Læsetid: 3 min.

Værs'go' og spis: Lidt forår på tallerknen

27. april 2013

Af spiseligt, smagfuldt og aromatisk er det her i det kolde forår kun de første små skud som purløg, ramsløg, løvstikke og martsvioler, der er kommet op af jorden. Det er ikke mad der mætter, men det er et forårstegn, der kan give nye smag til de råvarer, vi har spist i lang tid. I denne overgangsperiode kan det være svært at holde sig til at spise lokalt, da de første friske grøntsager som nye kartofler, rabarber, jordbær, blomkål m.m. alt sammen har været på en lang rejse fra varmere klima. Men faktisk smager de gode gamle kartofler og kålen stadig godt. Og ellers er det tid til at bruge af tørvarer som bønner, linser, ris, pasta m.m.

 

Krydret grøntsags- og kartoffelgryde – to personer

1 løg

250 g hvidkål

250 g kartofler, kogefaste

2-3 gulerødder

1 spsk. olivenolie

1/2 tsk. stødt paprika

1/3 tsk. spidskommen

Sort peber fra kværn

2 tsk. groft salt

Ca. 1 dl vand

Ca. 1 spsk. citronsaft eller hvidvinseddike

Drys: 1 håndfuld friske krydderurter f.eks. ramsløg, purløg, koriander eller bredbladet persille – eller en blanding

50 g hele mandler med skind

Tilbehør: Brød

Pil og hak løget. Fjern de yderste blade på kålen. Skær stokken væk, og snit kålen i strimler. Skræl kartoflerne og skær dem i tern på ca. 3 cm. Skræl gulerødderne og skær dem i stykker.

Varm olie i en tykbundet gryde. Steg løgene klare, tilsæt krydderier og rør rundt. Kom kål i gryden og lad det suge fedtstoffet op. Krydr med salt.

Kom kartoflerne og vand i gryden. Kog under låg i 5-7 minutter.

Tilsæt gulerod, og lad retten koge yderligere i ca. 10 minutter, til alle grøntsager er møre. Tilsæt evt. vand

Skyl krydderurter i koldt vand, og lad dem dryppe af. Rist mandler i olie på en pande, til de tager farve. Hæld dem i en si og lad olien løbe fra. Drys mandler og hakket koriander eller persille over retten. Smag retten til med salt, citronsaft eller eddike. Spis evt. med brød.

Karrygrøntsager med linser – to personer

3 dl grønne linser fra Puy

2 løg

400 g hvidkål

3-4 gulerødder

2 spsk. olie

Ca. 1 spsk. stærk karry

100 g fine grønne ærter fra frost

salt

Skyl linserne i koldt vand i en si. Kog dem med salt i vand i ca. 20 minutter under låg, til de er møre. Hæld dem i en sigte.

Pil løgene, og skær dem i både. Fjern evt. de yderste blade af kålen og skær stokken væk. Skær kålen i stykker på ca. 4 x 4 cm. Skyl kålen i koldt vand og lad den dryppe godt af. Skrub eller skræl gulerødderne og skær dem i stave.

Varm olie i en tykbundet gryde. Steg løgene klare ved jævn varme og tilsæt karry. Steg i nogle minutter under omrøring. Tilsæt kål og gulerødder og steg i nogle minutter mere. Tilsæt vand og damp grøntsagerne møre i ca. 8 minutter.

Tilsæt ærter og linser, varm kort tid igennem og smag til med karry og salt.

 

Bønner med æg, avokado og persille – to personer

125 g tørrede brune eller hvide bønner eller 250 g kogte, evt. 1 dåse (drænet)

Evt. hele krydderier som laurbærblade, allehånde, peber, chili og stjerneanis eller med et løg stukket med nelliker

3 æg

1 salatløg eller rødløg

3-4 fed hvidløg

2 spsk. ekstra jomfruolivenolie

Ca. 2 håndfulde friske krydderurter som ramsløg, persille og purløg

2 avokadoer

2 spsk. citronsaft eller hvidvinseddike

Salt og friskkværnet peber

Tilbehør: Evt. citron

Sæt tørrede bønner i blød i 10-24 timer i fire gange så meget koldt vand, som bønnerne fylder. Stil dem køligt f.eks. i køleskab. Lad vandet løbe fra i en si og kog dem i 45–60 minutter i friskt vand. Kogetiden varierer alt efter størrelse, type, og hvor tørre bønnerne er.

Kog evt. med hele krydderier som laurbærblade, allehånde, peber, chili og stjerneanis i en si eller et kaffe- eller tefilter eller med et løg stukket med nelliker. Læg låg på gryden under kogning. Kogevand og krydderier fra bønner skal kasseres.

Skyl evt. bønner fra dåse hurtigt i koldt vand, og lad dem dryppe af i en si.

Kog æggene hårdkogte, ca. 10 minutter. Pil dem, og hak dem.

Pil løg og hak det fint. Pil hvidløg, knus det og bland med olie. Skyl krydderurterne i koldt vand og lad den dryppe af. Hak den og bland med olien, bønnerne, æg og løg.

Skær avokadoerne i halve, og fjern sten og skræl. Skær avokadoerne i tern og bland med citronsaft eller eddike. Bland i bønnesalaten og smag til med salt, peber og citron.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu