Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Hvordan håndterer vi venners brud?

Moderne Tider
9. marts 2013

Hanne, 55, Aarhus
Min mand og jeg har i mange år mødtes og spillet kort med tre andre vennepar. Ved siden af kortklubben mødes mændene jævnligt, når det er sæson, og spiller golf. De andre damer og jeg drikker tit kaffe sammen og tager ind i mellem i teateret.

Ved den sidste kortturnering hjemme hos os smed et af vores vennepar en bombe og fortalte, at de efter 21 års ægteskab har bestemt at gå hver til sit. Min veninde fortalte mig i al fortrolighed, at det hovedsageligt var hendes beslutning, da hun i mange år ikke havde været lykkelig i deres ægteskab.

Min mand og jeg er nu meget i tvivl om, hvordan vi skal håndtere deres brud. Jeg vil forsat gerne drikke kaffe med min veninde, og min mand vil forsat spille golf med sin kammerat. Vi vil også gerne have, at de forsætter i kortklubben, men vi ved samtidig, at de stort set ikke længere taler sammen, så det vil nok blive mærkeligt. Hvordan håndterer man, at ens nære venner bliver skilt?

Svar I:

Drik kaffe! Spandevis! Spil golf! Kilometervis! Måske bør din mand endda insistere på at udvide sin mandevenskabsrutine til en stor fadøl på bodegaen eller en gåtur minus køller uden for sæsonen. Venner er det nye et og alt, når et parforhold klasker sammen. Man har intenst brug for sine … caddies. I livet.

Da min kæreste og jeg gik fra hinanden, var det i den mest fasttømrede del af den meget fælles vennekreds lidt som om, at mor og mor var gået fra hinanden. Men heldigvis er mor og mor voksne mennesker, og det er jeres venner også, endda så voksne, at de smider ’bomben’ sammen og ikke taler ondt om hinanden. Så lad de voksne om at skiftes til eller droppe kortspillet. I skal ikke gøre det for dem. I Woody Allens ’Mænd og Koner’ (1992) panikker Woody og Mia Farrow totalt, da deres bedste venner går fra hinanden. Pludselig får de, farligt, blik for, at (privat)livet ikke blot er en stribe magelige parmiddage. Et lille jordskælv i den samværsritualiserede kortklub er måske også en god anledning til at kigge op fra kortene og finde ud af, hvad I ellers har at byde hinanden og jeres venner. Uden at panikke.

Katrine Hornstrup Yde

Svar II:

Hvor det minder mig om min barndom på landet, hvor mændene spillede kort om penge og drak snaps, mens kvinderne knævrede i et tilstødende lokale over kaffe med blødt brød. Nu er det så henholdsvis golf og teater, men dog med den udvikling, at kvinderne også spiller kort. Så går verden da fremad.

Nuvel, det rigtige at gøre er at forsikre begge parter om, at man stadig er der for dem. Den må de æde, selv om de hver især sikkert vil angle efter at få sympatien over på netop deres side. Under overfladen vil det genere dem, at man stadig ser den anden. Med tiden vil man ofte komme til at se den ene mere end den anden, men så lad det være sådan.

Hvis man spiller gris eller bedstemor med slaw i, og alle otte sidder omkring samme bord på én gang, må det ophøre. De uudsagte ting vil gøre stemningen ganske beklumret. Tænk, hvis den ene får alle trumferne og den anden Sorteper! Spiller I derimod whist, bridge eller et andet firepersoners spil, er løsningen enkel. I deler jer op i to hold, som så spiller på hver sin adresse. Det skulle nok kunne gå, selv om det kræver logistik og måske rotation.

Kristen Bjørnkjær

 

Skriv til brevkassen
Du kommer med ét problem –vi giver dig to løsninger.
Alle spørgsmål besvares af avisens egne skribenter.
brevkassen@information

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

I længden er det vist ikke holdbart, at et fraskilt par skal indrette sig efter vennekredsens forventninger og vaner mht. kortspil, sammenkomster m.m. Så ingen grund til stor bekymring. Det hele løser sig givet af sig selv, hvis det fraskilte par selv får lov at beslutte, om de fortsat vil spille kort med jer - og hinanden.