, at folkene hos Cîroc har købt en flaske...

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her