Læsetid: 2 min.

Vi skal ikke proppes som gæs

Vi skal ikke mose bestemte bøger ned i halsen på folk, men jeg kan godt give en anbefaling, siger Peter Adolphsen, der i næste måned udsender romanen ’År 9 efter Loopet’
23. februar 2013

- Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Ingen. Jeg tror at det ville være stærkt kontraproduktivt at mose en eller flere bestemte bøger ned i halsen på samtlige mennesker, som var de strassburgergæs til opfedning. Folk er heldigvis forskellige og derfor ligeledes med de bøger, som de vil kunne få fornøjelse af. Faktisk tror jeg, at flertallet slet ikke behøver læse bøger overhovedet, og det er ganske fjong. Det må og skal være lysten, der driver værket, og har man ikke lyst, så bør man også lade være. Når dét så er sagt, så kan jeg sagtens komme med et par anbefalinger, f.eks. Georges Perecs Livet en brugsanvisning, Laurence Sternes Tristram Shandy, Franz Kafkas Fortællinger, alt af Svend Åge Madsen, César Airas Spøgelserne og En episode i en landskabsmalers liv, J.D. Salingers Seymour – an introduction, alt af Per Højholt, Donald Barthelmes 60 Stories og 40 stories, alt af Philip K. Dick, alt på prosa af Jorge Luís Borges og Raymond Queneaus Stiløvelser.«

- Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Det må nok være Per Højholts Blindgyder (egentlig udgivet i tre separate bind i Praksis-serien, Lynmuseet, Salamanderen og Hundekunstneren, men også udgivet samlet i 2001). Det bedste der nogensinde er skrevet på dansk. Dixit. Punktum.«

- Hvad er den værste bog, du har læst?

»Det må være Josefine Klougarts Stigninger og fald. En ekstremt prætentiøs, unødigt knudret og aldeles humorforladt bunke opbagt lyrisk metaforsuppe-klingklang uden andet faktisk indhold end ret ordinære natur- og barndomsbeskrivelser. Men andre får jo tydeligvis noget ud af det, hvilket er helt fint; læsere er som sagt lykkeligvis forskellige, og der skal være bøger til alle slagser, men nu du spørger, så vælger jeg at svare ærligt.«

- Hvilken type læser er du?

»Idiosynkratisk og epigonisk. Jeg lader min lyst styre mig og/eller med den hensigt at stjæle fra dem. Andre kalder det at blive ’inspireret’ (en glose som jeg ikke bryder mig om; man føler sig som en gudernes piv-i-røv hest).«

- Hvornår læser du?

»Hvis jeg må opfatte spørgsmålet i både konkret og metaforisk forstand: Hele tiden – 24 timer i døgnet.«

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu