Interview
Læsetid: 2 min.

Stieg Larsson kan ikke skrive

Det kan godt være, Stieg Larsson kunne regne plot ud – men så burde han være blevet politimester, mener Kåre Quist, ny vært for TV Avisen
Moderne Tider
15. december 2012

– Hvilken bog ville du ønske, alle ville læse?

»Andre Agassis selvbiografi OPEN – også selv man ikke aner, hvad topspin er, og selv om man aldrig kunne finde på at se en tenniskamp. Den handler nemlig mest om livet uden for kridtstregerne. Det er på en gang en klassisk dannelsesroman om en ung mand, der forsøger at finde hjem, og et nådesløst kig ind i den menneskelige psyke. Vi taler altså om en af verdens bedste tennispillere, der hele sit liv har hadet tennis – og som under sin første grand slam-finale udelukkende tænker på, om hans paryk falder af... Det er en fejl ikke at have læst den – men der er dømt dobbeltfejl, hvis man ikke læser den nu.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Som ung knægt i gymnasiet trykkede Hemingways Farvel til våbnene på en knap, og siden har Hemingways sproglige minimalisme været en inspiration. Senere som ung håbefuld reporter på Berlingske Tidende blev jeg håbløst forelsket i journalist og daværende kollega Olav Hergels pen. Selv om man måske er rygende uenig med de holdninger, han lufter mellem linjerne – hvilket jeg tit er – så nyder jeg altid hans sprog. Hans artikler har lært mig det samme som Hemingways bøger. Der er kun to regler, når du skriver: less is more og show it - dont tell it. Resten er floromvundent nonsens fra livstrætte lektorer i fløjlsjakker.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Stieg Larssons Mænd der hader kvinder. Det kan godt være, den gode Stieg kan regne plot ud – men så burde han være blevet politimester. For sandheden er, at Stieg Larsson skriver som en brækket arm, og hans hovedpersoner er tomme, klichefyldte postulater.«

– Hvilken type læser er du?

»Når jeg først er hooked, er der ingen vej tilbage. Så ryger nattesøvnen, og opvasken må vente. Når jeg har vendt sidste side, rammes jeg af en middelsvær depression – og så kan der gå lang tid før, jeg læser en bog igen.«

– Hvornår læser du?

»Jeg læser i ferier – om natten – stående i S-toget mandag morgen, mens mine medpassagerer bakser med cykler og småbørn – eller i en DR-kassevogn, når der er lange pauser mellem optagelserne.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her