Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Min datter vil have p-piller

Moderne Tider
23. marts 2013

Christina, København

Vores datter på 15 år vil gerne have p-piller, både fordi hun døjer med menstruationssmerter, og fordi hun synes, det er den letteste måde at beskytte sig mod graviditet på.

Hun siger, at det ikke er aktuelt endnu (det betyder vel så, at hun ikke har haft sex endnu), men at alle hendes veninder tager dem, og at det er helt normalt. Men min mand og jeg kan ikke lade være med at være bekymrede. Vi har hørt, at lægerne udskriver dem til unge piger som vores datter uden at blinke, men er det godt med alle de hormoner?

Det kan da umuligt være sundt for kroppen at sætte kroppens naturlige processer ud af spil? Og hvad med kønssygdomme, er de unge og lægerne slet ikke bekymrede for dem? Det virker til at der mangler en kritisk sans blandt både læger og teenagepiger, skal vi give hende lov? Og ved I noget om de hormonelle konsekvenser?

Svar I:

I år er det præcis 50 år siden, at Ulla Dahlerup i et skoleblad gjorde sig til talskvinde for, at teenagere under 18 år skulle have ret til at købe et pessar, hvilket loven dengang ikke tillod, og endda skulle kunne gøre det uden forældrenes samtykke. Et hovedargument var, at man derved kunne undgå mange uønskede graviditeter og illegale aborter.

Da hun efterfølgende gentog det i en tv-udsendelse, medførte det en flammende debat. Så kom p-pillen og en ny debat, denne gang om bivirkninger så som større risiko for blodpropper.

Konsensus i dag er, at fordelene ved graviditetsforebyggelse er langt større end det modsatte. Det synspunkt har sejret ad helvede til. Derfor kan man godt have kvababbelser, når ens 15-årige vil på apoteket, og fordi en debat er 50 år gammel, betyder det ikke, at den ikke kan genoptages. Ikke alt gammel er uden værdi. Det ved jeg fra mig selv.

Kondom er det sikreste middel mod kønssygdomme, og spørgsmålet om hormonelle forstyrrelser har jeg ingen kvalificeret mening om, men forestil dig, hvordan du vil have det, hvis du får hende snakket fra p-pillerne, og hun så alligevel bliver gravid efter en fest med jævnaldrende, hvor der blev drukket igennem. Nej, vel?

– Kristen Bjørnkjær

Svar II

Min mor, som var læge, gav mig p-piller, da jeg var 15 og jomfru. Det var i 1970’erne. Hun selv benyttede hormoner til at regulere menstruationer, graviditeter, til at slippe for menses, når hun tog på ferie, og til overgangsalderen.

På sit dødsleje, alt for ung og af en hormonfølsom kræft, fik hun mig til at sværge i al fald ikke at gøre det sidste. Hun var fra en anden og vildt optimistisk tid, hvor kontrol over hormoner var forbundet med en slags frihedsfølelse, og med næsen i ugeskrift for læger troede hun, at man ’vidste’, hvad følgerne var.

Man ved noget, men så langt fra alt, fordi hormonproduktion er ekstremt kompleks. Så måske skulle man ikke begynde at lege med dem, før man for alvor skal ud og lege med drengene? Dæmp mensessmerterne på anden vis.

Jeg husker da godt selv, hvad det smarteste ved tidlige p-piller var, nemlig, at man så ikke behøvede pinlige kondomforhandlinger med generte drenge. Angsten for at blive gravid er mere nærværende i den alder end angsten for sygdomme. Kondomer er det eneste, som beskytter mod begge dele. Og sådan et får man altså ikke fumlet på, måske med en lille pind i øret, hvis man er graviditetsbeskyttet på anden vis.

– Tine Byrckel

Serie

Brevkassen

Hver weekend besvarer Brevkassen to spørgsmål med to svar til hver. Det kan være alt fra personlige dilemmaer som kærester, der vil være sæddonorer, til etiske overvejelser om, hvorvidt man bør sælge sine Danske Bank-aktier efter hvidvaskskandalen.

Hvis Brevkassen ikke får nok spørgsmål, låner redaktionen andre menneskers dilemmaer og skriver dem om til spørgsmål.

Skriv – gerne anonymt – til: brevkassen@information.dk

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her