Beværtet: Ambitiøs på underspillet jysk

Den nordjyske hovedstad kan i Brandstrupsgade bryste sig af det høje niveau for franske gourmetklassikere
MEST er en klassisk fransk bistro, hvor du kan bestille østers, moules marinière, foie gras terrine, steak béarnaise, confit de canard og andre kendinge. Og der bliver arbejdet i køkkenet på at gøre det hele til en fornøjelse.

MEST er en klassisk fransk bistro, hvor du kan bestille østers, moules marinière, foie gras terrine, steak béarnaise, confit de canard og andre kendinge. Og der bliver arbejdet i køkkenet på at gøre det hele til en fornøjelse.

Søren Schnoor

Moderne Tider
13. april 2013

Som eksiljyde i København må jeg af og til tage turen tilbage til hjemstavnen for at gøre familien visit. Modvilligt dog. Ikke på grund af familien, men mest fordi jeg i mit voksenliv endnu ikke har fundet fred med Aalborgs brutale provinsialisme. Jeg benytter altid en hurtig ind og hurtig ud-strategi koncentreret til barndomshjemmet og mors kødgryder.

Så hvor spiser man godt Aalborg, måtte jeg spørge udi det lukkede forum for madbloggere på Facebook sidste år, da jeg ville driste mig ud og invitere familien på restaurant. Anders Damm Christensen, hvis rigtige arbejde er webmanager hos KMD i Aalborg, svarede prompte tilbage: Restaurant MEST! Og siden har det været mit Aalborg-stamsted. Jeg skylder ham en tak og har i dag sat ham stævne til en frokost og en snak om at bestyre gastromand.dk, der siges at være én af Danmarks største madblogs målt på læsertal.

Escoffier overvåger

MEST ligger i centrum, der hvor den gamle Langelinie-beverding havde til huse. I dag har ejerne Mette Nygaard og Stefan Klausholm Petersen indrettet det lille lokale som klassisk fransk bistro med store spejle på væggene, små borde, der står tæt, og gamle indrammede plakater. Det moderne franske køkkens fader, Auguste Escoffier troner ud over restauranten i form af et stort portrætfoto på væggen. På boghylden ligger kogebogsklassikere og på gulvet roder vinkasser. Her er hyggeligt og hjemligt.

Og det er en klassisk fransk bistro, hvor du kan bestille østers, moules marinière, foie gras terrine, steak béarnaise, confit de canard og andre kendinge. Stefan rumsterer i køkkenet, og det er Mette selv, der står for servering og værtskab i restauranten. Det giver en afslappet stemning, selv på en lørdag med frokosttravlt og fint besøg ikke kun fra en gastromand, men også fra et bryllupsselskab og statsministeren.

Mette overrækker os menukort og præsenterer de to ekstraretter. Vi vælger den med torsk og får anbefalet et glas frisk riesling fra Alsace til. Vinkortet og tavlen med vine på glas indeholder primært franske vine alle til overordentlige fine priser sammenlignet med restauranter i København. Ind kommer torsken arrangeret med nye grønne franske asparges, salater, friske urter, kapers, hasselnødder og sprøde croutoner, en selleripuré og med den uartige dressing, brunet smør. Fisken er stegt nænsomt og helt perfekt, så det fine hvide kød smelter på tungen. Jeg føler lidt, at det er snyd at tage forskud på glæderne med de nye asparges, men det smager herligt og lindrer min længsel, mens jeg venter på forårets store budbringer kan høstes i Danmark. Den eneste anke til torskeretten er, som Anders rigtig nok bemærker, retten mangler mere syre.

Pulled pork trækker læsere

Magten over danskernes restaurantbeslutninger tilhører ikke længere kun dagbladene og madmagasinernes anmeldere. Anders er er én ud af fire unge mænd, der fra hver deres ende af landet sammen dyrker deres store interesse for gastronomi på gastromand.dk, også med restaurantanmeldelser. Næstefter Aalborgs eget lokaldagblad, Nordjyske, var de først til at opdage og anerkende Restaurant MEST kort efter åbningen i 2010. Det er ikke ubetydeligt for en restaurant at få anerkendelse fra en madblog som Gastromand. For nyligt rundede den 185.000 besøg om måneden eller 115.000 unikke brugere. Det må siges at være noget af et sidestykke til eksempelvis magasinet Gastro, der som Gastromand også henvender sig til gastronomi-interesserede mænd. Magasinet rammer 79.000 månedlige læsere på tryk og 16.459 unikke brugere på online-versionen ifølge opgørelsen fra Gallup.

