Læsetid: 2 min.

En kultbog ramte bunden

En ’åndelig’ bog for rygsækrejsende blev et litterært lavpunkt for instruktøren Janus Metz, medejer af det nystiftede filmselskab Creative Alliance
2. februar 2013

Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Det ville sikkert være godt, hvis alle havde læst både Bibelen og Koranen. Det kan være, vi ville opdage, at forskellene ikke var så store. «

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Jeg kan huske, da jeg som 16-17 årig for alvor begyndte at få øjnene op for litteratur. Der var en pirrende sitren over at åbne Steppeulven af Herman Hesse eller en digtsamling af Strunge. Jeg var en søgende romantiker, og læsningen var eksistentiel. Andre bøger læste jeg pligtskyldigt, fordi jeg gerne ville imponere. Jeg tror f.eks., det tog mig henved et år at læse Dostojevskijs Idioten. Til gengæld har den været en solid reference for mig senere.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»På en rejse til Asien kort tid efter gymnasiet blev jeg introduceret for en neospirituel bog der hed The Celestine Prophecies. Det var en slags kultbog blandt rygsækrejsende og blev med betydningsfuld mine overrakt fra person til person. Gennem ni erkendelsestrin skulle man komme til en højere indsigt i livets mysterium for til sidst at gå i et med atmosfæren som ren ånd, på samme måde som bogen hævdede, det var sket for maja-indianerne. Jeg prøvede virkelig at være med på ’viben’, men bogen virkede nok nærmere på mig som et maskefald for den backpacker-kultur, der prægede 90’erne.«

Hvilken type læser er du?

»Ofte er det jeg læser situationsbestemt og afhængigt af, hvor jeg er med mig selv, eller hvor jeg befinder mig i verden. Da jeg lavede Armadillo læste jeg bunker af krigslitteratur: Intet nyt fra Vestfronten og alle de bøger, som udkom om de danske soldater. De sidste par år har jeg opholdt mig rigtig meget i New York og læst en del amerikansk litteratur. Lige nu ligger Patti Smith’s Woolgathering på mit natbord. En stærk sanselig beskrivelse af et næsten mytologisk USA, hvor frihedstrang og melankoli er bundet til landets store vidder og dybe skove. «

Hvornår læser du?

»Jeg læser stort set hver dag, men mest filmmanuskripter. Bøgerne fungerer typisk som godnatlæsning. Og så læser jeg for tiden i Min rør og føl bog om søde dyr med min datter og i Harry Potter med min dreng.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu