Læsetid: 6 min.

Læserne spørger: Morten Østergaard

»AGF ender som altid i Champions League, til det modsatte er bevist «
Morten Østergaard. Født 1976, minister for forskning, innovation og videregående uddannelser. Gift med Line, far til to børn. Uddannet fra Jellebakkeskolen, Risskov; Conval High School, USA; student fra Risskov Amtsgymnasium; cand.scient.pol fra Aarhus Universitet. Har arbejdet som markedschef i Dafolo A/S, Aarhus. Medlem af Folketinget og næstformand for Radikale Venstre. Bonusinfo: Dedikeret AGF-fan og tidligere en habil svømmer.

Morten Østergaard. Født 1976, minister for forskning, innovation og videregående uddannelser. Gift med Line, far til to børn. Uddannet fra Jellebakkeskolen, Risskov; Conval High School, USA; student fra Risskov Amtsgymnasium; cand.scient.pol fra Aarhus Universitet. Har arbejdet som markedschef i Dafolo A/S, Aarhus. Medlem af Folketinget og næstformand for Radikale Venstre. Bonusinfo: Dedikeret AGF-fan og tidligere en habil svømmer.

Tine Sletting

16. marts 2013

Hvorfor må befolkningen ikke vide, hvilke erhvervsinteresser, der støtter de radikale? Hvad er I så bange for?

Radikale Venstre er det mest transparente parti i Danmark, når det gælder økonomisk støtte. Ikke alene oplyser vi om alle, der yder mere end 20.000 kr. til partiet, men vi oplyser også det faktiske beløb.

Har du givet Verner Sand Kirk en undskyldning? Det var jo ham og ikke dig, der havde ret i vurderingen af, hvor mange der ville blive ramt af dagpengereformen.

Der er mange – alt for mange – der i øjeblikket falder ud af dagpengesystemet, og det skyldes en kombination af indfasning af dagpengereformen og den aktuelle lavkonjunktur. Min uenighed med Verner Sand Kirk går således ikke på, om den aktuelle situation er svær for de mange berørte. Uenigheden består i, at Verner Sand Kirk for det første ikke anerkender de tiltag, regeringen tager, og for det andet ignorerer, at den aktuelle situation og den varige virkning af reformen er to vidt forskellige ting. Det, der burde interessere os i fællesskab, er jo at få de ledige i arbejde.

Du har anlagt dig skæg. Vi er mange, der mener, at det ligner en ung usikker mands forsøg på at ligne en voksenselvsikker mand. Hvorfor, Morten?

Fordi jeg kan – i modsætning til så mange andre, der prøver ,-)

Hvorfor ændrede man ikke den nye læreruddannelse til et femårigt kandidatforløb, når alt tyder på, at netop det er en af de væsentligste faktorer i Finlands stabile og gode faglige resultater?

Vi er stolte af vores folkeskole, der ikke blot har til formål at klæde vores børn fagligt på, men desuden at ruste dem til at udvikle sig som sociale og ansvarlige medborgere, og vi tror ikke, man kan kopiere blindt. Vi mener, at vejen til en styrket læreruddannelse er mere kvalitet, mere intensitet og mere praksisnærhed. Vi hæver forventningerne og niveauet betragteligt for at sende et signal om, at det kræver talent og engagement at blive lærer i den danske folkeskole. Vi har også styrket evidensbaseringen ved som den første regering at tildele professionshøjskolerne basisforskningsmidler, men til gengæld tror vi ikke, at løsningen er at akademisere uddannelsen.

Hvordan vil I sørge for at der er studiejob til os, hvis SU I har taget?

Vi har ikke taget SU’en fra nogen. Alle, der ville være berettiget til SU i dag, vil også være det, hvis regeringens udspil til en SU-reform vedtages. Når vi vil sænke satserne for nye hjemmeboende studerende, der påbegynder en ny uddannelse, er vores vurdering, at de blot vil opleve at være nogenlunde sidestillet med de langt flere nye udeboende studerende, når alt er betalt. Ingen satser for udeboende studerende sænkes, men vokser derimod moderat, og behovet for studiejob burde derfor ikke vokse.

Hvordan tror du AGF ender, og hvem er din alle tiders yndlingsspiller i AGF? Vi gætter på, at det er John Stampe?

AGF ender som altid i Champions League, til det modsatte er bevist. At udvælge en favorit er jo som at vælge mellem sine børn, men jeg synes Martin Jørgensen er ’GF-dna’et i sin reneste form. Stor karriere, stort hjerte for klubben – også i modvind, og stort engagement også uden for banen.

Du blev i høj grad valgt af århusianske studerende på løfter om ikke at ville beskære deres livsgrundlag. Hvilken effekt tror du det har på demokratiet, at man ikke kan stole på politikerne?