Som kuriosum kan i øvrigt nævnes, at Gastros seneste læseropgørelse viser, at 51 pct. af magasinets læsere er kvinder. Til mit spørgsmål om kønsfordeling bliver Anders tavs og virker glad for at analysereskabet Google Analytics ikke kønsopdeler. Til gengæld giver han mig en hurtig opdatering på, hvordan deres opskrift på pulled pork trak 175.000 læsere i 2012.

Anders anbefaler mig at prøve tataren hos MEST. Vi lader Mette guide os igen og hun vælger et ungt glas Beaujolais dertil. Tataren er her skrabet og rørt af okseinderlår, skalotteløg, estragon og kapers. De sprøde håndskårne fritter, lige på nippet til at have fået for meget, er lagt til parade oven på tataren omkredset af blandede salater vendt med en vinaigrette til den søde side. Vi bestiller husets béarnaise til at dyppe fritterne i. En helt udmærket sauce, dog uden større væsen på krydderier og syre. Om man mest er til hakket eller skrabet tatar er selvfølgelig en smagssag. MESTs linde tatar er bestemt i orden, men jeg foretrækker en grovere struktur.

Sødt sanseorgie

Hold op hvor bliver der pisket igennem i køkkenet. Et fint lydbillede af hjemmelavet blandes med sagte musik, er det Edith Piaf? Jeg nyder det, mens jeg venter på desserten. Anders må som aftalt stikke af for at nå et tog til Århus, hvor resten af Gastromand-banden mødes. Jeg slutter frokosten med et glas fed riesling spätlese fra Mosel til synet af den overdådige og hamrende flotte tallerken dessert. Den enkle præsentation, som er gennemført i det fleste af MEST’s andre retter, genkender jeg ikke her. Kombinationen af vaniljesyltede rabarber, mere fed end syrlig citroncreme, fløjlsblød rabarberis, knasende sprøde karamelflager og småkager, citronmelisse, små kys og madeleinekager er en overvældende sansefinale. Og hvad koster det så? Jeg ender med en regning på 1.088 kr. for fem glas vin og fem retter. Det er langt over det gængse niveau for Aalborgs frokoststeder. Men niveauet er også langt langt højere, og intet tyder på, at det skræmmer nordjyderne væk. MEST er altid fyldt og i dag har Mette måttet afvise adskillige gæster.

Restaurant MEST blev i 2012 belønnet med restaurantanmelderprisen Årets Gericke i kategorien bistro. Det er fuldt ud fortjent. Det er et befriende ærligt og lige til fransk køkken, hvor det høje ambitionsniveau serveres på underspillet jysk manér. Jeg takker Mette og Stefan for at give mig en mere end hæderlig belønning, for at driste mig ud i Aalborgs gader.

 

Restaurant MEST

Brandstrupgade 11, Aalborg
Bordbestillinge: 70 22 92 72
www.restaurantmest.dk

Beværtet

Seneste artikler

 • Beværtet: Forretten var en regulær brøler

  1. juni 2013
  En plads i Michelin-guiden og et par gedigne hit i løbet af aftenen kunne ikke forhindre, at køkkenets træfsikkerhed lå under niveau
 • Beværtet: Verdensklasse

  18. maj 2013
  Bortset fra det vi ikke behøver at tale mere om, var mad og vin i verdensklasse. Til kærlighedsfejring i uhøjtidelige omgivelser
 • Beværtet: Der, hvor peberet gror

  30. marts 2013
  Opdagelsesrejsende udi fremmede landes madkultur skal tage sig i agt for turistfælder. Ocean Restaurant på Zanizibars østkyst serverer dog en hæderlig middag med respekt for ferieøens råvarer og den historiske påvirkning udefra
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her