Vi anbefaler: Lille manual til løbeturen

Løb er i virkeligheden en ganske irrationel beskæftigelse, men vi er mange, der elsker det. Sæsonen kører på fulde omdrejninger, og der er trængsel på byernes gode løberuter. Her er fem gode råd til den, der vil løbe for andet end bare at nå bussen
Moderne Tider
1. juni 2013

Udstyr

Hvis du er ny løber, er det overkill med briller, væskebælte og nyt løbetøj. Medmindre du løber netop for at vise udstyret frem, løber virkelig langt eller føler, at det gør dig til en bedre løber. Så er det ok. Ellers vil det virke langt mere overlegent med en udvasket Hard Rock Cafe Sidney-T-shirt. Sådan en trøje forventer ingen noget af.

Den store udstyrsdiskussion handler i virkeligheden om skoene. Her er der alt lige fra Marathon Sports løbestilsanalyse, hvor man bliver filmet på løbebånd for at finde den helt rigtige antipronationssko, og de gamle sko bliver afærdiget med et »sko holder altså i snit til 1.000 kilometer«, til barfodsløb.

Eksempelvis beskriver Christopher McDougall i Født til løb, hvordan man kan blive skadefri ved at følge stilen hos en mexicansk indianerstamme, der er suveræne løbere, bl.a. fordi de løber i bare tæer og derfor lander mere på forfoden end på hælen, hvilket affjedring og opbygning af moderne løbesko umuliggør.

Lidt om stil

Den hollandske biolog Midas Dekkers mener, at vi er ved at udvikle os til en befolkning af åndløse sportsidioter. Altså ren krop.

Om vi er ved at miste sjælen i vores dyrkelse af kroppen, kan man diskutere, men faktum er, at mange løbere har en tendens til at mene, at deres kropsvæsker er lige så naturlige for andre, som de er for dem selv. Det vil aldrig føles naturligt at få resterne af en slimet spytklat i hovedet af foranløbende.

Spyt gerne ude i naturen, men ikke i en løbekø omkring Søerne. Det er lige så lidt god løbestil som at smide skrald i skoven eller ikke at vige for modløbere eller at smide tøjet inde i byen: Det her er ikke Venice Beach, og du er ikke Brad Pitt. Du befinder dig ved Søerne midt i København med en sværm af fluer efter dig

Litteratur

Da den japanske forfatter Haruki Murakami var 33, solgte han sin jazzklub i Tokyo for at hellige sig sit forfatterskab og sit løb. Han var aldrig blevet forfatter, hvis han ikke var begyndt at løbe, skriver han i sin bog What I Talk About When I Talk About Running, hvor han udpensler sine neuroser, sine håb og sin usikkerhed og derved i virkeligheden mere giver et portræt af sig selv end af det at løbe. At være en god forfatter og en god løber kræver det samme, skriver han: God fysisk form, talent, evnen til at fokusere og en konstant kamp mod sine begrænsninger.

Det er sikkert gode egenskaber i enhver profession, men Murakamis bog er ikke en selvhjælpsbog – så skal man hellere læse Run with the Champions om USA’s 50 bedste langdistanceløbere gennem tiderne eller Running Formula af Jack Da­niels, verdens bedste løbetræner med en ph.d. i idrætsfysiologi.

Murakamis bog er snarere et langt essay om at nyde skyerne, når de passerer, og om at blive ældre. Du kommer ikke til at løbe bedre af at læse den, men så har du noget at tænke over, mens du løber. Det er ikke det værste, man kan gøre i den situation.

Maraton

Deltag aldrig i et maratonløb. Det er usundt. Løb meget hellere en 10 kilometer et par gange om ugen, det er meget sundere. Man taler også om maratonparadokset, hvor selve træningen op til løbet fremmer sundheden og selve maratonløbet ssader den.

En ud af 110.000 løbere dør, primært af dårligt hjerte; det smadrer dine akillessener, skinneben og knæ – en 80 kilo tung løber belaster hvert knæ med 5.000 ton under et løb. Alt det bare for at bevise, at ungdommen stadig eksisterer inden i.

Løbeapps

Løb er i virkeligheden en irrationel hobby. Tit er den forbundet med store anstrengelser, nogle gange i flere timer, hvor man tager  ud på en nytteløs og formålsløs tur for at nå det punkt, hvor man begyndte. Det er lidt dumt, men også herligt.

Nogle har brug for mere motivation end den, den rene natur og frihedsfølelse kan give, for eksempel i form af konkurrenceelementet. Her er løbeapps helt ok. For eksempel Endomondo Pro, Nike + GPS  eller Polar Beat, der er en af de nyere løbeapps til iPhone, hvor du kan planlægge, hvor mange kalorier, du vil forbrænde eller om du har en distance eller tid, du vil slå.

I premium-versionen kan du endda træne ud fra at forbede den aerobe kondition eller fedtforbrændingen og bagefter kan du dele resultaterne på Twitter og Facebook. Hvis du altså vil gå den vej.

Vi anbefaler

Den amerikanske psykologiprofessor Barry Schwartz udgav for nogle år siden bogen ’Paradox of choice’, der kort fortalt videnskabeligt argumenterede for, at for mange valg gjorde os ulykkelige, og at vi konstant skulle forsøge at minimere vores valgmuligheder.

Det er der normalt ingen, der hjælper dig med, men Information kommer dig til undsætning og guider dig gennem forbrugsjunglen.

Mad, politik, politikere, tøj, musik, bøger, magasiner, eksperter, dyr, tasker, film, filosoffer, elektronik, medier, tænkere, religioner og sko – Information elsker at forbruge. Vi er selvudnævnte eksperter i forbrug, og nu lader vi vores ekspertviden komme andre til gode. Hver uge vil vi her anbefale en håndfuld forbrugsgenstande, der betyder meget for os.

Seneste artikler

 • Vi anbefaler: Hold på solbrillerne

  4. april 2015
  Solen begynder at titte frem, og både for dit syns skyld (husk formaningerne fra formørkelsen) og dit look, er det nu, du skal finde solbrillen frem fra gemmerne. Hvis de da stadig er der. For ligesom andet småt sæsonudstyr har solbrillen en tendens til at forsvinde ubemærket. Og da brug-og-smid-væk-kulturen er yt, er her fem fremgangsmåder til at holde på brillerne sommeren over
 • Vi anbefaler: Fem måder at føde på

  28. marts 2015
  Foråret er traditionelt højtid for fødsler. Vi guider dig her igennem fem populære måder, du kan lade dit barn komme til verden på
 • Vi anbefaler: Verdens bedste værter

  20. marts 2015
  Hvad gør en god tv-vært god? I hvert fald en masse karisma og evnen til at kommunikere med seerne hjemme foran tv-skærmen. For nylig blev britiske Jeremy Clarkson suspenderet fra verdenssuccessen ’Top Gear’ på BBC. I den anledning præsenterer vi fem tv-værter, det aldrig er kedeligt at være i selskab med
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her