Læsetid: 4 min.

Uge 46: Sådan kan julen også lyde

Julen er også musikkens fest, og alle sangere, kor, orkestre og bands giver koncert. Men hvad skal du så vælge? Her er fem bud på koncerter, som med garanti vil give dig en kæmpe oplevelse
Moderne Tider
17. november 2012

Operasanger Louise Fribo

Foretrækker du, at julen synges ind med englerøst, så gå til koncerten Så stille som sne, med stjernesopranen Louise Fribo og mestekoret Musica. Titelnummeret af komponisten Povl Hamburger er langtfra den eneste klassiker, du vil komme til at høre – programmet byder også på mange andre kendte salmer og værker som f.eks. »Forunderligt at sige,« »Barn Jesus i en krybbe lå,« »En rose så jeg skyde,« Elgars »Ave Verum« og Faurés »Pie Jesu«, som Louise Fribo synger solo. Og hvilken stemme! Louise Fribo er uddannet ved Bush Davies School i England 1989 samt ved Operaakademiet ved Det Kongelige Teater 2003. Gennem sin karriere har hun medvirket i flere operaer på Det Kongelige Teater og Aarhus Sommeropera og har sunget hovedpartier på store europæiske scener i bl.a. Wien og La Scala i Milano. Musica, som hun akkompagneres af, kan vel siges at være semiprofessionelt med mange musikstuderende fra universitetet og konservatoriet. Koret vandt guld ved den internationale korkonkurrence ’The 3rd International Anton Bruckner Chorwettbewerb & Festival’ i 2011.

2. december kl. 15.00 i Præstebro Kirke, Herlev. 9. december kl. 16.00 i Hans Tausens Kirke, Islands Brygge, København. 13. dec. 19.30 i Helsingør Domkirke.

Kammerkoret Carmina

Selv om julen er traditionernes fest, er det efterhånden temmelig længe siden, at gåsestegen blev til bag’ren sendt. I et forsøg på at udfordre de gamle afdankede julesange med nogle nye lidt mere hippe, bad kammerkoret Carmina i starten af året unge, lovende digtere og komponister om at kreere et moderne dansk stykke julemusik anno 2012. Kunstnerne har for længst overladt deres nye værker til koret, der nu øver, øver og øver for at blive klar til koncerten. Den ene af komponisterne, Bjarke Moe, har ikke kunnet holde sig væk fra prøverne og konstaterer over for Information, at det tegner rigtig godt. »Det er jo et dygtigt kor med et højt ambitionsniveau, samtidig med at de har et aktuelt og rigtig relevant projekt med ’moderne jul’,« siger han. Teksterne er kreeret af digterne Lene Henningsen, David Læby og Simon Grotrian, og komponeret af Ib Nørholm, Svend Hvidtfelt Nielsen, Bjarke Moe og Phillip Faber. Billet: 100/70 (pensionist og studerende) kr.

Christians Kirke, Kbh, 29. nov. kl. 19.30

Death of June

Hvis du er træt af julens engle, krybbespil og julemænd, så tag til koncert med det britiske band Death in June, hvis musik vel bedst kan karakteriseres som neo-folk. Bandet er berygtet for sin heftige brug af militaristisk symbolik i form af camouflagetøj, militæruniformer, runer og det prøjsiske Totenkopf-symbol, der har fået kritikere til at beskylde bandet for at have sympati for nazisme. Det er dog ingenlunde tilfældet, bedyrer bandets stifter Douglas Pearce. Hvad meningen med disse symboler egentlig er, vil nok altid være op til en subjektiv fortolkning, men bandets medlemmer giver selv udtryk for, at de har det ret svært med alle former for totalitarisme og krig. Martin Hall fra Gaffa lovpriste for et år siden Death of Junes 30 års jubilæumskoncert i Pumpehuset, og kvitterede ved at give fem stjerner for »en kavalkade af undergangshymner og crowdpleasers, effektivt eksekveret i Bierstube-regi«. Death in June optræder denne gang sammen med dansk-russiske Parzival og københavnske Die Weisse Rose. Billet: 210 kr.

Forbrændingen, Albertslund, 2. dec. kl. 20

Kronos Kvartetten

Verdens mest kendte klassiske ensemble, Kronos Kvartetten fra San Fransisco, kommer til Danmark for at fejre den danske komponist Pelle Gudmundsen-Holmgreens 80 års fødselsdag. Koncerten byder på flere uropførelser, herunder New Ground, Green samt New Ground Green, som har klare referencer til renaissancen og barokken – f.eks. stammer teksten til Green fra Henry den 8.’s sangbog fra 1520. Den amerikanske strygekvartet spiller kun 1900-talsmusik, som dog ruskes igennem af elektroniske lyde og indslag fra f.eks. jazz og rock. Andrea Rebekka Alsted, violinist i Messerkvartetten og DR’s Symfoniorkester, glæder sig til at høre koncerten. »Det bliver et fantastisk arrangement. Kronos Kvartetten startede jo med at repræsentere noget helt ny og anderledes musik, men får nu de største sale og de dygtigste komponister. Pelle Gudmundsen-Holmgreen har så meget fortjent kvartettens opmærksomhed,« siger hun til Information. Billet (Kronos): 167/87 kr.

4. dec., Konservatoriets Koncertsal, København, kl. 19.30

BASIX

Take That, Westlife og Backstreet Boys gå hjem og vug. Intet boyband kan fortrylle et publikum som danske BASIX, der er klar til at fremføre det nye julerepertoire. Vokalgruppen vil ikke sige, hvad den har fundet på, men mon ikke tonerne, som de seks drenge frembringer med deres veludviklede stemmebånd, endnu engang vil blive serveret med rytmer frembragt af klikkende tunger, klappende hænder og trampende fødder. En af de danskere, som dukker op til en af BASIX’ julekoncerter hvert eneste år, er 37-årige Catrine Østergaard Guillouët. »Jeg opdagede Basix, da min søster på det nærmeste tvang mig med til Køge for at høre dem. Hun havde gennem længere tid været stor fan, og jeg var sådan lidt ’ja ja de er sikkert fine, men er de ikke lidt kedelig,e?’ Det var de så ikke … kæft en koncert. Og siden har vi haft brug for det, vi kalder ’et skud BASIX’ et par gange om året, den ene altid til julekoncerten i Jerusalemskirken.« Lykkes det dig ikke at få en billet, kan du med fordel investere i én af gruppens mange cd’ere. Man kan starte med debutalbummet fra 2001 The Grass, der var det første vokalalbum herhjemme, som solgte platin. Billet: 260 kr.

13. dec. Kl. 20.00. Aarhus Musikhus

syhi@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her