Vi anbefaler: Erstatningsmisbrug

Alle bør have mindst ét misbrug. Men hvis man synes, at alkohol, sukker og cigaretter er blevet for almindeligt og trivielt, så er der efterhånden et stort marked for erstatningsvarer, der smager og ligner. Information anbefaler sine favorit-erstatninger
Moderne Tider
23. marts 2013

Foto: Scanpix

E-cigaretter

Et af de nyere populære substitutionsmisbrug er e-cigaretter. For fordelene er mange: Man kan ryge indenfor uden at få dårlig samvittighed eller bryde den formynderiske rygelov.

Selv om man skulle tro det modsatte, føler man sig faktisk mindre dum ved at sidde indenfor på en bar og puste damp ud, end hvis man står udenfor og suger Prince 100 i snestorm og 10 graders frost. Når man suger igennem  f.eks. en iSmoke, får man også det gode riv i halsen, man kender og savner fra de rigtige cigaretter. På den måde undgår man det meste af det selvbedrag, man fik af inhalatorer og andet skrammel fra Nicotinel. Dampen, man puster ud og næsten kan lave røgringe af, fuldender oplevelsen og gør e-cigaretten til en god mulighed for at rykke fra det ene misbrug til det næste.

Købsoplevelsen er en jungle af hustlere og mere eller mindre seriøse forhandlere, men mens man shopper rundt på nettet, kan man nyde, at forhandlernes tekster er en spændende blanding mellem teknologivrøvl og kvaksalverens forførende vidundertale. Kan fås med colasmag.

Alkoholfrie øl

Øl er alkohol, så alkoholfrit øl kan ikke være rigtigt øl. Det er jo rigtigt, men også forkert. For efterhånden har vi fået et rigtigt marked af øl uden alkohol i Danmark.

Du kan få Tuborg Light, hvis du bare vil have en skinnende dåse, hvor der står Tuborg på siden. Det er så også den eneste fornøjelse ved den. Du kan få Royal Free, hvis du vil have en øl, der fylder lidt mere, men den minder mere om saftevand end om øl. Og så er der selvfølgelig weissbier-varianterne uden alkohol. Det er lidt som at spise en rulle toiletpapir, tungt og langsommeligt og trist. Det er selvfølgeligt sjovt med en stor flaske, men det er ikke humor i halsen.

Nej, hvis du vil drikke øl med substans, men uden alkohol, så er det Clausthaler, du vil have. Helst den på 33 cl i flaske, men den halve liter på dåse går også an. Den kan du drikke, mens du kører bil, og du kan drikke den til morgenmad og lege, at du er et helvedes møgdyr, som ingen kan styre.

Sukkerfri cola

Colaen er et af de produkter, som snildt kan erstattes af en sukkerfri variant. Faktisk kan den ægte cola – når man først har vænnet sig til sukkerfri sodavand – fremstå nærmest ulækkert klistret i munden. Og den slukker på ingen måde tørsten lige så godt som en Light eller en Zero. Noget spøjst skete i øvrigt, da Coca-Cola Zero blev markedsført: Pludselig var man fesen, hvis man som mand drak Coca-Cola Light – og i dag kan en gammeldags Light faktisk være svær at opdrive. Lidt ærgerligt, for Light har en mere særegen og interessant smag end Zero.

Er man mand nok til at være ligeglad med reklamens magt, kan Coca-Cola Light varmt anbefales. Pepsi Max bør man for alt i verden undgå, men det samme gælder almindelig Pepsi, så det kan ikke undre.

Mandelmælk

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at der faktisk ikke findes et reelt alternativ til den komælken. Ikke engang ægte køer i udlandet, kan finde ud af at lave mælk i den kvalitet og slet ikke de erstatningsformer, der ellers er blevet mere og mere almindelige. Ris-, havre-, soja-, mandel- og sågar quinoa-mælk er blevet fast inventar i en hver velassorteret brugsforening, men ingen af dem kan altså siges at komme i nærheden af mælkeprodukter. Med et sukkerindhold som i saftevand og den belægning, de alle sammen efterlader i ganen, kan det dårligt anbefales at erstatte sin mælk, men skal man gøre det – er man allergiker eller hoppet med på en gammel omdiskuteret kur – så lad det være mandelmælken. Helst med vaniljesmag. Den er fin til smoothies eller med en tør mysli, hvis alle andre muligheder er udtømt, men i virkeligheden vil Information anbefale helt at lade være.

Opkvikkere

Søger man alternativer til klassiske opkvikkende midler som kokain og amfetamin, er der forskellige muligheder.

Kaffe er en klassiker, men der kan også opnås store fordele ved at kombinere forskellige produkter for at opnå maksimal opkvikkende effekt uden at få det dårligt, som man f.eks. kan få det af for meget kaffe på en gang.

Klassikeren er Red Bull, som har den store fordel, at den smager ekstremt syntetisk og derfor sender nogle koder til hjernen om, at nu drikker man energidrik, og at det ikke er for sjov. Det giver altså både en psykisk og en fysisk effekt. Er man til en klart bedre smagsoplevelse og en længerevarende effekt så er Club Mate – som mest forhandles i Tyskland, men også i Kødbyen og nogle kiosker på Nørrebro en favorit, mens også Guarana i pulverform med fordel kan købes med hjem fra tyske helsekostbutikker og f.eks. drysses på morgenmaden, som supplement til kaffen. En perfekt dag hvis man læser til eksamen eller har meget travlt kan altså være en kop kaffe om morgenen og Guarana-pulver på dine havregryn. 1-2 halvliters Club Mate i løbet af dagen og så slutte af med et jævnt indtag af Red Bull i løbet af natten.

Grænsen for erstatningsmisbrug, vi kan stå inde for, er dog, når man kombinerer nogle af ovenstående kategorier som i tilfældet Red Bull Light. Det er for uægte selv til Information. 

Vi anbefaler

Den amerikanske psykologiprofessor Barry Schwartz udgav for nogle år siden bogen ’Paradox of choice’, der kort fortalt videnskabeligt argumenterede for, at for mange valg gjorde os ulykkelige, og at vi konstant skulle forsøge at minimere vores valgmuligheder.

Det er der normalt ingen, der hjælper dig med, men Information kommer dig til undsætning og guider dig gennem forbrugsjunglen.

Mad, politik, politikere, tøj, musik, bøger, magasiner, eksperter, dyr, tasker, film, filosoffer, elektronik, medier, tænkere, religioner og sko – Information elsker at forbruge. Vi er selvudnævnte eksperter i forbrug, og nu lader vi vores ekspertviden komme andre til gode. Hver uge vil vi her anbefale en håndfuld forbrugsgenstande, der betyder meget for os.

Seneste artikler

 • Vi anbefaler: Hold på solbrillerne

  4. april 2015
  Solen begynder at titte frem, og både for dit syns skyld (husk formaningerne fra formørkelsen) og dit look, er det nu, du skal finde solbrillen frem fra gemmerne. Hvis de da stadig er der. For ligesom andet småt sæsonudstyr har solbrillen en tendens til at forsvinde ubemærket. Og da brug-og-smid-væk-kulturen er yt, er her fem fremgangsmåder til at holde på brillerne sommeren over
 • Vi anbefaler: Fem måder at føde på

  28. marts 2015
  Foråret er traditionelt højtid for fødsler. Vi guider dig her igennem fem populære måder, du kan lade dit barn komme til verden på
 • Vi anbefaler: Verdens bedste værter

  20. marts 2015
  Hvad gør en god tv-vært god? I hvert fald en masse karisma og evnen til at kommunikere med seerne hjemme foran tv-skærmen. For nylig blev britiske Jeremy Clarkson suspenderet fra verdenssuccessen ’Top Gear’ på BBC. I den anledning præsenterer vi fem tv-værter, det aldrig er kedeligt at være i selskab med

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Britta Hansen

Opkvikkere: I Kina (jeg tror, det var i Shanghai) blev jeg en gang budt på et et stort glas med en blanding af kaffe og grøn te. Smagen var noget speciel - men det gav mig nu virkelig et godt kick!

Esben Maaløe

Og er man træt af oplyst demokrati, så er pressen klar til at levere vildledning således at man kan slappe lidt af med opløst demokrati (dette er ikke møntet på artiklen her, der er ærlig omkring at den blot ønsker at divertere)

Lise Lotte Rahbek

Udvalget var nedslående velkendt.
Jeg havde håbet på noget nyt og hipt, jeg kunne erstatningsmisbrugsflashe til stor overraskelse for nærmiljøet.