Læsetid: 9 min.

’Her ved alle, at der er sat en pris på mit hoved’

Rapport fra den øvre ende af Bekaa-dalen, hvor jihad-militser har forrykket den balance, der betød, at shiaer og sunnier kun slog hinanden ihjel på den syriske side af grænsen – nu er krigen nået til den libanesiske side
Forandret. For fire måneder siden var Saleh (t.v.) en nøgleperson og et bindeled mellem sunnier og shiaer i området. Nu er han en jaget mand, ligesom hans bodyguard Zein, der er leder af de fordrevne libanesere, som før den syriske borgerkrig kunne leve i fred på den syriske side af grænsen.

Fadi Yeniturk

9. marts 2013

Saleh ankom med en bodyguard i det begyndende tusmørke, og han var forandret. Tilbage i november havde han udstrålet tryg magtfuldhed som ’nøgleperson’ i den sunni-enklave, som shiaer og syriske regimestyrker havde fordrevet til den libanesiske side af grænsen. Dengang havde han været respekteret som en mand, der havde to sønner, som var blevet martyrer for revolutionen; men også som en, der med kontakter til de ledende shiaer i Hermel kunne få ting til at glide. Folk kan huske ham fra hans tid som agent i Muhkabarat, den syriske sikkerhedstjeneste frem til 2005, hvor han var kendt som ’ikke så slem’. Nu forekom han hektisk, nervøst rygende:

»Her ved alle, at der er en pris på mit hoved, og det er urimeligt, at jeg skal komme her og være usikker på Boumedienne, blot fordi jeg er sunni, og han er shia. Vi har været venner i alle årene ... det er ikke fair.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Jørn Vilvig
Jørn Vilvig anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu