Læsetid: 3 min.

Vi anbefaler: Fem undervurderede tyske feriebyer

Lad os med det samme afvise fordommen om, at ferie i Tyskland kun er for pensionister med hang til lederhosen og tyrolermusik. Med sine imponerende skove, søer, grotter og idylliske byer er Tyskland et attraktivt rejsemål, og afstanden er kort. Følgende byer kan på en sommerdag nemt hamle op med turistede feriemål
Moderne Tider
16. februar 2013
Den amerikanske psykologiprofessor Barry Schwartz udgav for nogle år siden bogen ’Paradox of choice’, der kort fortalt videnskabeligt argumenterede for, at for mange valg gjorde os ulykkelige, og at vi konstant skulle forsøge at minimere vores valgmulighe

Goslar, Harzen
Byen Goslar er Harzens perle. Det er den største og mest charmerende by i området, som er langt bedre end sit rygte. Goslar er en enestående, velbevaret, romantisk middelalderby med en stor uændret bykerne. Netop derfor har den siden 1992 stået på UNESCO’s Verdensarvsliste.

Harzen er fyldt med mineraler og metaller, og overalt står udtjente miner, som udhuler Harzens klipper. Goslar er præget af charmerede huse i bindingsværk og skiferbelægning i flotte mønstre, som blev bygget, da byens minearbejder hentede sølv, kobber og bly op af minen i Rammelsberg syd for Goslar.

Rammelsbergminen er den største og ældste i området og et besøg værd. I centrum af Goslar troner slottet ’Kaiserpfalz’, som er kendt for sine enestående kunstskatte. Når man nu er i Harzen, er det også værd at tage til Thale og bestige Hexentanzplatz, hvor heksene efter sigende mødes den 30 april, Valpurgisnacht, inden de flyver til Bloksbjerg. Her er gode restauranter, en lille zoologisk have og svævebane. Nede i Thale by kan man bruge timer på at klatre med sele i trætoppene.

Berchtesgaden, Bayern

I det sydlige Tyskland tæt på den østrigske grænse ligger byen Berchtesgaden, som er et af de vildeste og smukkeste bjergområder inden for overskuelig afstand. Her ligger det berømte bjerg Watzmann, som med sine 2.713 meter er Tysklands tredjestørste bjerg.

Midtpunktet, som området har udviklet sig omkring, er den dybe gletchersø Königssee, 189 meter dyb og omkranset af stejle bjergsider. Søen skulle efter sigende være så ren, at vandet kan drikkes. (Redaktionen har drukket af søen og bekræfter, at vandet smager rent og friskt.)

Det kan anbefales at hoppe på rutebåden, som sejler gennem søen for at få fornemmelsen af, hvordan bjergene omkranser byen. Det er også i Berchtesgaden, at man finder Hitlers sommerhus, Kehlsteinhaus, også kaldt Ørnereden, som ligger på toppen af det knap to kilometer høje bjerg Kehlstein.

Sommerhuset var ment som en gave til Hitler på hans 50-års fødselsdag og skulle anvendes som diplomathus. KZ-fanger udførte det hårde arbejde at bore sig vej gennem klippemassivet, og mange døde undervejs. Hitler besøgte kun stedet fem gange, da han led af højdeskræk.

Würzburg, Bayern

Würzburg er kendt for sin smukke forbindelse mellem historie, kultur og vin. Byen har en malerisk beliggenhed på begge sider af floden Main, hvor der på skråningerne ned mod floden dyrkes frankenvin, som egnen er kendt for. Forfatteren Goethe elskede den knastørre hvidvin fra Franken og skrev i 1806 i et brev til sin kone: »Send mig endnu et par Würzburger, da ingen anden vin smager mig, og jeg bliver gnaven, når min sædvanlige yndlingsdrik er opbrugt.«

En tur gennem Würzburg er en  opdagelsestur gennem tider og stilarter. Byen er gammelt bispesæde, og biskoppens residenspalads er kendt for sin barokhave, som er på UNESCO’s Verdensarvsliste. Gå en tur over den 180 meter lange bro Alte Mainbrücke, som hele vejen er besat med helgenfigurer eller besøg noget mere nutidigt, f.eks. laboratoriet, hvor Wilhelm Conrad Röntgen opdagede røntgenstrålerne.

Füssen, Bayern

Har man ikke noget imod en lang køretur, kan man fra Würzburg køre til byen Füssen, som ligger lige ved den østrigske grænse af Den Romantiske Rute. På den ca. 350 kilometer lange rute kan man opleve nogle af Tysklands smukkeste middelalderbyer og slotte.

Ved endestationen Füssen i de sydtyske alper ligger slottet Neuswanstein, som blev bygget af Ludwig II af Bayern i det 19. århundrede. Efter sigende har slottet givet inspiration til flere slotte i Disneys univers, og det er nemt at forstå hvorfor, for slottet ligner et eventyrslot, som det stræber mod himlen fra en bjergtop mellem træerne. Füssen er i øvrigt et godt sted at vandre, cykle på mountainbike eller svømme i søerne Alpsee, Obersee, Mitlerersee, Alatsee og Forggensee.

