Læsetid: 3 min.

Hvis du er rigtig heldig, vil duften brede sig til hele nabolaget

Moderne Tider
12. januar 2013

I en verden, hvor selve det at transportere et hvidkål hjem fra supermarkedet er mere, end hvad man på en normal torsdag kan få en teenagedatter til at overveje, er det naturligvis gal mands værk at påtænke kogning af samme.

Så det er naturligvis, hvad vi har i sinde.

Kogt hvidkål er en kraftig substans, som uddunster kraftige metan- og/eller propanagtige gasser – ofte i en sådan grad. at føromtalte teenagedatter under tilberedningen bliver inspireret til at søge alternative aftensmadsmuligheder, og det er endda ikke uhørt, at hun ved nogle lejligheder tager sin mor med.

Så er der mere til dig, og tro os: skulle du få den tanke at ringe til et par venner, kommer de heller ikke til at gå sultne i seng.

Dagens emne er brunkål. Og der er ingen vej uden om det: Efter tilberedningen lugter dit hus som en svovlpøl på en vulkanø. Der kommer bare ingen turistbusser. Og når du er færdig med at spise, bevæger dine indvolde sig i valsetakt, akkompagneret af 101 blæsere.

Det er smukt på et plan, som er svært at beskrive, så lad os her nøjes med opskrifterne:

Brunkål

Et hvidkålshovede flækkes i fire, efter at de yderste dækblade er fjernet. Stokken fjernes, kålen skæres i strimler. I en stor, sort jerngryde smeltes og brunes en håndfuld sukker, hvorefter der tilsættes en klump smør eller ukrydret svinefedt. Hvis du her kaster et blik ind i dit køleskab og tænker, at den der pakke margarine kan være lige så god, så velbekomme. Men skæld ikke os ud, hvis din mad smager som i cafeteriaet på Kommunehospitalet.

Kålen kommes i gryden og sauteres igennem til god, gylden farve.

Nu bliver det sjovt: Skub kålen ud på siderne af gryden. Ned i hulningen kommer du alt det gode kød, du vil have til: Sprængt flæsk, god skank, kogeflæsk, herlige pølser, grisetæer og friske haler.

Ovenpå kødet: løg, stukket med kryddernelliker, hele, skrællede gulerødder, stængler af bladselleri og det hvide af porrer. Pak kålen rundt om, hæld brun grisefond ved. Andre fondtyper kan bruges i en snæver vending. Bare de ikke er kogt på margarine.

Læg låg på og stil gryden ind i ovnen. Så står det derinde og gurgler et par timer, mens den mest utrolige duft breder sig i hele huset. Hvis du er rigtig heldig, breder den sig til hele nabolaget, og du vil lære meget om dine medmennesker ud fra, hvordan de reagerer eller ikke reagerer på oplevelsen.

Ovenstående var alle de sædvanlige varianter af flæsk og pølse, som er guddommelige, og som kan trække rigtig store mængder sennep, hvilken er en central del af fornøjelsen ved tung vintermad. Der findes et lidt lettere bud, som ikke er mindre klassisk eller velsmagende:

Hane i brunkål

Tag en 2 kilos hanekylling, og fyld den med æbler og pillede, blancherede kastanjer. Bind den op, og brun den af i den store gryde.

Når den er smukt lysegylden over det hele, tager du den op og kasserer fedtet. Kom ny fedtstof i gryden og, når dét er smeltet, en skefuld sukker eller to. Heri sauterer du en gudsvelsignelse af urter: Løg, porrer, pastinak, selleri, gulerod, hvidløg, timian og laurbær. Og et lille stykke røget flæsk må du også hellere få med. Herefter kommer du den snittede hvidkål i og sauterer den af.

Læg fuglen ned midt i dette morads og tilsæt en nisseøl eller en porter, hvis du er derovre. Læg låg på gryden og sæt den i en forvarmet ovn, 160 grader, i små to timer. Tag gryden ud, kassér timian og laurbær, purér alle de urter, der ikke er hvidkål og gem dem til en anden gang. Servér hanen med den brune kål, æblerne og kastanjerne som mod- og medspil og – igen – store mængder sennep.

Arme riddere

Tro os, du har ikke brug for dessert efter disse retter.

Men du skal selvfølgelig ha’ det alligevel, så et fad arme riddere slipper du ikke for. Vend afskorpede brødskiver i mælk, der er pisket med æg og kanel. Steg gyldne i smør på panden. Servér med sirligt anrettede toppe af syltetøj og flødeskum, og lad et januarsnevejr af flormelis drysse ud over hele fadet.

Så er vi lissom i gang med det her 2013, er vi ikke?

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her