Baggrund
Læsetid: 3 min.

Et liv er forbi: Haakon Udsholt (1926 - 2012)

Haakon Udsholts liv var drevet af nysgerrighed og udlængsel, som bragte ham fra den militære disciplin i hæren over lægevidenskab til teologi, oldtidskundskab, salmedigtning og maleri
Moderne Tider
2. marts 2013
Globetrotter. Årene som præst bragte Haakon Udsholdt på mange rejser ud i verden, især til Grækenland og Mellemøsten. Et rejseliv, som han fortsatte i lang tid, efter at han var blevet pensioneret. Privatfoto

Engang var der ikke så meget at rafle om. Hvis hovedet var ordentligt skruet på, og man drømte om andet og mere end at følge i slægtens fodspor på den fædrende gård, kunne man blive officer, læge eller præst. Haakon Udsholt blev det hele.

Fra tiden som løjtnant i hæren i årene efter Anden Verdenskrig over en lang karriere som konsulent og salgschef i medicinalindustrien til han endte sit arbejdsliv med 15 år som sognepræst i folkekirken.

Historien om Haakon Udsholt begynder i landsbyen Udsholt lidt uden for Græsted i Nordsjælland. Her har farfaren etableret købmandsbutik, som føres videre af Haakons far Richard. Haakon Udsholt er enebarn, og selv om han senere i livet tager navnet Udsholt efter sin fødeby, har den unge Haakon Udsholt større planer med tilværelsen, end kolonialforretningen i det lille landsbysamfund kan tilbyde.

Inden han kom så langt, nåede Haakon dog at få krigen helt ind på livet, da hans forældre blev taget af tyskerne og sat i Vestre Fængsel. Som 17-årig måtte han derfor gå under jorden og leve under andet navn hos en fremmed familie i København, indtil forældrene efter nogle uger igen blev løsladt.

Rundt i landet

Om det var oplevelserne under krigen, der fik Haakon til at søge ind i hæren, er ikke til at vide. Men under alle omstændigheder blev sliddet som soldat, sergent og løjtnant for surt efter nogle år. I stedet søgte den unge student fra Hillerød Statsskole mod hovedstaden, hvor han begyndte at læse medicin.

Læge blev han dog aldrig, men som lægemiddelkonsulent i medicinalindustrien for Nordisk Droge og Kemikalieforretning, besøgte han en stor del af landets læger. Når Haakon siden kørte rundt i landet, yndede børnene på bagsædet at udfritte Haakon om navnet på den lokale læge i tilfældige jyske småbyer.

Haakon bliver gift med Grethe i 1958. Året efter får de sønnen Morten, men ægteskabet bliver opløst allerede i 1961. Tre år senere gifter han sig med Tove, og med hende får han børnene Lars, Ole og Jens Peter.

Familien slår sig ned i Sorgenfri, og det er på mange måder fremgangsrige år. Men selv om karrieren i medicinalbranchen kører på skinner, er det, som om der mangler noget. Siden sin barndom havde Haakon Udsholt været drevet af en nysgerrighed og en udlængsel, som ikke blev tilfredsstillet af at sælge lægemidler.

Så da folkekirken fattedes præster i begyndelsen af 1970’erne og derfor gjorde det muligt at blive præst på nedsat tid, slog Haakon til med et uventet karrierespring. Han ville være præst. Ikke fordi Haakon var noget videre gudfrygtigt menneske, men præstegerningen fascinerede ham. Embedets menneskelige aspekter betød mindst lige så meget som det religiøse. Tanken om at være et samlingspunkt for folk i sognet tiltalte ham.

I 1980 blev han ansat som sognepræst i Brøndbyvester og fire år senere i Teestrup ved Haslev på Sydsjælland, hvor han blev til han gik på pension i 1996. Årene som præst bragte ham dog også ud i verden. Især til Mellemøsten og Grækenland, hvor han kunne dyrke sin store passion for oldtidskundskab og den europæiske kulturs vugge.

Genforening

Den lidenskabelige optagethed af historien såvel som af det levede liv var i det hele taget sammen med nysgerrigheden og udlængslen den røde tråd i Haakon Udsholts liv. Flere gange i livet skiftede han karriere og hjemsted. Han var drevet af et stærkt behov for udfoldelse. En kraftfuld udfoldelse som fandt udtryk i naturen og videnskaben, men også i kristendommen, litteraturen og kunsten. Fra salmedigtning til maleri.

Efter pensioneringen fortsatte han med at rejse, men tilbragte også stadig mere tid sammen med sine børn og børnebørn. Derfor var det også en stor glæde for ham, da han i 2008 atter fik kontakt til sin søn fra første ægteskab, som han på det tidspunkt ikke havde set i 35 år.

En kontakt, som blev muliggjort af barnebarnet Le, som havde sat sig for at finde ud af, hvem de få andre Udsholter på Facebook egentlig var. Genforeningen med Morten blev en bevægende begivenhed mod afslutningen af et langt og indholdsrigt liv.

De sidste år boede han alene, da han og Tove var gået fra hinanden efter 44 både lykkelige og stormfulde år. Haakon levede til det sidste et aktivt liv, selv om fysikken langsomt svigtede.

En nat i maj 2012 faldt han og fik en blødning i hjernen. I løbet af sommeren måtte han opgive lejligheden og flytte på plejehjem i Hillerød. Kort efter døde han. For et menneske som livet igennem havde værdsat det selvhjulpne liv, var det en nådig udgang.

Serie

Et liv er forbi

På denne plads fortæller vi hver uge om en afdød person på basis af samtaler med de pårørende.

Hvis du har mistet en, som du synes, at Informations læsere bør kende til, så skriv til modernetider@information.dk.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her