Læsetid: 10 min.

Myten om den islamistiske vinter

Egypten og Tunesien er ikke ved synke ned i kaos og fundamentalisme – de er blot i gang med at lære sig selv at blive demokratier
Magtkamp. Utilfredse egyptere gik på gaden i december måned for at protestere mod præsident Mohamed Mursi, der har forsøgt at øge præsidentembedets magt på bekostning af det retslige system. Mursi havde ikke regnet med den offentlige opinions styrke. Demonstrationerne samlede et bredt udsnit af befolkningen og fik meget større tilslutning end forventet, hvilket har været med til at undergrave tilliden til Det Muslimske Broderskab.

Magtkamp. Utilfredse egyptere gik på gaden i december måned for at protestere mod præsident Mohamed Mursi, der har forsøgt at øge præsidentembedets magt på bekostning af det retslige system. Mursi havde ikke regnet med den offentlige opinions styrke. Demonstrationerne samlede et bredt udsnit af befolkningen og fik meget større tilslutning end forventet, hvilket har været med til at undergrave tilliden til Det Muslimske Broderskab.

Khaled Abdullah

5. januar 2013

I Tunesien og i Egypten må de islamistpartier, der kom til magten ved frie valg, i dag se i øjnene, at deres folkelige opbakning svinder. Det har fristet dem til at holde fast i magten med autoritære midler. Men her bliver de nødt til at forholde sig til arven fra Det Arabiske Forår. De står over for en helt ny politisk kultur: Folk, der er uenige med regeringen, går på gaden. Der findes ingen ærbødighed over for de etablerede magthavere, og hæren og politiet indgyder ikke længere frygt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Denne artikel er ikke i overenstemmelse med det memorandum vi har fået udstukket fra Moskva. Jeg indberetter forfatteren og redaktøren til centralkomitéen.