Klumme
Læsetid: 4 min.

Det Danmark, vi eksporterer

’Borgen’ er ikke en historie om livet i Danmark i 10’erne, men en utopi om en overklasse, der hverken står i vejen eller tager rigdom fra andre
Der er langt fra 10’ernes skildring af Nyt Nordisk-overklassen til 70’ernes tv-drama, hvor man kunne være sikker på, at direktøren var et dumt svin, og hans børn var oversete og svigtede

Der er langt fra 10’ernes skildring af Nyt Nordisk-overklassen til 70’ernes tv-drama, hvor man kunne være sikker på, at direktøren var et dumt svin, og hans børn var oversete og svigtede

Mike Kollöffel

Moderne Tider
19. januar 2013

Noget er galt i Danmark, og denne gang er det så galt, at hun må vende tilbage. Det er ikke kun Danmark med urbane professionelle og smilende mennesker, vi ser i tv-serien Borgen på Danmarks Radio. Nej, vi kommer også ind bag de store panoramavinduer i luksuslejlighederne. Nok er Danmark smukt, men noget er så grimt og så slemt, at den forhenværende statsminister vender tilbage til politik.

Ellers lever hun det gode liv på den globale første klasse. Birgitte Nyborg, som hun hedder, er blevet det, den amerikanske politolog Samuel Huntington kaldte et ’Davosmenneske’. Vi ser hende spise sushi på en hotelterasse i en asiatisk storby med blinkende lys og intens trafik. Hun taler engelsk, for hun er sammen med sin engelske kæreste, der er arkitekt. Det siger sig selv, at de begge har succes. Hendes engelsk er blændende, men hun taler dansk, når hun ringer hjem og siger godnat til sine børn i Danmark.

Efter et valgnederlag har hun forladt politik og fundet en ny karriere. Men da hun hører om et lovforslag i Danmark, som krænker basale menneskerettigheder, kan hun ikke holde sig ude længere. Hun er indigneret.

Nyt Nordisk-overklassen

Birgitte Nyborg er seriens idealist, hun er hverken venstreorienteret eller højreorienteret. Hendes fornemmelse for retfærdighed er hævet over den gamle interessekamp, og hun forholder sig ikke til noget så bedaget som fordelingspolitik. Naturligvis er hendes oprindelige parti et ansvarligt og anstændigt midterparti, som hedder De Moderate, men de vil ikke have hende tilbage, for de er forfaldet til at være et kompromitteret og uanstændigt parti. Derfor stifter hun et parti, som skal være det nye anstændige midterparti til samtiden. Partiet kommer til at hedde Nye Demokrater. Navnet lover med andre ord nye og bedre mennesker og en sand civiliserende indflydelse. Uafhængig af race, alder og køn kommer nye frivillige og medlemmer glade til partiet for at gøre en idealistisk forskel, og Nyborg selv anerkender, at det nok skyldes, at partiet egentlig ikke står for noget. Det lover nyt demokrati og respekt for menneskerettigheder og intet andet, og det tiltrækker alle.

Det kendetegner det sociale hierarki i serien, at overklasserne ikke er i strid hinanden, men lykkeligt forenede. Akademikerne er ikke humanistiske kritikere af erhvervslivet, og journalisterne er ikke principielt imod dem, der har den traditionelle magt. Tværtimod – alle kan bytte pladser. Den idealistiske politiker glider uden problemer videre til en topstilling i erhvervslivet. Hendes forhenværende mand var lektor på CBS, inden han gled videre til sin topstilling i erhvervslivet, og hendes nuværende kæreste er som arkitekt egentlig selvstændig erhversdrivende, men han holder også forelæsninger på universitetet. Spindoktorer bliver journalister, og journalister bliver spindoktorer. De har forskellige erhverv, men de synes at foretage sig det samme.

Det sjove er, at de forfølger de samme mål, uanset om de arbejder som særlige rådgivere, undersøgende journalister eller erhvervsfolk: nyt demokrati og menneskerettigheder. De drømmer om en politisk kultur, som kun fokuserer på substans og aldrig på personsager, og en presse uden sladder og intriger. Deres utopi er en verden uden tabloidpresse, uanstændighed og mobning i skolen.

Man ser dem ikke læse lyrik eller gå i teatret, og man hører dem ikke diskutere æstetiske anliggender, men man kan se på deres hjem, tøj og måde at drikke vand, at de har rigtig god smag. Deres livsstil er æstetiseret, men deres livindsstilling er ikke præget af kunst. Det er ikke den æstetik, der kræver erkendelser og udsætter os for ubehag, som de dyrker. Det er den æstetik, som gør livet smukt og lækkert.

Ingen sociale konflikter

De er Nyt Nordisk-overklassen. De mødes på elegante spisesteder og i forskellige presselokaler som venner og kolleger, og de er alle velklædte og veltrænede. Det er kun formanden for det højrepopulistiske Frihedspartiet, der er overvægtig og går grimt klædt. Så kan man se, hvem der er modstanderen.

De riges rigdom er ikke et problem i Borgen, for omfordeling er ikke et tema, og overklassen er ikke overklasse på bekostning af andre.