Görlitz, Sachsen

Grænsebyen Görlitz er Tyskland østligste by og delt i to. Den østlige del ligger i Polen og hedder Zgorzelec. Helt unikt slap byen uskadt fra Anden Verdenskrig, og mere end 4.000 historiske bygninger i bymidten står derfor, som de blev opført. Floden Neisse løber igennem byen og skiller den tyske del af byen fra den polske. På grund af byens idylliske fremtoning har den været kulisse i flere Hollywood-produktioner, men allerede i DDR-tiden blev der indspillet flere historie– og eventyrfilm her.

Serie

Vi anbefaler

Den amerikanske psykologiprofessor Barry Schwartz udgav for nogle år siden bogen ’Paradox of choice’, der kort fortalt videnskabeligt argumenterede for, at for mange valg gjorde os ulykkelige, og at vi konstant skulle forsøge at minimere vores valgmuligheder.

Det er der normalt ingen, der hjælper dig med, men Information kommer dig til undsætning og guider dig gennem forbrugsjunglen.

Mad, politik, politikere, tøj, musik, bøger, magasiner, eksperter, dyr, tasker, film, filosoffer, elektronik, medier, tænkere, religioner og sko – Information elsker at forbruge. Vi er selvudnævnte eksperter i forbrug, og nu lader vi vores ekspertviden komme andre til gode. Hver uge vil vi her anbefale en håndfuld forbrugsgenstande, der betyder meget for os.

Seneste artikler

 • Vi anbefaler: Hold på solbrillerne

  4. april 2015
  Solen begynder at titte frem, og både for dit syns skyld (husk formaningerne fra formørkelsen) og dit look, er det nu, du skal finde solbrillen frem fra gemmerne. Hvis de da stadig er der. For ligesom andet småt sæsonudstyr har solbrillen en tendens til at forsvinde ubemærket. Og da brug-og-smid-væk-kulturen er yt, er her fem fremgangsmåder til at holde på brillerne sommeren over
 • Vi anbefaler: Fem måder at føde på

  28. marts 2015
  Foråret er traditionelt højtid for fødsler. Vi guider dig her igennem fem populære måder, du kan lade dit barn komme til verden på
 • Vi anbefaler: Verdens bedste værter

  20. marts 2015
  Hvad gør en god tv-vært god? I hvert fald en masse karisma og evnen til at kommunikere med seerne hjemme foran tv-skærmen. For nylig blev britiske Jeremy Clarkson suspenderet fra verdenssuccessen ’Top Gear’ på BBC. I den anledning præsenterer vi fem tv-værter, det aldrig er kedeligt at være i selskab med
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Vibeke Rasmussen

Tak! Ja, der er ubeskriveligt smukke byer og landskaber i Tyskland – næsten postkort- og eventyr-agtige, men ikke desto mindre virkelige. Og det kan undre, at der ikke er mere fokus på det.

Som det i det hele taget kan undre, at danske medier interesserer sig så lidt for, og oplyser så forholdsvis lidt om, vores nærmeste sydlige nabo Tyskland sammenlignet med f.eks. den massive dækning af stort set alt amerikansk.

Selv om vi historisk, kulturelt, mentalt, afstandsmæssigt – står(/har stået?) tyskerne nærmere end amerikanerne, er der nok i dag flere danskere, der behersker engelsk end tysk, og dermed har større mulighed for selv at opsøge information om USA via amerikanske medier. Om ikke andet så alene af dén grund kunne man ønske et større fokus på vore sydlige naboer i danske medier.

Nu har DR – efter 7 år uden – omsider igen ansat en fast Berlin-korrespondent, Michael Reiter, som – modsat f.eks. DRs netop nyudnævnte Washington-korrespondent – ikke alene bor i og arbejder fra det land, han skal 'dække', men som også i årevis har demonstreret sit indgående kendskab til landet.

Håber, at DR beholder Michael Reiter – og at han ikke kun er et alibi for at kunne dække det kommende forbundsvalg …

… og undskylder, at jeg gik lidt uden for emnet her. ;-)

Mikkel Madsen, Flemming Andersen, Kristian Rikard og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar

Der findes altså også smukke byer - og smuk natur - omkring os selv. Hvad med Rügen? Eller hvad med de nordtyske byer (og ikke hun Hamborg og Bremen). Vi, der kan se tysk tv ser en gang imellem ARD eller NDR - her kan vi et program som hedder Nordtour Deutschlands. Og det handler om mennesker og byer i og omkring Nordtyskland....

Heidelberg skulle efter sigende også være en dejlig by....

Helt enig. Tyskland har utroligt meget at byde på.
Berchtesgaden: Den såkaldte "Ørneborg" var ikke Hitlers sommerhus, men en repræsentationslokale. Hitlers sommerhus blev bombet ved af de allierede efter den tyske kapitulation. Selve huset er ikke særligt interessant, derimod er der en utrolig flot udsigt. Det som gør, at det absolut er en rejse værd er, at der ved foden af Kehlstein ligger Tysklands eneste museum som viser nationalsocialismens historie. Et super moderne og interessant museum som tager udgangspunkt i den lille by Ober Salzberg og hvad der sket fra den tid, hvor Hitler og hans partispidser flyttede ind i området.