Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Allan Olsen

Trubadouren Allan Olsen læser før han sover – det giver selvfedme og god samvittighed
27. april 2013

Hvilken bog ville du ønske, alle ville læse?

»Barn af Bangsbostrand af Bent Hagerup Christensen. Bogen findes i og for sig ikke, kan ikke købes, er ikke udkommet på noget forlag, men er skrevet af et menneske, der holder sig til at tale om noget, han ved noget om.«

»Bent Hagerup Christensen skriver nøgternt om sit liv som fisker, fra han var ni, til han gik på pension. Erindringerne er udkommet ’på eget forlag’ – eller nok nærmere bare skrevet, printet ud og samlet til en bog. Han kan ikke stave mere, end det er nødvendigt for at være en god fisker, endsige sætte tegn. Men sikkert sætte garn ... Ingen har tydeligvis gidet beskæftige sig med manuskriptet, så det fremstår fuldstændig, som forfatteren har skrevet det. Og han bliver bedre og bedre til at organisere det fortalte, som de 162 sider skrider frem. Forfatteren byttede bogen for én af mine plader, ved en koncert for nylig. Den rammer mig, fordi den er gribende nøgtern, og ubesmittet af ’litteratur’, forlæggere og korrekturlæsere. En bog, der flyver under radaren.«

Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Travels with Charlie af John Steinbeck. Da jeg fik hund, læste jeg Steinbecks bog, om at bevæge sig med sin firbenede makker. Bogen har sat sig dybe spor i forholdet til min egen køter. Men det fatter man kun, hvis man selv har sådan et kræ – og måske har læst bogen. Steinbeck kan skrive vedkommende, om hvad som helst.«

Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg har aldrig læst en værste bog – ku’ aldrig falde mig ind. Jeg lader mig ikke deprimere af underholdning (Citat: Jack Nicholson).«

Hvilken type læser er du?

»Jeg er en sjælden læser, i dén forstand at jeg sjældent læser. Skolen vaccinerede mig tidligt mod såvel det skrevne som det læste ord. Jeg kom kun på biblioteket for at gafle den smukke pige, der satte bøger på plads. Det lykkedes, men nu er jeg for gammel til det, så nu kommer jeg der ikke. Jeg bliver svimmel ved tanken om, hvor ufatteligt mange bogstaver og sætninger, den bygning indeholder. Og mig bekendt er ingen blevet udødelig, hverken af at skrive eller læse endnu«.

Hvornår læser du?

»Jeg læser af og til, før jeg sover. Der er noget varm kakao over det, som gir’ mig en indbildt god samvittighed, og en selvfed søvn.«

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu