Klumme
Læsetid: 3 min.

SPISDrik: Nytår med bobler tilsat svag jamren over tidsånden

Moderne Tider
29. december 2012

Efter en nærmest uendelig række julearrangementer har de fleste vel nået mætningspunktet, men det forhindrer ikke, at det lige om lidt går løs igen.

Hatte og fyrværkeri. Mad i bjerge. Vin og sprut. Fest og venner. Serpentiner og kransekage. Det er med andre ord nedtælling til årets sidste dag og en af årets store fester. Det er imponerende, at det store ædegilde efter et par dages pause begynder på ny.

»Sure stodder,« bliver man lynhurtigt kaldt, når man lufter den slags overvejelser, så lad det være sagt med det samme: Også hos klummeskriveren fejres der nytår med overflod – trods mæthedsfornemmelsen.

Det vil foregå afdæmpet med nære venner. Der vil blive talt en del om 2012, og når det gælder det politiske, vil samtalen nok blive ledsaget af en del hovedrysten. 2012 blev året, hvor en tilbagelænet statsminister og en ditto oppositionsleder med meget forskellige resultater begge gjorde sig usynlige i den offentlige debat. Der vil blive talt om øget ulighed herhjemme – mellem os, der har, og dem, der ikke har ret meget. Om ’dovne Robert’ og ’fattig-Carina’ og forsimplingen af den offentlige debat. Status i samfundsudviklingen er ikke munter, og vi vil nok også savne enhver optimisme for 2013.

Undervejs vil der blive drukket vin med bobler. Der vil også blive talt om den private del af 2012, der heldigvis indeholder smil og latter – også for udsigterne til 2013.

Skønne bobler, rimelig pris

I det lille klummeskriverhjem er nytårsbobler en alvorlig sag, der ikke kan overlades til supermarkedets tilbudshylde. Cava, Spumante, Cremant eller ægte Champagne er ikke afgørende, for der findes heldigvis fremragende vine af alle typer og i alle prisklasser. Det er ikke enkelt, så man må finde en vinhandler, man kan stole på, eller prøve sig frem. Nedenstående vine vil alle pynte på et nytårsbord, og der er nøje sammenhæng mellem investering og udbytte.

Billigst er chilenske Tarapaca Brut 2011 med fin blomsterpræget smag. Skønne bobler til en meget rimelig pris.

Interessant for de knap så bobleglade er Lorca Fantasías argentinske extra brut, der nemt kunne blive en af klummeskriverens favoritter. Chardonnay og Chenin Blanc med få, men fine bobler, der er så tør, at den nærmest støver.

Cremant åbner diskussionen om Alsace kontra Bourgogne, men nytårsanbefalingen giver intet svar på, hvad der er bedst. René Murés Cremant d’Alsace brut er elegant og lige knap så tør som søsteren fra Bourgogne, men den er en skøn repræsentant i sin klasse. Fra Les Cave des Hautes Cotes kommer en Selection Prestige Cremant de Bourgogne, der slår benene væk under megen dyrere champagne. Knastør og elegant.

På ren Chardonnay får man Spumanten Ferrari Maximum brut, der på denne plads for et par år siden måtte nøjes med fire stjerner, men ryger én op i år. En sprød, elegant og meget velsmagende vin.

To champagner ryger med ved årets smagning. De koster begge cirka det dobbelte af discountchampagnerne, men smager fire gange så godt. Cuvée nr. 736 fra Jacquesson har en vidunderlig karakterfuld og meget kraftig smag og bør nydes, mens aftenen er ung og smagsløgene intakte. Også Delamottes Champagne fortjener tidlig ekspedition og er med en flot blomsterpræget smag festlig, knastør og elegant.

Alle syv vine levede til husfruens store lettelse op til den endelige lakmusprøve: Ingen bar præg af den bræklugt, der ledsager meget elendig boblevand (inklusiv, ifølge fruen, den relativt dyre ’Gule Enke’). Godt nytår – og god fornøjelse med nytårsmiddagen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her