Der er langt fra 10’ernes skildring af Nyt Nordisk-overklassen til 70’ernes og 80’ernes tv-drama, hvor man kunne være sikker på, at direktøren var et dumt svin, og hans børn var oversete og svigtede. Spillefilmen Zappa fra 1983 er eksempel på en verden, hvor de rige kun tænker på sig selv, deres karriere og deres materielle investeringer, hvorimod den joviale arbejderfar har autentisk samvær med sin søn, som han spiller fodbold med og tager om skulderen, når de går på gaden. Midtimellem var den kulturelt hjemløse middelklasse, som bliver beskrevet som småborgerlig.

Men den slags sociale konflikter er der ingen af i Borgen: Der er kamp for menneskerettigheder til flygtninge og bedre forhold for dyrene i det danske landbrug. Overklassen er ikke undertrykkende, men civiliserende. Der er grimme spekulanter og onde bankfolk, men det er ikke deres sociale position, som er problemet. Det er deres grådighed eller manglende karakter.

Der er en kritisk konflikt i Borgen mellem to forskellige indstillinger i overklassen: Den unge managementleder af den journalistiske arbejdsplads vil skabe godt humør og glade nyheder, mens den ældre redaktør vil vise den barske virkelighed og afsløre magtmisbrug. Det er varm luft over for faglig stolthed, tilfredsstillelse af brugere over for demokratiske forpligtelser. Serien holder med den gamle redaktør og udstiller den unge chef som en kyniker. Kvalitet er bedre end kvantitet, forstår vi. Civilisation er bedre end den nye chefs populisme.

Det er kampen for en bedre verden i det Danmark, vi eksporterer: Der tales ikke om konflikter mellem sociale klasser, men om menneskerettigheder, tone og civilisation. Livsstilen er venstreorienteret progressiv med respekt for minoriteter, anerkendelse af abort og plads til kærlige skilsmisser, mens økonomien er borgerlig og såkaldt ’ansvarlig’.

Det tarvelige er ikke, at det er realiteterne i Danmark; det er, at det er overklassernes utopi.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Romanbladet genopstået på TV

Søren Kristensen, Erik Nissen, Per Torbensen, Niels Engelsted, Lykke Johansen, Michael Kongstad Nielsen og Lau Dam Mortensen anbefalede denne kommentar
Claus Piculell

Kære Rune Lykkeberg
Du skriver som regel fornuftige klummer,
men denne her er direkte fremragende og lige på kornet!
vh CP

Anders Reinholdt, Erik Nissen, Torben K L Jensen, Janus Agerbo, steen ingvard nielsen, Lone Christensen, Flemming Andersen, Ib Christensen, ulrik mortensen, Michael Kongstad Nielsen og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar
Jens Smærup Sørensen

Enig med ovenstående. Men RL har måske alligevel overset det værste ved Frihedsparti-fomanden: Man kan høre han ikke er fra København.

Leif Mikkelsen

Ja sjældent har man set noget så tomt og overfladisk og indholdsløst. Men forfatteren Adam Price har jo også udtalt at det jo på ingen måde kan kaldes for kunst, det han har præsteret. Ærlig snak, selv om han jo selv indgår i det her tomme og glitrende "teateroverklasse". Men dog en ærlig erkendelse af at der ikke er plads til virkelig kritisk tænkning eller kunst på Dr mere...institutionen er opportunistisk og leflende for den laveste pæneste fællesnævner Det udnytter så Price og man forstår da godt at han på denne måde søger at undgår at befinde sig blandt de forkætrede arbejdsløse kunstnere og intellektuelle. Der er jo ingen grund til at være machocist. Men han betaler en price;))..........

Dramaet- det rigtige drama- er i virkeligheden i dyb krise i den gamle instition. Dens succes er i virkeligheden dens fiasko Det de præsterer har intet med original kunst at gøre og der bruges rigtigt mange penge på det. Synd for den rigtige kunst.

Mon ikke snart at disse forstenende netværk burde brydes helt ned?

Anders Reinholdt, Niels Engelsted, Peter Jensen, Martin Hansen , Niels-Holger Nielsen, Flemming Andersen, christel gruner-olesen, Torben Selch og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar

Jeg har set historien som en spejl af virkeligheden.
Price har "stjålet" med arme og ben fra den verden, han beskriver, men kalder serien for fiktion.
Hvis jeg selv var med i det miljø, havde jeg muligvis ikke den opfattelse.
Vores, de almindelige borgeres, opfattelse af virkeligheden er de mediebeskrevne virkelighed. Derfor er der ikke den store forskel på "virkeligheden " og fiktionen.

Soren Andersen

Snyd og bedrag! Hvad bliver det næste? Der er måske heller ikke noget der hedder Korsbæk?

Michael Kongstad Nielsen

Serien om Korsbæk havde i det mindste en tidsforskydning.

Michael Kongstad Nielsen

Prøv lige at se billedet! Det eneste der ikke matcher det grå i grå, er de mosgrønne puder i den bageste sofa. Så lækkert det hele er, som en symbiose mellem Alt for Damerne og Bo Bedre, se tæppet og gulvets klinker, ikke et støvkorn ligger forkert. Hammerslag ville blive misundelig, og kender du typen, men østholdet har ikke vundet, og heller ikke tv-teaterholdet.

Torben Knudsen

Borgen er som det meste andet en bevidst tilsløring af det triste liv som ganske mange nu lever, siden de kan bruge tid på denne og mange andre udsendelser-er det nu 6 timer i gennemsnit?
Grave have med Ryge.Spise med Price, Cykle med Mr. Doping, Sporløst forsvunden
Poplic Service har udviklet sig fra omkring 80% oplysning til 80% underholdning og Borgen serverer nu sexet underholdning, et politikersprog vi kan forstå og den hemmelige kanal Folketinget, med den virkelige varer ses af ? et fåtal.
Miljøministeren holdt et brandindlæg omkring noget vandlovgivning, der slog Borgen med flere længder, nærværende og for helt almindelige mennesker, der ikke er fejlanbagt foran Borgen.
Blogs kunne hæves sig i indhold og format, hvis man tog en tur op med helikopteren og vurderede Borgens betydning for et samfund, der knokler for at uddanne sig og blive dannet istedet for poplicservice, der med lynets hast afmonterer den viden og dannelse vi har fået så vi ender som zombier overladt til et elektronisk pseudoliv.
Nu har man så flyttet Borgen 'fra' ottendedelsfinalen i håndbold, hvor man ellers måske var tvunget til at vælge eller zappe eller se begge på et todelt fjernsyn.
Den ro man skaber ved at nedsøve så mange mennesker, kan blive ganske dyr i længden.
De næste generationer af spillefugle på konsoller vil være istand til/kræve at få Borgens aktører til at bevæges sig efter deres ønske og det kan jo blive sjovt, men stadig dødelig tidsrøvende og fordummende.
Så export af Bogen er et glimrende træk, sløv de andre, så vi kan konkurrere, dog på et lavere niveau.

Kristoffer Bressum, Erik Jensen , Henrik Linnet, Niels Mosbak og Ib Christensen anbefalede denne kommentar

Frihed fra tvangsopkrævning af DR licens.

René Bjerregaard, Michael Madsen, Michael Kongstad Nielsen, Finn Thøgersen, Sven Elming, Flemming Andersen, Sabine Behrmann, Mette Hansen, Jesper Wendt, christel gruner-olesen, Ib Christensen og Eva Kjeldsen anbefalede denne kommentar
Peter W. Svendsen

Endnu en velmarineret Lykkeberg; den glider let ned men har en tanke af skarp eftersmag.
Godt at få hans præcise ord på ens egen lumske anelse om, at den slotsholmske blodpølse her bliver serveret med kvalmende megen sirup.

Gert Villadsen

Lykkeberg har haft denne liggende i skuffen til dårlige tider, hvor der ikke var vigtigere ting at levere - det er for pauvert !

Borgen er vel gedigen (ifølge anmeldere i England i hvert tilfælde :o) underholdning, hvorfor det ikke egner sig til en større socialrealistisk tolkningsramme.

Hans Jørn Storgaard Andersen og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Hvad anmeldere i England siger, er altid ret (desværre var det ikke USA, men det kommer om lidt).

Torben Brostrøm skrev engang, at Carsten Jensen var sin tids største kritiker.
Man kunne mene, at Rune ville tage arven op derfra. Men han er gået længere tilbage, til en klassiker, til ham med flaskebundsbrillerne og den tørre gammelkøbenhavnske stemme, dansk satires største pen, og derfra begyndt at spinde en tone så let og præcis, at udsagnene bliver stående og svæver i luften længe efter læsningen er slut.

Michael Kongstad Nielsen

Øhm.., hvem tænkes der på?

H.C. (Hans Christian) Ebbe

Jars Von Triers "The element of crime" er fiktion... at fremstille nutiden så poleret, er stortset at lyve

Brian Pietersen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Borgen er i gang med det langsomme projekt igen at vænne den sløve danske vælgerbefolkning til at tænke og agere politisk. I øjeblikket er det et kursus i, at man faktisk godt kan stifte politiske partier, hvis man er uenig i den førte politik - og langsomt kommer der flere og flere boller på suppen. Det er sjovt, at denne omgang, hvor virkelighedssatiren, ikke mindst mediekritikken, er indlysende (stakkels Christian Tafdrup) virkelighedsnær og burde vække de slumrende sjæle.
Næste afsnit skal nok overraske mange kritikere.

Sten Stenbæk

Dæleme præcist, Lykkeberg. Det er typisk at indtil videre har partiet ingen politik bortset fra lidt humanistisk føleri. Herude i landsbyerne ser vi undrende til.

Michael Kongstad Nielsen

Jeg tror ikke jeg forstår, hvad hr. Peter Hansen mener.

At Borgen er en uddannelses institution, for apolitiske elementer.

Om de så lærer noget brugbart ved jeg ikke, jeg har aldrig set det.

Det bliver i så fald stadigt sværere at kende forskel på uddannelse og fordummelse!

Flemming Andersen

Rune Lykkeberg fremragende, fremragende, FREMRAGENDE.

(Reserverer nu muligheden for at der kommer indhold i tingen.)

