Læsetid: 1 min.

Fra helvede til paradis

’Den Guddommelige Komedie’ af Dante er mere end en roman, mener professor, dr.phil. ved Aarhus Universitet Per Ingesman, der er medforfatter til det nye storværk ’Kirkens historie’
29. december 2012

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Lidt egoistisk vil jeg pege på en af verdenslitteraturens klassikere, der kunne forøge interessen for mit eget primære forskningsfelt, middelalderens kirkehistorie. I Den Guddommelige Komedie fører Dante, med talrige malende detaljer og under præsentation af et stort og broget persongalleri fra 1200- og 1300-tallets Italien, os gennem først Helvede og så Skærsilden for at ende i Paradis. Det er en storslået poetisk illustration af den middelalderlige kirkes lære om livet efter døden.«

 

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»En enkelt bog er det ikke muligt at pege på, men lad mig blive inden for mit eget interessefelt og nu nævne en fagbog: den franske historiker Emmanuel Le Roy Laduries mentalitetshistoriske klassiker Montaillou fra 1975. Bygget på inkvisitionens forhør af de kættermistænkte indbyggere rekonstruerer Ladurie livet i en lille sydfransk bjerglandsby i begyndelsen af 1300-tallet og befolker den med mennesker af kød og blod. De lever og dør, elsker og hader på en meget almenmenneskelig måde, men samtidig er deres dagligliv og forestillingsverden utrolig fremmedartet. Det er banebrydende historieskrivning – der samtidig er spændende som en roman.«

 

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Det var en slags historisk roman om Maria og Josef, men da jeg ikke husker hverken forfatterens navn eller bogens titel, tror jeg, at den skal forblive i glemslen.«

 

Hvilken type læser er du?

»Jeg er den type, der læser mange og vidt forskellige bøger samtidigt. Lige nu har jeg f.eks. gang i både Blekingegadebanden, en tysk biografi om Martin Luther og en nyoversat islandsk novellesamling – foruden en række andre. Det er dog ikke alle, jeg bliver færdig med.«

 

Hvornår læser du?

»Hele tiden – det er mit arbejde. En særlig koncentreret læseoplevelse får jeg dog, når jeg en lørdag eller søndag morgen, mens resten af familien sover, sætter mig i sofaen med en god bog og en kop varm te.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu