Læsetid: 6 min.

5 topmoderne måder at holde jul

Danskernes jule er vidt forskellige. Nogle er traditionelle, andre eksperimenterende, aktivistiske eller ligefrem politiske i den måde, de holder jul på. Her er nogle forskellige bud på, hvordan man strikker en god jul sammen alt efter temperament. Den kan være god at læse, inden du beslutter dig for, hvordan netop din jul skal være
12. december 2015

1. Den kønsneutrale jul

De fleste af af julens mange traditioner er køns­stereo­type. Men med få og enkle greb kan højtiden blive fuldstændig kønsneutral. Start ved luciaoptoget, hvor det formentlig er en pige med langt lyst hår, der er udset til at være brud. Tru skolelederen og de frivillige nede i spejdergruppen med, at du melder dit barn ud, hvis ikke de straks bytter rundt på børnenes rækkefølge og lader en dreng med lys i håret gå forrest – uanset om han bryder sig om det eller ej.

Lykkes dine protester ikke, har du altid de sociale medier, hvor du kan gøre opmærksom på den himmelråbende dumme heteronormativitet, der på sigt vil præge de små børn, som selv vil opføre sig på samme tåbelige maner, når de en dag bliver voksne.

Det kan give stor sympati fra dine ligesindede og en stærk følelse af personligt overskud. Skulle nogen begynde at diskutere med dig, blokerer du dem straks. Julen er ikke til skænderier. På selve juledagen siger det sig selv, at gaverne til børn såvel som voksne skal kunne gives til både drenge og piger, uanset hvad de små måtte have af ønsker.

poul-bundgaard-luciabrud

Poul Bundgaard som luciabrud.

Mogens Berger

Det er også oplagt at lege med julemandens køn. Lad en kvinde bære skægget, uden at hun gør sin stemme påtaget dyb. Eller endnu bedre: Lad en mand spille rollen som den nyopfundne figur, julekvinden. Mulighederne er mange. Endelig: Alle ved, hvad en juletræstamme ligner. Der er ingen grund til at udforme desserter på den måde.

2. Den ironiske jul

Det er julen for dig, som nok kan lide god mad og kvalitetsvin, men som nægter at omfavne den hygge og patos, julen indeholder. Til den ironiske jul er det altafgørende, at man ikke går helhjertet ind i julens traditioner. Man må sådan set gerne hygge sig, men sørg for med jævne mellemrum at bryde hyggen med en metakommentar som f.eks.: »Nå, er det virkelig nu, vi skal have konfekt.« På den måde kan du tage afstand fra traditionerne, men alligevel få konfekt.

Kirkegang er naturligvis bandlyst, og det giver bedre tid til at få en lille bimmelim på allerede i løbet af eftermiddagen. Middagen må under ingen omstændigheder hastes igennem af hensyn til gaveuddelingen, som er den del af julen, der fortjener størst foragt. Børnene må vente, til de voksne har spist færdig.

Efter middagen kan man godt synge en julesang eller ligefrem en salme, men der skal helst ikke opstå en højtidelig stemning omkring det. Det undgår i bedst ved at én i selskabet siger »nå, vi må vel også hellere få sunget,« hvortil en anden kan svare »ja, det skal jo overstås.« Pas på med Ingemanns salmer, da de kan være rørende – det gælder blandt andet »Julen har bragt« og »Glade jul«. I er på sikker grund med Peter Fabers julesange, hvor man kan grine indforstået til linjer som »Aldrig har det vær’t så grønt / aldrig har det vær’t så kønt.«

Når en ironisk jul er slut og de sidste gavepapirrester er ryddet op, er det vigtigt at der er en, typisk faderen i huset, der siger: »Nå, så har vi da fred i et års tid igen.«

3. Jul A la Greve

Jul i Greve kan holdes i en hvilken som helst dansk forstad – Greve er blot et eksempel. En rigtig Greve-jul starter midt i oktober, hvor Bilka har de første julekager på tilbud og fortsætter et godt stykke på den anden side af jul. Man opererer naturligt med tredje- og sågar fjerde juledag, på hvilke man fint kan invitere familie og venner på pakkespil og en sidste gang glögg og æbleskiver.

På selve juledagen er det vigtigt, at du har lavet alt for meget af det hele. En god jul i Greve bliver målt på, hvor meget mad, der må bæres ud igen, når gæsterne er færdige med at proppe sig. Desuden skal der være så mange gaver, at børnene er oppe alt for sent og ender med at gå grædende, overtrætte og sukkerspeedede i seng. Derfor skal der også være rigeligt med slik og konfekt. Man kan alligevel næsten ikke smage forskel på det hjemmelavede og det købte, så gå efter kvantitet. Vinen skal være oversøisk, kraftig, krydret og købt på tilbud.

Søren Osgood

Til jul i Greve er webergrillen lige så vigtig som juletræet, så sørg for at have en stor grill installeret på terrassen. Selskabets mænd vil vandre omkring den dagen lang med dåseøl i hånden, og takket være det trådløse stegetermometer, vil stegen blive helt perfekt og sværen sprød – og kvinderne kan få den fornødne plads til at forberede alt andet inde i huset.

Husk at snakke om priser under middagen. Især hvis noget har været billigt. »Flæskestegen kostede kun 20 kroner halvkiloet,« er en fin sætning. Alt er er som udgangspunkt købt i Bilka, så man behøver ikke at sige, hvor det er fra, med mindre der er tale om en undtagelse.

4. Den selvopofrende jul

Hører du til dem, der mener, at julen er overforbrugets fest? At højtiden er blevet selve symbolet på, at vi i den vestlige verden ikke kan finde ud det, som oprindeligt er julens budskab: nemlig at passe på hinanden og vores fælles jord, ja, så er den selvopofrende jul noget for dig.

Den selvopofrende jul er naturligvis klimavenlig. Enhver form for kød er derfor bandlyst – man kan sagtens lave en and eller kalkun af tofu. Vidste du, at produktion og tilberedning af en flæskesteg på 1,5 kg udleder lige så meget drivhusgas som en gennemsnitlig benzinbil, når den kører fra København til Skanderborg? Hvis du med alvor i stemmen forklarer dine gæster dette, når de ankommer, vil de have forståelse for menuen.

Gaverne kan enten helt afskaffes eller erstattes med gavekort på geder og drikkevand til børn i U-lande. Er der børn til stede, kan man lave byttegaver. Man tager noget af det legetøj, de alligevel har for meget af, pakker det ind i avispapir og giver det til en fætter. På den måde får alle nyt legetøj, uden at miljøet belastes yderligere.

At fælde et træ bare for at danse rundt omkring det, går slet ikke. Tager man en stumtjener og hænger et grønt lagen henover, ligner det til forveksling. Husk at LED-lyskæder med et skarpt, blåligt lys udleder meget mindre CO2 end stearinlys.

Hvis du virkelig ønsker at vise dig selv og omverdenen, hvad julen handler om, kan man gå all in på den selvopofrende jul, f.eks. ved at invitere en flygtningefamilie indenfor og dække begivenheden tæt på Instagram med hashtag #asyljul. På den måde kan de lære lidt om kulturen blandt et fåtal af danskere – og måske kan I lære noget af dem.

Efter middagen kan i snakke om, hvor hårdt alle har det ude i verden samt om, hvor overforbrugende og selvtilstrækkelige danskerne i almindelighed er blevet. En sidste fordel ved den selvopofrende jul er, at den er kort – faktisk kan den afvikles på omkring skes til syv timer den 24. december.

5. Den apokalyptiske jul

Hører du til dem, der har holdt selvopofrende jul i årevis, men nu har opgivet troen på, at kloden og menneskeheden kan reddes? Måske er tiden ved at være moden til en apokalyptisk jul – en jul, hvor man lægger alle hæmninger fra sig og fejrer højtiden, som var det den sidste af sin slags, hvilket man mod aftenens slutning begynder at tro på, at det rent faktisk er.

Den apokalyptiske jul kræver voldsomme mængder af overdådig mad og dyr vin. Den kræver, at alle inviterede er med på ideen – men så kan det til gengæld blive en stor oplevelse. Klæd dig ud som Dionysos. Skift flormelis ud med kokain. Læg an på din svigerinde. Lav en Tommy Kenter med julegåsen. Gør i det hele taget, som I har lyst til. Læg ud med gaverne, hvis I ikke kan vente – i kvindernes skal der være dyre smykker og frækt undertøj.

Miriam Dalsgaard

Drop salmerne og hyr i stedet et band, og få frem for alt Mads Holger til at komme og være julemand slash gæstebartender.

Hvis I vågner første juledag og verden stadig eksisterer, skal I lade som ingenting og bare være gode danske borgere igen. Der er ingen grund til at være flov over det, man har gjort eller sagt i løbet af aftenen, for tænk nu, hvis det vitterligt havde været den sidste jul.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Curdt-Christiansen
Christian Curdt-Christiansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kristine Skøtt-Jensen

"Juletræet med sin pynt" er ikke skrevet af Peter Faber, men af Mogens Lorentzen. Nå, så syntes hun alligevel, at hun skulle være pernittengrynet.

Helene Kristensen

Hvad med en fattigjul, hvor julegaverne trommes sammen ved at gå tiggergang på fb. Maden skraldes hos de supermarkeder, der ikke låser deres containere af for at undgå skraldere. Træet er hvad man nu udnævner som træ, og hænger det julepynt på, som børnene kan lave ud af reklamer og de gratis ugeaviser. Måske er man heldig og får en julekurv, selvfølgelig uden grisekød - der er jo også muslimer der holder jul og får julekurve hos de gode organisationer - hvis du altså ikke bliver trampet ned af overklassefruen i pels som lige henter sig en julekurv fordi hun jo fanme også har ret til at søge om sådan en.
Men sådan en jul er nok for autentisk, så lad os blive i fantasiens juleaften for de der har mulighed for at vælge.

At kræve at luciabruden skal være af hankøn og julemanden af hunkøn, er alt andet end kønsneutralt, ja faktisk decideret det modsatte af at være neutral. Men det illustrerer vel meget godt dobbeltmoralen i sådanne former for tankegange.