Læsetid: 7 min.

Klimakampens uovervindelige ildsjæle

År efter år når vi samme konklusion: Klimatopmøderne er en fiasko. Intet sker, og de stater, der har musklerne til at forandre, har ikke viljen. Håbet blegner. Hvorfor bliver ildsjælene så ved med at kæmpe for klimaet?
Klimaforkæmpere demonstrerer på gaden ved COP18 i Doha, Qatar. Demonstranterne vil have de store, miljøforurenede stater til at tage ansvar for miljøet.

Klimaforkæmpere demonstrerer på gaden ved COP18 i Doha, Qatar. Demonstranterne vil have de store, miljøforurenede stater til at tage ansvar for miljøet.

Li Muzi

8. december 2012

Da daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen besluttede, at han ville bang the hammer for at lukke munden på deltagerne i plenum en kold december-nat i København i 2009, spåede mange, at det var enden på FN-klimatopmøderne. At systemet endegyldigt havde vist, at det ikke er leveringsdygtigt.

Ikke desto mindre afsluttes i disse timer det tredje klimatopmøde efter København – det attende i alt. Denne gang i Doha i ørkenstaten Qatar.

Og igen sukker deltagerne efter resultater, og man hører de samme historier: Om den manglende politiske vilje, om de mange særinteresser, om slagsmålet om penge, om hvem, der er skyld i hvad, og hvor meget ansvar hvert enkelt land skal bære. Uenigheden er det samlede element, men sådan har det ikke altid været. Langtfra. Det fortæller Sunita Narain, der har deltaget i samtlige klimatopmøder siden det første i Berlin i 1995.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Niels-Holger Nielsen

Bekæmpelse af klimakatastrofen er uforenelig med kapitalisme. Det viser enhver modelberegning og tonsvis af empirisk materiale.

Steen Erik Blumensaat

Penge, penge, penge i min lomme.
1200-1300 millioner kr bliver brugt på
champagne og coke, pyjamas orgiet i lesbisk bondage strip club.
Tillykke storforbrugere af andres penge.
Tro og håb, mine bare...
1990erne og 00er var undskyldningernes år-tier, undskyld, undskyld,
nu er det tro og håb, og pengene flyder ned i deres lommer.

Steen Erik Blumensaat

ordet klima er græsk og betyder, skråning, Jordens skråning fra ækvator mod polerne, og den skråning har ikke ændret sig og vil ikke ændre sig, bare ærgeligt for jordens frelsere.

Steen Erik Blumensaat

Jeg er alt det, der har været,det der er, og det, der skal komme, og ingen dødelig har hidtil løftet mit slør.
Geo, Geia, Den store Moder, Jorden.

"Hvorfor bliver ildsjælene så ved med at kæmpe for klimaet?"

Af nogenlunde samme grund, som Jehovas Vidner m.fl. bliver ved med at ringe på døren!

Og endnu engang må jeg citere en berømt mand:

"We shall never surrender".

Trods min udbredte skepsis over for meget af det som siges og foregår på klimaforkæmpernes fløje, er det også vigtigt at erkende, at fordi noget af det er det rene vrøvl, så betyder det ikke, at alt er det rene vrøvl.

Man kan godt vinde en krig, uden at vinde alle slag.

Niels-Holger Nielsen

Via Campesina: UN climate talks achieve nothing, promote false capitalist solutions

'The EU pledge, for example, of emissions reduction of 20 percent until 2020 will in reality be only 12 percent because they claim to have already accomplished the 8 percent during the first Kyoto Protocol period. Then for the remaining 12 percent they will not even make real reductions, as they will use market mechanisms.'

Hvor han bla andet siger

"Germany and Europe are inviting freeloaders. It's a mistake to believe our noble behavior will so greatly impress others in these talks that it will move them to make concessions in return."

Niels-Holger Nielsen

Peter Jensen

Abonnerer du på et af de her podcast med berømte og fyndige citater til enhver festlig lejlighed eller en seriøs jobsamtale, eller er du en spambot?

Michael, hende i hvidt hedder Kitty og er rejst til COP16 for de svenske Fältbiologerna. Skal jeg skaffe et telefonnummer, så du kan invitere hende ud?

"Også fordi der er et voksende folkeligt pres," udtaler John Nordbo. Til det må jeg bare spørge: Nå, hvorhenne dog? For jeg kan gudhjælpemig ikke for øje på det.

Niels-Holger,

Nej, jeg er ingen bot, jeg er et menneske. Et menneske som læser meget, og som gerne bidrager til debatten med meninger som går på tværs af de rygklappende, selvtilfredse, politisk korrekte meninger der er fremherskende på Informations debatsider.

Men det er måske for meget for dit demokratiske sindelag?

Det er for nemt NHN, at være så kulsort nihilistisk. Tag dig nu lidt sammen, du kan bedre end det.

Jeg er fuldstændig enig at kapitalismen er uforenelig med klimakampen, men dette betyder jo ikke at alt håb er ude.

Selv om klimatopmøderne er en omgang fis i en banan, så er det forkert at sige de ikke har en effekt. De har måske ikke den effekt vi forventer eller håber på men de har da i hvert fald formået at sætte klimaet på den politiske dagsorden verden rundt, udover at møderne skaber en enorm pres på alverdens regeringer.

Og der sker en langsom men sikker holdninsgændring, hos politkerne, videnskabsfolk, og allervigtigst - økonomerne. Godt nok råber økonomerne op om "politiske beslutninger" vedvidende at det kun er dem der overhovedet kan træffe politiske beslutninger, og hvad de mener er at vi skal give dem garantier for at de ikke mister penge ved at satse på bæredygtighed og økologi. Men som vi har set tager de pengene uanset hvad. Så hvorfor ikke give dem garantierne på forhånd?

Det er efterhånden kun penge det drejer sig om, og ikke engang rigtige penge, men den imaginære slags. Lad dem bare spekulere i bæredygtighed.

De vil skabe en øko- og klimaboble, fordi det er jo det eneste de kan, men denne boble vil for en gang skyld sætte gang i en realøkonomisk vækst.

Først og fremmest skal vi forhindre at de olie-gas-og kulreserver der stadig ligger gemt i undergrunden bliver hvor de er, det skal være vores pris for garantierne.

Så kan vi fortsætte kampen derfra. Finanskapitalismen er i forvejen i gang med at aflive sig selv, så vi skal jo bare skubbe den i den samme retning.

"Hvorfor bliver ildsjælene så ved med at kæmpe for klimaet?"

Jeg tror, at det er fordi vi ikke ønsker at bevæge os ned på det dekadente egoistniveau. Vi - måske med undtagelse af de aller mest naive af os - ved jo godt, at om under 100 år har mennesket udryddet sig selv som art. Men vi ønsker bare ikke at bidrage til denne destruktive adfærd.
I bund og grund kan man sige, at vi (kun) gør det for vores egen samvittigheds skyld. For en lille gruppe mennesker, der på verdensplan måske udgøres af en fronttrop på samlet 10.000 individer, kan INTET stille op mod den milliardstore pøbel af kulturassimillerede, materialistiske bil-, kød- og X-factorhungrende spidsborgere.

Og til jer, der tror, at kampen for en bedre verden og et bedre klima stadig kan vindes: Gå ind på dr.dk og gense "Teenage Boss"!