Læserbrev
Læsetid: 3 min.

Brevkassen: Min åh så frisindede svigermor

Moderne Tider
6. april 2013

Den frustrerede far, Århus

Min svigermor er meget frisindet (efter hendes egen opfattelse), så hver gang mine piger på 9 og 13 kommer hjem fra besøg hos hende, har de lært noget om voksenlivet, som min kone og jeg ellers har været helt enige om, at det ikke var tid til at lære endnu. Jeg er irriteret over, at hun fortæller mine døtre om abort og orgasme så tidligt. Det er min klare filosofi, at de skal have lov til at være børn først – en pige på ni skal ikke bekymre sig om abort.

Min kone har den holdning, at det er godt, at de lærer den slags fra andre end deres far og mor. Det siger hun i hvert fald – jeg har en klar fornemmelse af, at hun ikke vil kunne klare konfrontationen med sin egen mor. Det er ellers ikke, fordi hendes mor har haft det bedste liv, så jeg ved ikke, hvorfor hun nu skal være den store autoritet i familien. Skal jeg finde mig i, at mine døtre bliver indviet i seksualitetens verden, bare fordi min kone lider af konfliktskyhed?

Svar I:

Børn skal have besked, når de spørger. Måske lige med undtagelse af, hvordan man fremstiller vejsidebomber. Men ellers mener jeg, at det er princippet i al sin enkelhed.

For har de først fået færten af noget, går de og tumler med det, og så er tiden inde til at fortælle dem om de faktiske forhold i et sprog, de kan forstå. Ellers risikerer man, at de får noget uhyggeligt og truende ud af en halvkvædet vise. Personlig har jeg dog ikke været ude for, at mit snart niårige barnebarn har forhørt sig om abort, endsige orgasme. Det virker – skal vi sige usædvanligt?

Og din kones holdning forstår jeg slet og ret ikke. Hvorfor er det bedre, at børnene hører det fra andre end deres far og mor? Derfor har du muligvis ret i, at hun viger tilbage for en konfrontation med sin mor, men hvorfor tager du den så ikke selv? Hvad er mere nærliggende end at forklare din svigermor jeres opdragelsesprincipper og bede hende efterleve dem? Gør det roligt og venligt uden at lufte din irritation. Den kan du gemme til senere, hvis hun fremturer.

Karen Syberg

Svar II:

Det er ofte svært at afgøre, om andre mennesker er tolerante eller konfliktsky. Du tror, at din kone er konfliktsky, men har du overvejet den mulighed, at hendes mor reelt er frisindet, og at din kone har nedarvet dette karaktertræk? Og at hun derfor både kan rumme sin mors sexsnak og din mere konservative tilgang til opdragelsen?

Vi kan i hvert fald ikke udelukke, at det forholder sig sådan. Forstå mig ret: sandsynligvis har du da ret i, at hun primært er pissebange for at fremstå småborgerlig over for sin mor, men man skal nu en gang ikke altid dømme andre ud fra egne normer.

Nå, men hvis du mener, at frisindet er et problem, og du er sikker på, at din kone dybest set er enig med dig – og altså blot er for konfliktsky til selv at tage kampen – så er din eneste reelle mulighed selv at træde i karakter. På den måde kan du også lige vise din kone, hvordan den slags skal gøres. Så du må selv sige til din svigermor, at du ikke vil finde dig i det, og du må selv modtage det der blik, som folk, der i egen selvopfattelse er frisindede, giver os andre i ny og næ. Men det er vel heller ikke noget problem? For du er jo ikke selv konfliktsky.

Kristian Villesen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Børn er ret ligeglade med seksualiteten, før den rammer dem. De forstår ikke helt, hvad det går ud på, og de forstår SLET ikke, hvordan de fysiske mekanismer kan komme i stand.
På den måde er det ret ligegyldigt, hvad man fortæller dem om seksualiteten.