Jeg har åbent erkendt at have skiftet holdning for så vidt angår niveauet for hjemmeboendes SU. Derfra og til at slutte, at man så ikke kan stole på politikere, er en overdramatisering. Man skal have kikkerten for det blinde øje for ikke at kunne se forskellen på VK-regeringens planer om at fjerne såvel hjemmeboende SU som det sjette SU-år, og så vores krav til såvel uddannelsesinstitutioner og studerende om at tage et større ansvar for fremdriften. Vi bevarer netop systemet i sin nuværende form med SU til alle og mulighed for et ekstra års SU, fordi det i Danmark aldrig må være pengepungen, der afgør, om man kan påbegynde en uddannelse, og fordi vi også fremover vil være blandt de bedste i verden til at sikre, at de, der påbegynder en uddannelse, rent faktisk også gennemfører. Jeg gik til valg under parolen ’Tag ansvar’ – og det er det, jeg gør. Vi vil have den bedst uddannede generation nogensinde. Det er en meget omkostningsfuld ambition. Derfor skal vi naturligvis sikre os, at den ikke bliver dyrere, end den behøver at være.

Du har til Universitetsavisen sagt, at studerende skal regne med en arbejdsuge på 50-55 timer, og at forsinkelser kan koste SU. Hvordan vil de tanker ramme de mange studerende, der har små børn?

Forsørgere under uddannelse vil fremover have nøjagtig samme mulighed for SU forsørgertillæg og lån som i dag, netop fordi man ikke kan forvente, at de – oven i det at tage ansvar for sine børn – påtager sig samme arbejdsbyrde som andre studerende.

Hvis du ikke var politiker, hvad var du så?

Da jeg startede mit studie, var det med drømmen om at blive diplomat. Helst i FN. Den drøm lever endnu. Men da jeg blev valgt til Folketinget, var jeg ansat i et privat it-firma, og det mest sandsynlige er nok, at jeg ville være ansat i den private sektor – måske i gang med at udleve en drøm som innovativ it-iværksætter. Jeg har så enorm respekt for dem, der er i stand til at omsætte deres ideer til forretninger, der skaber arbejdspladser for andre.

Vil resultatet af kravet om fuldtidsstuderende ikke være en ufleksibel uddannelsesmodel, hvor muligheden for at veksle mellem job og uddannelse indskrænkes?

Nej, det er en helt fejlagtig opfattelse. SU-berettigede studier i dag er heltidsuddannelser. Studielivsundersøgelser fra AU og KU viser, at de studerende i gennemsnit bruger knap 30 timer om ugen på deres studier. Når vi så samtidigt ser, at mere end 8 ud af 10 bruger længere tid på deres kandidatuddannelse end normeret, så synes jeg det er rimeligt at stille det krav, at når man har det privilegium, det er at gå på landets dyreste uddannelser med verdens bedste SU, så har man også fuldt skema og er automatisk tilmeldt eksamen.

Hvorfor bruges de sparede penge på SU’en ikke på at forbedre forholdene på blandt andet universiterne?

Alle skal være glade for, at det ikke er provenuet fra denne SU-reform, der skal finansiere den udvidelse af kapaciteten og de øgede SU-udgifter, det kræver at indfri regeringens ambitiøse mål om, at 60 procent af en ungdomsårgang i 2020 skal have en videregående uddannelse. Regeringen har krone for krone finansieret to rekordoptag, og vi investerer flere midler i SU og uddannelse end nogen regering i landets historie. Der igangsættes netop nu universitetsbyggeri for 6,5 mia. kroner og investeringerne i forskning er på et rekordniveau. Helt uafhængigt af disse ugers forhandlinger kommer denne regering frem mod 2020 til at øge investeringerne med langt mere, end hvad denne reform bidrager med til statskassen, fordi regeringen mere end noget andet er stålsat i ambitionen om, at vores børn og unge skal blive den dygtigste generation nogensinde.

 

Næste uge:
Simone Aaberg Kærn

Billedkunstneren bag Anders Fogh Rasmussens officielle portræt åbner i næste uge udstillingen ’Krig Kunst og Danmark’ på Holstebro Museum. Udstillingen rummer bl.a. værket ’Ramt’, der viser 15 danske politikere, der har sendt soldater i krig, med store krigsskader i ansigtet.
Send spørgsmål senest tirsdag til
ls@information.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Praksisnærhed? Det passer jo ikke, vel, Morten Ø? I den nye læreruddannelse har I jo (igen) beskåret praktikken.....ligesom I har skåret i til linjefagene, f.eks. dansk eller engelsk.

Og hvorfor skal en kemi karakter eller matematik karakter afgøre om man kan komme ind på læreruddannelsen? Jeres krav om mindst 7 i gennemsnit til studentereksamen betyder jo at f.eks. en karakter i historie, eller oldkundskab eller fysik kommer til at afgøre om man kommer ind på studiet; en uddannelse hvor man f.eks. vil have dansk eller engelsk som linjefag.

Hvad er der galt med at kræve at hvis man vil have engelsk eller matematik som linjefag skal man have mindst 7 i disse dag - for at kunne studere dem som linjefag?