Klumme
Læsetid: 3 min.

En hyklers vinvalg, når osso bucoen, og januar for alvor bider til

Moderne Tider
26. januar 2013

»Du er og bliver en miljøhykler,« sagde husfruen forleden, da klummisten hos den polske grønthandler, Tomas, som altid insisterede på de økologiske citroner. Hun har for tiden vind i sejlene, for familiens nye, brugte øse er med sine små to hundrede hestekræfter mildt sagt ikke særlig miljøvenlig. Lange forklaringer om familiens lave årlige kilometerforbrug og deraf følgende beskedne miljøpåvirkning prellede af som, nå ja, vand på en gås. Hun var overhovedet ikke imponeret over den stædige insisteren på sund mad til ungerne. Det lå ligesom i luften, at det var et emne, hun vil vende tilbage til, hver gang kareten skal luftes.

De famøse citroner skulle oven i købet anvendes til et større gæstebud med husfruens forrygende osso buco som hovedret, og CO2-påvirkningen af de gode okseben, serveret i rigelig mængde, hører næppe heller hjemme i miljøasketernes grønspættebog.

Martret af dårlig samvittighed var det svært at koncentrere sig om vinvalget, men heldigvis trådte regeringen via transportminister Henrik Dam Kristensen hjælpende til. Kan man ikke styre sit eget hykleri, så lettes det dog, når højere magter bliver taget i så store synder, at de fuldstændig overskygger ens egne.

Som de fleste sikkert erindrer, kom den nuværende regering blandt andet til magten på et løfte om en betalingsring, der skulle lette presset på storbyens veje og reducere mængden af bilos. Som bekendt evnede regeringen ikke at sætte magt bag ordene. Regeringens grønne profil fik ridser, men for at føje spot til skade har dens transportminister nu sat trumf på og meddelt, at han »ser positivt« på Vejdirektoratets forslag om, at bilister på Køge Bugt motorvejen fremover kan benytte nødsporet i myldretiden, således at det kan gå hurtigere – og sådan bliver det endnu mere attraktivt at få endnu flere biler ind i Københavns centrum. Hykleri i den klasse er simpelthen umuligt at konkurrere med.

Husfruen fnøs af foragt over regeringen, så klummisten øjnede, at hans synd i den kontekst måske næsten var tilgivelig. Stærkt opstemt på egne – men ikke nationens – vegne gik opgaven med at finde fire fornuftige vine nærmest af sig selv.

Kraft og elegance

Langt fra rettens italienske bagtæppe kom ugens bedste smagsoplevelse: En Crianza Vina Pedrosa fra 2009. Ved Dueroflodens breder laves megen skøn vin, og denne er på en gang elegant, kraftig, overvældende velduftende og tillige behagelig. Supervalg i den dyrere ende.

Mørke og eftersmag

2008-udgaven af Martue La Guardia giver også en flot spansk smag af mørke frugter, men med tydeligere fadlagring og en fin lang eftersmag. Vinen holder et fornemt niveau i forhold prisen, og fadlagringen og den kraftige kødrets gremolata klæder hinanden.

Moden frugt og eg

Det italienske bidrag var en 2009 Barbera D’Alba fra Terre del Barolo-kooperativet. Modne frugter, eg, og god eftersmag i betragtning af den ret beskedne pris. Man kan sagtens få større vine fra egnen, men ikke til den pris.

Flot bouguet

Gæsterne til det store osso buco-ædegilde fik servet Côtes du Rhône, der altid er en god løsning til retten. Vinene fås som bekendt i mange prisklasser og mange kvalitetsniveauer. Gæsterne fik ikke E.Guigals 2007-udgave, men til prisen er den nok her i januar det allerbedste køb. Den er tidligere anmeldt i klummen og fremstår fortsat rund med flot bouquet, den har pænt med kræfter og står sig flot mod både marv, citron og ben.

Den dårlige samvittighed blussede atter op under den noget sene opvask. Dels havde husfruen knoklet for meget, dels var der fri udsigt til familieøsens imposante motorhjelm. Måske skulle man prøve regeringens taktik. Men gad vide, om hun hopper på den der med, at der kommer en god løsning i morgen?

Bedømmelser:

5/6 stjerner: Vina Pedrosa Crianza 2009 204 kr. v. 12 fl. (271/stk.). www.laudrup.dk

5/6 stjerner: Martue 2008. 200 kr. H.J.Hansen/Vinspecialisten

4/6 stjerner: Barbera D’alba TDB 2009 Superiore. 59,95 (v. 12 fl.) www.philipsonwine.com

5/6 stjerner: E.Guigal Cotes du Rhone 2007  59,95 (v. 12 fl.). www.philipsonwine.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her