Klumme
Læsetid: 4 min.

Rivaliserende kulturer

I sport forgylder rivaler hinanden, hvilket tydeliggøres i mødet mellem Manchester United og Real Madrid, i opgøret mellem to fodboldkulturer, og i opgørene inden i opgøret
Balance. Madrids Christiano Ronaldo svævende i luften ved sin udlignen-de scoring mod Manchester United – en fusion af latinsk skønhed og britisk fodboldkulturs ’spring for alt hvad du har kært’.

Carl Recine Livepic

Moderne Tider
16. februar 2013

Efter to en halv måneds europæisk fodboldtørke er Champions League og Europa League tilbage på skærmen, således at jeg og et par hundrede millioner ligesindede ved, hvor vi er tirsdag, onsdag og torsdag i de kommende måneder. For mit vedkommende foran al- Jazeeras kanal 3 (af i alt ti sportskanaler), hvor 80’er-ikonet Gary Lineker (ham med bemærkningen om, at fodbold er et spil for to hold med 11 mand, hvor Tyskland vinder hver gang) residerer som vært for skiftende ikonpaneler. Denne onsdag med bl.a. Glenn Hoddle, der som spiller strålede på Tottenhams midtbane, men mørknede som manager for det engelske landshold i 90’erne – nu er det sådan, at det mørkner for enhver engelsk landsholdsmanager, det hører med til jobbet. I Hoddles tilfælde mørknede det ret underholdende, da han offentligt luftede en hjemmestrikket religion, der bl.a. gik ud på, at Gud har straffet handicappede for synder begået i deres tidligere liv. Man sanser panikken i omklædningsrummet efter nederlag i en vigtig kvalifikationskamp.

TV-dækningen af fodbold – internationale kampe, europæiske turneringer og de lokale ligaer – er blevet fuldtidsbeskæftigelse for tidligere stjernespillere, der sjældent siger noget særlig interessant – de er fra deres aktive tid vænnet til kun at udtale sig i neutrale vendinger, der ikke forulemper andre end højst en uheldig dommer – men de holder liv i historiens erindringskiste. Og skulle man lige spekulere på, hvad det nu er, der gør Alan Shearer interessant som kommentator, informerer al-Jazeeras sportsredaktion om, at han er nummer syv på alle tiders topscorerliste i den engelske liga. Og så fremdeles.

Men det er naturligvis de aktive ikoner, vi åbner for, og i denne forårssæsons første ’vindellerforsvind’-runde i Champions League samledes interessen – i hvert fald min – om første afdeling af opgøret mellem Real Madrid og Manchester United i Madrid.Sekundært fulgte jeg Paris Saint Germain vinde 2-1 over Valencia med et rødt kort til Zlatan Ibrahimovic i overtiden – for en stempling, der burde have givet gult kort, ikke rødt, da han ikke havde støvlen i ankelhøjde, hvor det gør virkelig nas. Zlatan fik det røde kort for sin attitude, ikke sin synd, og han vil få mange flere røde kort.

Jeg skævede også til Juventus’ 3-0-massakre på Celtic i Glasgow, mest fordi det er en æstetisk fryd at følge Andrea Pirlo spille boldene fremad.

Løfte hinanden til et højere niveau

Real Madrid-Manchester United var hovednummeret.Kampen fusionerede myte med virkelighed. To af verdens tre bedste klubber med to af verdens tre bedste spillere tørnede sammen i et klassisk opgør, man gerne ville have udsat til senere – til semifinalen eller finalen – men som altså indledte slutrunden. Og et opgør mellem to systemer, to måder at se verden på gennem spillet. Og allervigtigst: To klassiske rivaler – ikke fjender, men netop rivaler, der adskiller sig fra fjender derved, at de giver hinanden mere, end de tager. De to hold kompletterer hinanden, løfter hinanden op på et højere niveau, end de ville nå mod andre – ringere – modstandere, hvor det gælder om at knokle dem ned.

Det mest interessante er kampene i kampen – mellem de to trænere, den aldrende Alex Ferguson og den yngre José Mourinho. Også de kompletterer hinanden – de siges endda at være venner, hvad de ikke var, da Mourinho styrede Chelsea for nogle år siden – så forskellige de er: Den skotske skibsværftsarbejder, der styrer sit hold som det, der i sin tid – da manuelt arbejde stadig var synligt – blev kaldt ’sjakbajs’, overfor den portugisiske spradebasse, hvis virtuose spillen på medierne har gjort ham til verdens mest synlige leder af et fodboldhold.

Ronaldo som fodboldengel

Det store spørgsmål før kampen var: Hvad vil de to mestre gøre? Og svaret kom fra første fløjt. Ferguson satte sin bedste spiller til at passe på Madrids bedste spiller. Wayne Rooney var vandbærer med det formål at reducere Cristiano Ronaldo til vandbærer. Et drama af dimensioner og samtidig den helt afgørende forskel på de to kulturers foldboldsyn. For Mourinho handlede det om at vinde, men helst vinde så smukt som muligt. For Ferguson – hvis spillermateriale mand for mand var ringere end madrilenernes – handlede det bare om at vinde. Og for at vinde måtte han i denne kamp bruge sinbedste spiller som oppasser for Ronaldo, som han selv gennem otte år havde nurset til at blive en af verdens bedste spillere.

En duel mellem britisk arbejderklasse med alle dens disciplinære ’løb for livet, om du så styrter om’-dyderoverfor den latinske bella figura, som italienerne siger. Men Ronaldo er, netop efter hans otte år i Premier League – meget mere end bella figura. Det rappe fodskifte med kroppen i fuld balance og bolden mellem fødderne på de første to-tre meter er ikke kun smukt, men effektivt og fremadrettet. Og hans opspring til udligningen i det 30. minut, hvor han hængende i luften brugte pandebrasken som en forhammer, fik mig til at tænke på billedet af Henning Jensen hængende i luften for Borussia Mönchengladbach, der prydede forsiden på Hans-Jørgen Nielsens klassiske Fodboldenglen.

Henning Jensen kom senere til Real Madrid, hvor de stadig husker ham i kiosken på Plaza Dos de Mayo, men historien her er, at selv Premier Leagues mest komplette spiller – og det er imponerende, som Wayne Rooney har kunnet holde sit niveau gennem ti års slid på de britiske mudderbaner – ikke kunne holde den geniale portugiser. Det var kunsten, der slog maskinen i det øjeblik.Det var stort. Og det bliver større.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her