Men godt set og godt skrevet, fanger interesssen

Troels H. Poulsen

Pudai
"... til ham med flaskebundsbrillerne og den tørre gammelkøbenhavnske stemme, dansk satires største pen."
Elsa Gress var da en kvinde, ikke?
Eller er det Hans Scherfig, du tænker på?

Leif Mikkelsen

Det er da fermt lavet inden for sine meget begrænsede forudsætninger ,men det er altså ikke kunst, som forfatteren Adam Price helt ærligt indrømmer.

Jeg påskønner ærlighed i disse spin tider

Sympatisk og fair nok.

Problemet er dog at dette stykke trivialteater lader som om det er virkelighed og debatterende, hvor sandheden er at det knapt nok er en satire eller parodi eller handler om virkeligheden. Det er bare ferm skåret underholdning for masserne, hvor al farlighed er fjernet.

Det er helt bevidst uden bid eller vid. Det er skåret til som en reklamehistorie. Historien om faderens pædofili var jo blot fyldekalk for at give det let spiselige og forudsigelige stof en falsk kant og alvor.

Beregnet.

Kalkulerende.

Smart som de smarte og strømlinede figurer i serien

Men Adam Price er skam en intelligent og hyggelig fætter. Og som sagt ærlig nok.

Men hvad med alle de rigtige kunstnere som brænder for at få rigtig drama ud til folket???

Og hvorfor kaster dr sig ikke ud i f.eks science fiction i stedet?

Her er der ingen falske intentioner om at fremstille "virkeligheden" uvirkeligt.

Svar; nej, det ville være for "mærkeligt" og "stødende" for de danske seere, som formodes hellere vil lege virkelighed og far mor og børn, selv om disse "dramaer" alligevel ikke har meget med deres egen virkelighed at gøre.

Rigtigt kunst regner Dr ikke at flere millioner gider se på.....det er mange mange år siden at de har sendt de store klassikere eller moderne stort drama fra udlandet.

Fremskridt eller tilbageskridt?

Engang bestod Dr af vogtere af kulturen og af vægtere, der sang kulturen og kunsten ud til folket om aftenen.

De dage er åbenbart endegyldige forbi.

I dag handler det om masseunderholdning.....og det er sgu en lige så stor falliterklæring for det danske folk, som det er for dr.

Kristoffer Bressum, Jens Falkesgaard og Lone Christensen anbefalede denne kommentar

*Borgen* afspejler fint virkeligheden, som den moderne herskende klasse ser den:
Sagen er for mig at se, at i de sidste 20år er samtlige partier, måske med undtagelse af EL, og hermed også S-SF-R fuldstændigt domineret af ledende folk, der alle tjener på den "gode" side af ½ mio.kr. om året før skat.
Disse mennesker og alle deres klassekammerater fra journalist-, spindoktor, økonom og Saxo bank verdenen har dannet et kartel, en osteklokke, som de sidder inde i og ser ud på verdenen fra.
Og de ved inderst inde godt, at enten betaler de og deres åndelige kammersjukker, den højere middelklasse og den egentlige overklasse, for finanskrisen eller også lader man arbejderklassen slås indbyrdes om hvem, der skal betale: De arbejdsløse og kontanthjælpsmodtagere og/eller de leverpostejssmørende Kanvas arbejdere.
Og her vælger osteklokken helt efter den marxistiske grønspættebogs økonomiske egeninteresse uden at blinke at solidarisere sig med den højere middelklasse, overklassen og finansverdenen.
Og det er da i mindste til at forstå sådan marxistisk set.
Hvad der derimod ikke er til at acceptere – eller forstå sådan moralsk set - er al deres infame hykleri, fake og laden som om de såmænd bare varetager fællesskabets interesser og er solidariske med arbejder- og underklassen.
http://www.garps-verden.com/2012/07/den-nye-herskende-klasse.html

Jens Falkesgaard, Anders Reinholdt, Simon Olmo Larsen, John S. Hansen, Leif Mikkelsen, Toke Ernstsen, Thomas Struer og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Christina Søs Guldhammer

I don't care......

Henrik Stæhr

Fremragende skrevet, og spot on.

En omgang af Lykkebergs sædvanlige fortænkte banaliteter, her ophøjet til "mediekritik".
Handlede Borgen om verden set fra venstreside af Folketinget, så ville Lykkeberg også spinde en flad ende over dét, fyldt med de samme klicheer, om at det ikke afspejler den misbrugt "virkelighed".
Borgen giver et øjebliksbillede af den herskende højere middelklasse, der har en
"livindsstilling (der) ikke er præget af kunst", men af æstetik og glitter. Jeps, det er dog ikke nogen ny erkendelse, faktisk sagt en del gange tidl. og med få undtagelser, bestemt ikke forkert. Der læses næppe mange digtsamlinger i de højere politiske cirkler, og der er nok heller ikke mange af dem, der har deres gang på gallerier og lign. Mon ikke de fleste af dem læser og ser det, som folk flest læser og ser. Politikerinterviews fortæller at mange af dem er til krimier og sport osv.

Borgen giver sig ikke ud for at være en drama i stil med Bergman, Pasolini el. lign., men for at være underholdning, der handler om væsentlige emner - det er DR ikke vant til. For her er det fiktionsmord på 17-årige skolepiger et sed i provinsen, der er det gængse.
Serveret på en sådan måde, at nationen ikke taler om andet hele mandagen.

Jeg så er par afsnit af den seneste udgave af Forbrydelsen. Og sjældent har jeg set
så mange skrivebordskonstruktioner, langt hinsides det sandsynlige, fx. en statsadvokat, der hænges ved midnatstide fra Domhusets tag, mens det halve københavnske politikorps står magtesløse nede på Nytorv og ser på. Og en skibsreder, hvis datter bortføres samme dag, som hans firma er ude i magtkampe, og der findes tre døde finske sømænd på ét hans skibe. Altsammen på samme dag? Rend og hop.

Forventes seerne virkelig at tro på den slags, så er et en fornærmelse mod folks intelligens. Men anmelderne ælsker jo Forbrydelsen og sure Sara Lunds grimme sweatere.

Hvis man ellers kan se bort fra æstetiseringen af al TV-drama, så handler Borgen om noget. Det afsnit, der skulle have været bragt i aften, men er aflyst pga. en skide håndboldkamp - det handler fx. om landbrugets industrielle svineproduktion. Tidl. har der været emner som fx. CIA's ulovlige fangetransporter, bistand til afrikanske diktaturer osv. osv. Men Lykkeberg vil måske hellere sidde og se på sure Sara Lunds grimme sweatere?

Og så er jeg fremme ved, hvorfor usandsynlig mord i den bedste sendetid, er langt mere populært, end TV-underholdning, der dog på sin egen måde - men alligevel.... søger at sætte væsentlige samfundsproblemer til debat.

Borgen fortjener faktisk en bedre skæbne end at blive slået i hartkort med Bo Bedre.

Anders Reinholdt, Leif Mikkelsen, Toke Ernstsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Holdt op mod 'Forbrydelsen' er 'Borgen' nok mere troværdig, men det betyder ikke at den er mere realistisk - alle problemer løses inden for afsnittet af den kække retskafne Birgitte. Ingen konsekvens, ingen dybere sammenhænge. ingen fiasko, intet fejet ind under gulvtæppet, ingen provokationer - "og rigeligt med smør".

...men jeg er jo også mere til 'doku' - i enhver afskygning.

"Hvis man ellers kan se bort fra æstetiseringen af al TV-drama, så handler Borgen om noget. Det afsnit, der skulle have været bragt i aften, men er aflyst pga. en skide håndboldkamp - det handler fx. om landbrugets industrielle svineproduktion. Tidl. har der været emner som fx. CIA's ulovlige fangetransporter, bistand til afrikanske diktaturer osv. osv. Men Lykkeberg vil måske hellere sidde og se på sure Sara Lunds grimme sweatere? "

Borgen samler 'spændende' temaer op, som den giver en overfladisk gang lækkerlak - uden for alvor at gå i dybden med nogetsomhelst. På denne måde bliver Borgen en parasit som lever på den moderne danskers forvrængede opfattelse af sig selv som et oplyst og demokratisk menneske - og samtidig skraber seertal til huse i et Danmarks Radio som forlængst har forladt sin tiltænkte position som demokratisk oplysningsorgan til gavn for hele den danske befolkning. Idag betjener man overvejende sig selv, egen overlevelse, og sine demokratisk set retarderede, politiske herremænd.

Leif Mikkelsen, Hans Nielsen og Laust Persson anbefalede denne kommentar
jens peter hansen

Når man læser de fleste kommentarer, så forstår jeg ikke at man piner sig selv til at se Borgen. Der er ellers mange digtsamlinger, der råber på at blive læst.

christel gruner-olesen og Laust Persson anbefalede denne kommentar

"Til jer,
der anklager poesien for eksklusivitet
og råber: Ud med sproget! -
det er verden, der er et elfenbenstårn;
hvert digt en ansøgning om at få adgang."

Søren Peter Langkjær Bojsen, Steffen Gliese og Simon Olmo Larsen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Om Borgen:

"A tale told by an idiot, full of sound and fury. Signifying nothing." - Så kort kan det siges. Nye boller på en overgemt dramaturgisk suppe kogt på varm luft og en gammel pølsepind, kemisk renset for vitaminer.

Det gælder om at holde på licensbetalerne. Det er trods alt dem, der finansierer DR-TV, og konkurrencen med de kommercielle kanaler om seertallene i prime time er hård.

Hvad gør man så? Man satser på et krydsning mellem Sex and the city, Yes Minister og The West Wing, krydrer det med lidt københavnsk lokalkolorit og krydser fingre for at skidtet glider ned.

For som bekendt er Danmark jo for lille et sprogområde til at have sin egen public-service-kanal med sin egen dramasektion. Og måske kan Borgen hente et par pricer eller tre på det globaliserede marked for endeløse soaps uden hoved og hale.

christel gruner-olesen og Michael Kongstad Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Helt enig med de debattører, der mener, at Lykkebergs stykke er fremragende. Det er lige før, at det også gør Borgen fremragende! Som portræt af en klasse og dens selvforståelse. Men er det ikke også den klasse, som Lykkeberg selv tilhører? Og måske derfor, at man alligevel mangler et eller andet, når man har læst færdig. Noget som det måske var lykkedes de ovenfor nævnte Carsten Jensen og Hans Scherfig at få med.

