Læsetid: 14 min.

Afhængig kan du kun være på livstid

Misbrug er ikke noget, alle og enhver kan slippe ud af. 10 procent af befolkningen er fra naturens hånd udstyret med en hjerne, der giver dem lyst til vanedannende stimulanser som spil, alkohol og cigaretter. De kan lære at kontrollere deres afhængighed – men ikke slippe af med den
»Mit store idol er læge, forfatter og debattør Tage Voss, som blev ved med at inhalere, til han var 90. Hans leveråd var, at så længe, man gjorde ting med måde, var det fi nt. Han lavede en forening, Hensynsfulde rygere. Han nød sine cigarer og stod ved det.« »Nikotin virker koncentrationsfremmende på mig. Jeg lever efter et system, hvor jeg belønner mig selv med en smøg. Mange ikkerygere har det vel sådan med kaff e. Jeg har prøvet at vende mig af med at ryge ved hjælp af nikotinplastre, men det er uhyggeligt svært at dosere. Jeg har også forsøgt mig med de her pæne nicorette-produkter, men jeg får vældigt ondt i halsen af dem,« siger Anders Kjærulff, journalist og nikotinafhængig.

»Mit store idol er læge, forfatter og debattør Tage Voss, som blev ved med at inhalere, til han var 90. Hans leveråd var, at så længe, man gjorde ting med måde, var det fi nt. Han lavede en forening, Hensynsfulde rygere. Han nød sine cigarer og stod ved det.« »Nikotin virker koncentrationsfremmende på mig. Jeg lever efter et system, hvor jeg belønner mig selv med en smøg. Mange ikkerygere har det vel sådan med kaff e. Jeg har prøvet at vende mig af med at ryge ved hjælp af nikotinplastre, men det er uhyggeligt svært at dosere. Jeg har også forsøgt mig med de her pæne nicorette-produkter, men jeg får vældigt ondt i halsen af dem,« siger Anders Kjærulff, journalist og nikotinafhængig.

Sigrid Nygaard

8. december 2012

Anders Kjærulff voksede op som antiryger. Han tilhører den generation, hvor børnene på bagsædet ikke kunne se forældrene på forsædet for bare røg. Stanken og stakåndetheden fik ham til at hade cigaretter, og han tryglede sine forældre om at holde op.

Ikke desto mindre blev han som teenager selv ryger. De seneste tre dage af sit 48 år lange liv har han forsøgt at erstatte cigaretterne med en elektronisk cigaret, han har importeret fra England. E-cigaretten, udsmykket med en elegant rød indgravering på midten, har en diskret lille tap for enden af røret, han kan trykke på, hver gang, han har brug for et hiv.

Mellem optagelserne til sit ugentlige program på Radio24syv nikker, vipper og funderer han, trykker, suger ind og puster ud. E-cigaretten giver ham fornyet overskud via den betydeligt højere dosis lykkebringende nikotin, der er betydeligt højere end den, der er i almindelige smøger. Samtidig producerer e-cigaretten en masse harmløs røg, munden kan forme ringe af. Og så undgår lungerne den dræbende tjære.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jens Overgaard Bjerre

Hvad med de stakler, som er afhængig af alle 4 nævnte stoffer, sukker, hash, nikotin og sprut? Og måske lidt mere? Overspisning og nervepiller, bare for at tage et par eksempler. Jeg ser det mere som om det er en sjællig tilstand, som skal dæmpes, før man føler sig normal. Men hvor sukker og overspisning (fedme), er nogenlunde accepteret af den offentlige moral, ser man med afsky og uforstand på resten af misbrugsstofferne. Og bortset fra måske hash, så er de alle dødelighedsfremmende.

"Det er farligt. Det nye stof, forskerne har fundet, virker ved at forhindre Extacy i at manipulere med hjernen. De afhængige mister dermed lysten til at bruge det."

Medicinal-industrien ser ikke let på mulige konkurrenter.
MDMA giver en følelse af at høre til, nærhed, kærlighed. Hvad har de dog fundet som vil kunne fjerne denne del? Jeg ved at SSRI (lykkepiller) også gør det umuligt at tage MDMA.

Når... Hvis man er misbruger af MDMA, så er psykoterapi nok løsningen og ikke medicin, som sikkert har frygtlige bivirkninger.

Hvis det blot fjerner virkningen, men bibeholder frustrationerne, så er der ikke meget vundet.

Hvis det var så simpelt ville der være tegn på atypisk adfærd, hvilket ikke er tilfældet. Social deroute og arven af samme, udgør summen for de fleste er jeg overbevist om.

Det personlige ansvar, nu- klinisk dokumenteret.

Det er også tydeligt artiklen ser ensidigt på misbrug.

Det er et bevidst at flertallet af alkoholikere og stofmisbruger har en eller anden psykiatrisk lidelse, så at sige afhængighed udelukkende skyldtes en genetisk lav dopamin niveau er en meget forsimplet holdning at have til hele emnet.

Der spiller sikkert ind, men at sige det er den eneste grunden vil jeg nok stille spørgsmålstegn ved.

Det kan så godt være det forholder sig således med en del rygere. Men indtil vi har fået klokkeklart beviser på bordet forholder jeg mig skeptisk.

Der er misbrug og så er der forbrug.
Nogle skulle give sig selv en tur på nettet/youtube og forstå Cannabis som medicin og andet end ønsket om "normalitet".

Siff: hvis du stadigvæk ryger smøger, så er du stadigvæk afhængig. Du har ikke fjernet årsagen til din afhængighed, som er sociale famlliemæssige problemer og sorg.

Det er sådan med hash ligesom mange andre stoffer, pånær nogle stimulanser og opiater, at afhængigheden er 100% socialt betinget, så derfor skal man behandle det sociale proplem og ikke selve selvmedicineringen, medmindre selvmediceneringen er så langt ude at man ikke kan få noget ud af terapi, hvilket er sjændent med hash.

Men det er lidt problemet med mange af de sofmisbrugsbehandlings tilbud, man fokuserer på misbruget, istedet for årsagerne til misbruget.

Det er for simpelt at sige der er et gen for misbrug. Det er aldrig blevet bevist. Men det er rigtigt at nogle gener for belønningscentret er blevet aktiveret hos nogle misbrugere. Men om det er selve misbruget der har aktiveret generne eller de har været aktive fra starten kan man ikke sige noget om. Men der er nogle der er mere disponeret for misbrug og det er mennesker med sociale og psykiske problemer. De mennesker vi fortæller at de ikke må eje noget af værdi og tvunget til at leve nederst i samfundet, fordi de er for syge til at arbejde.

Mads Kjærgård

Interressant, dvs. at Niels Bohr, Einstein, Mark Twain, Tolkien, Eisenhower, Churchil etc. alle havde en defekt, mens Hitler, Himmler ikke havde. Måske er det menneskelighed, der får folk til at ryge eller have en "last"? Simpelthen fordi intelligente mennesker med empati indser hvor sindsyg og meningsløs denne verden her er, og derfor trænger til en stimulans!

Hash kan ikke løse ethvert trivselsproblem, men det her er ret simpelt. Allerede nu er antallet af tidligere alkoholikere og narkomaner, som er afvænnet af hampeprodukter ganske betragteligt
Like-og-anbefalelses-systemer rkan mestendels rende mig, men et eller andet sted er jeg ked af at min henvisningfornylig til de nu hastigt indløbende forskningsresultater fra Colorado (hvor hash fornylig er blevet frigivet til 'medical and re-creational use' ikke har trukket een eneste såkaldt anbefaling - bortset fra at Randi var imponeret, ok :-) .

Men maskinen arbejder alligevel. Ekstrabladet har i dag 'Lykkepiller er meget afhængighedsskabende' på forsiden. Ja gu er de det. Jorden gødes

Iøvrigt er der altid grund til at erindre, at 'ikke-rygning' ER en gammel nazistisk ide, en krigsforberedelse der bygger på den klare analyse, at den ikke-ryger-hær der kan afskære en ryger-hærs forsdyningslinjer allerede har vundet !
Det lykkedes heldigvis ikke det tredje rige at virkeliggøre heller denne 'atombombe'.
Conceptet er rundet af anarkisk strategi, alle gegen alle, ultraliberalisme etc. uønskelig tankegang.

www.youtube.com/watch?v=985JGeGq_tc

CURE FOR PAIN

Where is the ritual?
And tell me where, where is the taste?
Where is the sacrifice?
And tell me, where is the faith?

Someday there`ll be a cure for pain
That´s the day I throw my drugs away
When they find a cure for pain
Testify...

Where is the cave where the wise woman went?
And tell me where,
where´s all that money that I spent?

I propose a toast
To my self control
You see it crawlin´helpless on the floor

Someday there´ll be a cure for pain
Thats the day I throw my drugs away
When they find a cure for pain
I throw my my drugs away
When they find a cure for pain

Morphine ~ Mark Sandman

@odd bjertnes

Fortvivl ikke; jeg læste din henvisning med stor
interesse. Underligt nok har glemte jeg
at anbefale din kommentar? ....post linket /
kommentaren igen!

( Jeg er selv kvartals-dranker-anbefalings-knap-
narkoman-gud-bedre-det!......:-)
Mvh Th

Søren, jeg er en af de bedre korrekturlæsere man kan ønske sig... fact !
Men det er ikke mit ærinde her. Det er derimod at punke enhver form for korrekthed.
Med sandhed.

Thorsten : 'Thorning har fortrudt holdning til fri hash' var tråden hvor jeg tillod mig at overskride dette sites forbud mod cut-n'paste af hele og ikke-dansksprogede artikler. men den er der nok stadig incl. de metadata, som en journalist med lyst til at gå videre med dets indhold har brug for.

Paul Peter Porges

@Randi Pedersen
Hvad mener du med at det ikke er bevist? Ja, afhængighed kan ikke udelukkende forklares med arvelige egenskaber, men som artiklen også nævner, så har 10% altså et dopamin-system, som ikke fungerer som de sidste 90%

Generne spiller desuden en negativ rolle for 50% af befolkningen, ligesom den har betydning for behandling af misbrug:
http://www.drugabuse.gov/publications/topics-in-brief/genetics-addiction

Centralnervesystemet kan som miljøpåvirkning skades af for store mængder alkohol og føre til alkoholafhængighedssyndrom. Men igen er der tale om biologisk afhængighed.

Der er ihvertfald belæg for at sige at mennesker som bliver afhængige, ikke bare er svage sjæle med psykiske problemer, men at den fysiske komponent spiller en stor rolle.

Allan Frederiksen

Jeg har en rigtigt gammel ven, hvis far, farfar, og oldefar var alkoholikere. Han hader alkohol og det der følger med, og drikker aldrig selv.
Men han begyndte sidst i sine teenageår at ryge hash dagligt. Og gør det stadig, snart 20 år nu. Som generationerne før ham, arbejder han og fører et relativt normalt liv. Man kan ikke se det på ham. Han er, modsat faderen, ikke særligt socialt anlagt.

Om det er gener eller social arv er umuligt at sige. Men mon ikke der findes en eller anden form for resiliens-faktor, nærmere end en decideret genfejl?

"Hvad mener du med at det ikke er bevist? Ja, afhængighed kan ikke udelukkende forklares med arvelige egenskaber, men som artiklen også nævner, så har 10% altså et dopamin-system, som ikke fungerer som de sidste 90%"

Et deffekt dompamin-system kan være skabt af sociale forhold. Hjernen er ikke afskåret fra det sociale