Klumme
Læsetid: 2 min.

SPISDrik: Pandekager, torsk og nytårsdigt – fordi man ikke kan lade være

SPISDrik: Pandekager, torsk og nytårsdigt – fordi man ikke kan lade være
Moderne Tider
29. december 2012

Det var så 2012

Gået kold i sølet og sjappet, klart og klappet

Står vi ved afgrundens kødrand og gisper

af begåede dumheder, smartheder,

udeblevne hedebølger, uden bølger i håret, uden salt

til et æg, uden æg til jordens salt

 

Jeg digter mig et nytår i østers og velfærd, en færd

mod det vel, jeg vel snarere må sige farvel

Men nuvel,

vellevned skal det være, levner jeg vel?

 

Kogt hummer Newport, glaserede muslinger, consommé af pighvar,

dyreryg og kølle for panden

Hvidvin koldere end sneen, sneen sortere end samvittigheden,

samvittigheden mere overloadet

end Netflix når skihoppet bare ikke kan gøre det længere,

skihoppet længere i spyttet end mit spyt

efter kaskader af Champagne, ka’ Champag- ne skade?

 

Og 2013 spadserer dig i møde

med et forsorent smil, fuld af forventninger til dig,

ikke den anden vej rundt,

og du står der og tager imod

med kodimagnyler, matadormix, kaffe, spe- gepølse, serpentiner

i resterne af kransekagen og lange sorte negle.

 

Rør det hele sammen og bed til at det går over

Snart er det hverdag, gudskelov.

 

Torskesalat

Pluk af kogt torsk sættes på en blanding af kvark, Dijon, citronsaft, salt, peber, gin, krydderurter, hårdkogt, hakket æg og skalotteløg. Serveres med tre slags ristet brød – pumpernikkel, almindeligt rugbrød og surbrød

Hønseconsommé

Stærk, klar og hed suppe med en skive ristet foie gras, et par ristede kammuslinger og hjemmesplittede mandler.

Chateaubriant

Helstegt midterstykke af oksemørbraden, serveret på fad med bordure af kartoffelmos, der har fået brunede toppe i ovnen. Saucen er en reduktion af kalvefond og virkelig god rødvin fra Bordeaux, kogt ned over masser af skalotter og champignons, pisket med smør og drysset med persille. Garnituren, som serveres i saucen, er smukke lyserøde skiver af letpocheret oksemarv.

Ostesoufflé au Kirsch

4 deciliter vand, salt og paprika, 100 gram revet Parmesan, 120 gram mel, otte æg, 100 gram revet gammelost, 50 gram Emmentaler. Vand, salt og paprika koges op og tages fra varmen. Mel og Parmesan piskes i, og massen sættes over varmen og ristes under omrøring til den slipper gryden. Afkøles let og tilsættes de otte æggeblommer og resten af osten. Når massen er helt kold, vendes otte stiftpiskede hvider i. Kommes i smurt og raspbestrøet souffléform og bages 26-32 minutter ved 180-200 grader. Serveres overhældt med brændende Kirsch.

Crepes Suzette

Bag tre-fire tynde pandekager pr. person og fold hver af dem to gange. Smelt så, på en kobberpande og gerne ved bordet, en smule sukker, som spædes med smør og appelsinsaft til en velafbalanceret sauce. Gamle opskrifter sagde, at man skulle gnide appelsinens skræl med en sukkerknald til den var hel gul af olien og bruge denne knald i saucen, men du kan også vælge at komme lidt fin julienne af skræl i. Pandekagerne lunes i saucen, som tilsættes Cognac og Grand Marnier – ca. fem centiliter af hver til fire personer og antændes, når spiritussen lige har fået varmen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her