Anders Reinholdt, Simon Olmo Larsen, Henrik Bjerre, Lise Lotte Rahbek, Michael Kongstad Nielsen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

Grete Preisler (og andre) - Du har ret, men stig ned og nyd underholdningen. Forskellige genre må bedømmes med forskellige målestokke.
I dette tilfælde : Godt med smør :-)

@Bill A - Vel er der rigeligt med smør, men hvor er der ikke det allevegne i medierne?

Borgen har imidlertid også sine konsekvenser. fx. ved dannelsen af det nye parti.
Da smides alle kræmmerne ud: bankdirektøren og alle hans penge, abortmodstanderen og hundevennen, de betændte landbrugsinteresser.
Fiasko er der en del for Birgitte Nyborg: ægteskab og familie, tilbagevenden til sit gl. parti, illloyalitet, osv.
Sammenhænge - tja - det er jo ikke en dyb artikel i Inf om regeringes finanslov - det er underholdning søndag aften. Hvad forventer du? Dokumentarfilm? - så må du over på en anden kanal.

Provokationer - er det Borgens ærinde? Synes jeg nu nok at nogle af de emner, der er på dagsordenen i sig selv er provokerende, men behandles neddæmpet. Tror næppe der er mange DF'ere der ser den, og jeg synes nu heller ikke den er just venlig overfor det højere erhvervsliv og deres venner på Chr.borg og andre medløbere.

@Bill A - Vel er der rigeligt med smør, men hvor er der ikke det allevegne i medierne?

Borgen har imidlertid også sine konsekvenser. fx. ved dannelsen af det nye parti.
Da smides alle kræmmerne ud: bankdirektøren og alle hans penge, abortmodstanderen og hundevennen, de betændte landbrugsinteresser.
Fiasko er der en del for Birgitte Nyborg: ægteskab og familie, tilbagevenden til sit gl. parti, illloyalitet, osv.
Sammenhænge - tja - det er jo ikke en dyb artikel i Inf om regeringes finanslov - det er underholdning søndag aften. Hvad forventer du? Dokumentarfilm? - så må du over på en anden kanal.

Provokationer - er det Borgens ærinde? Synes jeg nu nok at nogle af de emner, der er på dagsordenen i sig selv er provokerende, men behandles neddæmpet. Tror næppe der er mange DF'ere der ser den, og jeg synes nu heller ikke den er just venlig overfor det højere erhvervsliv og deres venner på Chr.borg og andre medløbere.

Flemming Andersen, Toke Ernstsen, Bill Atkins og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Adam Price og konsorter traf simpelthen et radikalt og genialt valg, da de lod serien dreje i retning af et nyt parti.
Den afstand, det politiske miljø, der afspejles i serien, har i forhold til den største del af den danske befolkning er måske dens mest realistiske element: det er ikke længere af folket for folket, politikere vælges, og om noget er det nok en ellers ufortalt historie, der åbenbares for de to millioner seere.
Umærkeligt har der sneget sig et irrelevant forhold ind i den æstetiske vurdering blandt mange: der er alt for stor begejstring for det virkelighedsefterlignende, men fiktionens frigørende potentiale ligger i det forestillede. Skuespil kan ikke komme udenfor visse grundpræmisser, og en af disse er, at det grundlæggende handler om relationer. Det viser den foreliggende serie på forbilledlig vis eksempler på.

Vibeke Nielsen

Niels Engelsted har langt henad vejen ret. Det er et portræt af selvforståelsen i et bestemt segment af befolkningen, som vi andre nu skal skoles i at identificere os med og se op til. Seriens akilleshæl er dens ekstreme stilisering, der afslører selvbilledets kunstighed. Den bliver simpelthen "for tyk" i sin lækre pletfri gennemdesignede indpakning, hvor alt tilsyneladende matcher, præcis som holdningerne. Borgen er et udtillingsvindue for den socialeliberale midtes idealiserede spejlbillede. Seriens problem er bare, at alle andre også kan kigge med over skulderen på de folk og ind i spejlet, for at få øje på at dette segments spin, som har fyldt medierne hver dag i mere end 10 år, er ren kitsch.

Leif Mikkelsen

Mon ikke at Adam Price stemmer på de radikale venstre?;))

Der tages momentvis nogle alvorlige problemer op, men altsammen på en alt for smart og aldeles ukunstnerisk måde. De moderate er jo tydeligvis "identisk" med det radikale venstre. Lige så gråmelerede og bukkende for alle det nuværende samfunds grundlæggende og uholdbare præmisser. Især finansmarkedet, hvad den smarte finte med at Birgitte ikke ville modtage bankmandens pengegaver forsøgte at skjule.

Spørgsmålet er dog igen og igen:hvorfor er Dr holdt op med at producere rigtigt drama og teater?

Men naturligvis, der er ikke så mange penge og seere i den slags.....niveauet i Danmark har i mange år været for nedadgående. Den danske vælgers dannelse er gennemsnitligt set lig med nul. Blot det absurde at hver tredie dansker tror at arbejdsløshed er selvforskyld eller stemmer på et vulgærliberalistisk parti som Venstre fortæller alt om fordummelsen og manglen på ånd og sjæl..

For øvrigt mærkeligt at dette brændende problem om arbejdsløshed- og hele dette åndssvage aktiveringcirkus plus hets imod arbejdsløse- end ikke er nævnt i serien.

Der findes kun som Lykkeberg siger mennesker med gode jobs og gode lønninger i denne serie. Spindoktorer og journalister som aldrig bliver arbejdsløse,men finder sig et fedt job på.....ja.....tv eller som ....ja spindoktor...

ER det mon fordi at Adam Price selv tilhører de priviligeredes inderkreds? Og tydeligvis hylder en parti som Radikale Venstre, som i mange år netop på allle måder har forfulgt ledige.

Er det fordi at han med sin ferme underholdningsserie bruger så mange penge af dr budget, at rigtige dramatikere må gennem aktiveringsmøllen og den økonomiske deroute??

Er det lidt dårlig samvittighed? Det der virkeligt brænder og piner, det lukker man øjnene for.

Jeg dømmer ingen, jeg forstår godt at man ikke gider være i dette forkætrede og forfulgte "tabersegment", som jo nærmest behandles som jøderne i tredivernes Tyskland, men er det ikke netop dette helt centrale modbydelige trends af hetx imod ledige, som ikke nævnes i serien og som gør den tom og indholdsløs, alt for glat og fed og sleben og slikket.

Som rigeligt med smør???

Den banale kendsgerning at det mere end nogensinde er pengene der styrer verden og os alle viser sig ved at serien overhovedet bliver produceret.....også for en Adam Price gælder det i åbenbart høj grad at pengene styrer det hele.. For smør på¨brødet koster.....;)),

Alt er i vore dage reduceret til tal, om det så gælder penge eller seertal. Det gælder for generaldirektøren for Dr og det gælder for forfatterne og instruktørerne på disse uvirkelige serier, der lader som om at de er billeder af virkeligheden, med små illustrationer af nogle seriøse politiske problemstillinger, således at de retarderede danskere kan følge med.

Det er ikke meningen med en offentlig licensbetalt tv-station at det skal være den laveste pæneste fællesnævner der er gældende. Men som så meget andet handler det ikke mere om mening og anstændighed og refleksion og ånd, men om magtmisbrug og penge.

Et kommercielt diktatur styret af betalte overløbere og opportunister, Inderkredsen, det er hvad vi har fået.

Det ser sløjt ud for gamle Danmark....for det tragiske og ulykkelige er jo, at Adam Price og hans venner naturligvis ikke er skurke, faktisk er han som sådan ærlig, selv om denne ærlighed netop ikke koster noget i relation til penge, men de er som så mange andre bare på engang ufrivillig/frivillige deltagere i det her skuespil, som mestendels består af dansen omkring guldkalven.

Jeg har kun set en fraktion af Borgen -Jeg krummede tärer!!! Ligesom naar jeg ser et nyt Jydsk Sengetöjslager slaa sig op mit mit nabolag.

Hvis Borgen var saa stor en success, hvordan kan det saa väre at BBC kun viser den i de mörke-natte timer, hvor alle sover?

Mit navn er Lars Hansen, ikke LARS LARSEN

Kristian Rikard

"Det tarvelige er ikke, at det er realiteterne i Danmark; det er, at det er overklassernes utopi".
Det tarvelige er ikke, at det er realiteterne i Danmark; det er, at det er Rune Lykkebergs tænkte halvakademiske overklasses utopi, kogt som en boullabaise af en autodidakt kok med honette ambitioner!

Leif Mikkelsen

Misforstå mig ikke, jeg forstår godt at har man disse specielle evner til at skrive den slags som Borgen er udtryk for, samtidig med at man får et lukrativt tilbud om at realisere det og alternativet dybest set er armod og arbejdsløshed etc etc, ja, så slår man naturligvis til. Det ville jeg da selv gøre.. Ingen grund til at spille offer her.

Jeg er ikke frelst på den måde.

Jeg anfører bare at hele denne diskussion om seriens kvalitet og æstetik og ideologi og kunstneriske niveau viser at denne series manifestation i primetime et eller andet sted har en meget høj pris at betale for alle og for dette samfund.

Og det er ikke en pris,der kan gøres op i penge! Men noget meget vigtigere-for tænk, den slags værdier findes altså;))

Jeg synes ikke at Danmarks radio er nødig at betale den pris. Som nogle af de de eneste.....

Så det er dem, der er den virkelig skurk i det her spil.

Sammenholdt med deres hetz imod svage medborgere og deres tydelige blå dagsorden, hvor de totalt mangler reflekterende og kritisk journalistik omkring samfundes grundlæggende og efterhånden uholdbare præmisser, begynder seriens ideologi og fremtrædelsesform at være meget meget problematisk.

Men det er klart at dansen omkring guldkalven i disse tider bliver vildere og vildere efterhånden som dem ude i mørket, hvor der i forvejen lyder en ond lyd af tænders gnidsel ,får det værre og værre.

Dette kommer ikke alene til at presse lønningerne ned, men også kvaliteten af den kunst vi ser. Ingen tør eksperimentere mere, ingen tør tænke originalt, thi derude i mørket er der ikke rart at være......

Så den liberalistiske hetz imod ledige tjener ikke alene til at sænke lønninger og omkostningerne, den tjener også til at sænke det kunstneriske niveau, sænke kunstens kritiske funktion og tænkerens og intellektuelles lyst til at tænke originalt og kritisk.

Det er jo egentligt ikke "liberalt" i dette ords egentlige forstand. Det er hverken liberale eller socialistiske kræfter der har taget over, det er noget langt mere dystert og mørkt.

Det perfekte kommercielle fascistiske diktatur er indført uden at nogen har opdaget det eller har lyst til gøre opmærksom på det. Ligesom at de priviligerede jo nok skulle vogte sig med at få for mange gode tanker over for Hitler og Stalin og Mao.

Når vi taler det Radikale Venstre, som jo de "Moderate" er skåret over, så kunne man bruge det gamle begreb om "den repressive tolerance" fremført af ungdomsoprørets filosofiske profet Herbert Marcuse i sluttredserne.....deres tolerance er ufarlig og efterhånden bedaget og gælder altså ikke deres egne medborgere, der er ledige

Typisk at et efterhånden lidt bedaget og ufarligt problem om hvem der må gifte sig med hvem fra udlandet tages op, men ikke det sprængfarlige problem om fordeling i forhold til de fattige danskere, dem på "overførselsindkomst." Selv om alle jo er "overførselsindkomst", så bliver disse grupper fremhævet som noget særligt odiøst og skammeligt i vor tid og denne ubehagelige antihumanistiske og antikristelige tendens i vores samfund, som bringer anelser om forfølgelser af jøder, berører serien slet ikke. .

Hvorfor har du ikke taget det problem op Hr Price- eller snarere, hvorfor har Danmarks radio omhyggeligt undgået dette problem i dette "virkelige" drama??De har i hvert fald ikke opfordret dig til at tage det op.

Det er den slags, der gør at det hele virker utroværdigt og måske en lille smule smagløst;)) Undskyld hr Price, men jeg tror ikke at du ville nøjes med så tynd suppe tilsat discount smagsstoffer og falske pastel og gråfarver over for dine gæster. For dine gæster er jeg helt sikker på at du serverer velsmagende kvalitets mad fyldt med gode produkter og substans og fyldt med ærlig og sand og kærlig virkelighed..

Substans ja-substans. Men når nu Danmarks radio ligefrem beder om smagløs suppe brygget på discountprodukter og betaler rigeligt med smør for det, ja så synes jeg sådan set bare at du opfører dig helt menneskeligt.

Men husk nu på pricen......ikke dig, men Danmarks radio.......som har det egentlige ansvar for at konstruere og bakke op om en tør og smuldrende og efterhånden rådden kage af indspisthed og bankgrønt giftig matador mammon.

ulrik mortensen

Fedt, at DR genudsender "Huset på Christianshavn" (DR K). Jeg vil til enhver tid foretrække en bajer i Rottehulet med flyttemand Olsen fremfor Sushi og Barolo med den kedelige Birgitte Nyborg ...

http://www.youtube.com/watch?v=QDDF2YvLGBU

Søren Kramer

Det var sgi da morsomt at læse, man kunne næsten få lyst til at se, om det billede overklasseløget RL præsenterer her, svarer til den oplevelse man selv vil få.

Er der iøvrigt noget nyt i at overklassens portrætter finansieres af dem der selv udsættes for propagandaen? Saxo arbejdede heller ikke frivilligt, og pengene skal falde på forkant, han var så vidt jeg ved ikke ansat med bonusordning på udgivelse af "Danernes Bedrifter".

Hvem ved om 2000 år bliver Borgen måske fundet på et loft på Ejerbavnehøj, 10 meter over havets overflade, og godtaget som et måske lidt ukritisk, men trods alt godt og enestående billede på samtiden. Det kommer der sikkert nogle spændende tolkninger ud af.

Det var da morsomt at se "Lars Seier" mødes med den ny partileder med et tilskud og se pengene blive tilbagebetalt, da den rette sammenhæng gik op for hende. Det var da en henstilling til virkeligheden.

Steffen Gliese

Borgen udstiller hulheden - ellers havde vi ikke denne diskussion.

Kasper Jensen

Niels-Holger Nielsen:

Problemet er de nye tider, det et endeløst kompleks...

For lissom at illustrere pointen kan man på DR's hjemmeside læse, at Thor Møger Pedersen nu er ansat som debatvært på DR2. I de snirkler kan man bevæge sig uhindret rundt - fuldstændig uden dokumenterede kvalifikationer til at varetage jobbet.

Steffen Gliese, Anders Reinholdt, Niels Engelsted og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
John Robert Parkins

"a man's home is his castle."
means that the man has a right to do anything, even if it is illegal, inside his home.

Sider