Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Drikker vi for meget?

Moderne Tider
19. januar 2013

Mette og Anders, København

Vi deler en flaske vin hver aften. Fredag og lørdag kan der godt ryge halvanden flaske – og hvis der er middag med venner eller familie, drikker vi vel, hvad der svarer til en flaske vin hver. Dertil kommer fester, højtider osv., hvor der også ryger lidt ekstra ind. Det løber jo op – og bliver til mer end hvad Sundhedsstyrelsen anbefaler. Så prøvede vi at lade være med at drikke vin søndag og mandag. Det gik nu fint nok, men det smager jo godt, så nu gør vi det igen.

Vi er midt i 40’erne og har begge job og kører en helt almindelige familie med tre dejlige børn. Ingen af os har de der alkoholikertendenser, hvor man ikke kan stoppe eller bliver aggressiv/ændrer personlighed. Og det er adskillige år siden, en af os har været fuld. Men vi har alligevel en eller anden følelse af, at det er for meget – det var derfor vi prøvede det med søndag og mandag. Og derfor vi skriver ind til jer. Hvad mener I? Er det i overkanten? Og lærer vi vores børn, at vin hører sig til hverdagen (det er vi også lidt bekymrede for).

Svar I:

Ifølge almindelig definition er I tæt på et par af forudsætningerne for at tale om alkoholisme: dagligt ret rigeligt drikkeri, en halv flaske hver, lejlighedsvis betydeligt mere, samt større tolerance over for alkohol. At I er svagt bekymrede over forbruget kommer faktisk også ind under kategorierne på den såkaldte Jellinek-kurve, der følger et typisk forløb.

Det er vanskeligt at tale alkoholoverforbrug, fordi omgivelserne let kommer til at lyde moraliserende. Men man skal ikke desto mindre passe på med at drikke hver dag. Personligt har jeg set mange eksempler på et stort fast forbrug umærkeligt glide over i egentligt misbrug. Enkelte kan klare det, de fleste ikke særligt elegant. Ofte er sent i forløbet for sent. Og når tungere symptomer på misbrug sætter ind, er det med ét vanskeligt at finde tilbage i mere ædruelige vande. Mange siger som I, at de jo ikke har problemer og aldrig er fulde. Men man har faktisk problemer og er kronisk fuld, hvis man drikker dagligt. Mit råd, og jeg er ikke kostforagter, er at tage regelmæssige forholdsvis lange ’hvide’ perioder, hvor flasken bliver i skabet. Så undgår man en dag, tvunget af omstændighederne og nogle gange af børn, der er dødtrætte af fars og mors hektiske aftener, at skulle holde helt op.

Ja, jeg er lidt kedelig, men har set så meget.

- Georg Metz

Svar II:

Jeg er medstifter af ’Ikke-anonyme-kvindelige-alkoholikere’, så jeg er måske ikke den rette til at besvare dette spørgsmål. Klubben er opstået, fordi vi er nogle stykker, der ikke forstår Sundhedsstyrelsens kønsdiskrimination. Burde tilladte alkoholmængder ikke gå på vægt snarere end på køn, spørger vi bare. Hvis alkoholindtaget ikke dækker over et misbrug, som fører til svigt af jer selv eller jeres børn, kan jeg ikke se det problematiske i, at man er glad for rødvin – det foregår jo på et statsoplyst grundlag i form af Sundhedsstyrelsens anbefalinger og konsekvensen af ikke at følge disse. Og vi er vel voksne mennesker. Det indbefatter, at vi er ansvarlige for vores egne handlinger, og jeg kan ikke læse ud af jeres brev, at I skulle være andet.

Prøv i øvrigt at forestille jer lignende diskussion i Frankrig eller Italien. Nej vel? Og de ligger faktisk overraskende pænt i sundhedsstatistikkerne. Måske fordi de ikke konstant bliver pisket af sundhedsapostlene.

- Mette-Line Thorup

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mette-Line Thorup
Sundhedsstyrelsen anbefaling er en generel anbefaling baseret på at kvinder generelt har en mindre muskelmasse end mænd(da fedt% ikke har noget med forbrænding af alkohol at gøre). Anbefalinger baseret på muskelmasse vil blot blive konfuse og uoverskuelige. De kunne fx lyde noget i retning af "Er din fedtprocent mellem 10 og 15% og vejer du så og så meget, og er så og så høj, anbefales du at drikke max X antal genstande om ugen"

Lise Lotte Rahbek

tjah... hvis du har trang til og udøver at løbe mere end 3 km om dagen, hvis du drikker mere end 1 kande kaffe om dagen, hvis dit sukkerforbrug er over 1 cola (regular) om dagen og du oven i købet napper en kage, og hvis du nødvendigvis skal på ferie med fly mere end 2 gange om året,
så har du et forbrug.
Og måske lider andre end du selv under det forbrug.

Tag det på dig.
Tæk over det.
Og træf en beslutning.