Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Anders Morgenthaler

Det vigtigste er, at jeg overhovedet kan læse, siger Anders Morgenthaler, den ene halvdel bag striben Wulff­morgenthaler, der nu er på vej til USA
Moderne Tider
13. april 2013

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Jeg har en ret kort hukommelse med bøger. Så tit kan jeg ikke huske titler, og blander bøger sammen, hvilket resulterer i, at jeg anbefaler bøger, der intet har at gøre med de figurer, jeg så billedligt beskriver ved anbefalingen. Men jeg ville ønske, at alle læste Kaspar Colling Nielsens debut bog Mount København. Det er virkelig en fantastisk bog. Den har et filosofisk spin, der tager danskheden i en, og leger med den, så man føler sig som en verdensmand bagefter. Endelig burde alle læse mindst én bog af følgende forfattere: Daniel Kehlmann, Jonathan Franzen, Raymond Carver.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Det, at jeg overhovedet kan læse, betyder mest. Jeg lærte først at læse i 6. klasse, og intet af det materiale, jeg har modtaget i noget skoleforløb, har motiveret mig til at læse. Så jeg takker Ole Lund Kirkegaard, Dennis Jürgensen, Klaus Lynggaard, Bjarne Reuter og Bret Easton Ellis for introduktionen af bøger, der har motiveret mig til at læse alt inden for alle genrer.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Jeg har, lige som mange andre, perioder, hvor man læser quick fixes-bøger, der er lette at gå til, selv om man ved, det noget lort. At læse en Dan Brown-bog svarer til at drikke alt for meget snaps, gå hjem med en dame, man synes er utiltrækkende, og falde på sin cykel, mens man spiser en kebab, lavet af de der farsruller, som senere får en til at kaste op ud over den grimme dame, som man forsøger at penetrere med en slap penis. Det er en god anekdote, men også dumt og skamfuldt.«

– Hvilken type læser er du?

»Storforbruger. Jeg holder af litteratur, der fortæller gode historier. Og er mindre besat af sprogets konstruktion. Jeg kan godt lide Michael Chabon, fordi hans historier er så fantastiske, og derfor orker jeg også hans sproglige fabuleringer. Jeg er desværre også typen, der ikke kan læse digte, og jeg mener desværre, men jeg kan ikke finde nøglen til den genre.«

– Hvornår læser du?

»På alle tidspunkter og alle steder, på Ipad og i fysisk form. Jeg har ikke brug for et særlig mood med levende lys og en cognac for at åbne en bog.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her