Vi anbefaler: Når studentervognen kommer

Det er svært at være forælder, når studentervognen kommer forbi. Det er jo et følsomt og stort øjeblik, som ofte får en noget ufølsom og balstyrisk karakter. Og hvordan skal man så håndtere det? Hvad skal man servere? Hvad skal man finde sig i? Og hvilken attitude skal man møde de unge mennesker med? Information giver her inspiration til alle de bekymrede forældre, som inden længe bliver invaderet af studenter
Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Moderne Tider
25. maj 2013

Attitude

Du kan vælge at møde de unge med flere forskellige attituder. Her er regelen, at jo senere man ligger på ruten, des mindre rørstrømsk kan man være. Den stolte forælder, der måske er lidt fugtigt i øjenkrogen, kan jo nok gå an på de første stop, men jo længere ud på dagen, man er nået, jo bedre er det at skrue ned for følelserne og op for ironien.

Er man så uheldig at være sidste stop, kan man gå hele vejen og grave bræk-grøfter i haven. Det vil signalere overskud, humor og frisind. Gør lidt ud af det: den skal være to meter lang, 40 cm bred og  40 cm dyb. Markér den med kosteskafter banket ned i jorden, som de kan støtte sig op ad – og evt. par fyrfadslys.

Drikke

Dit valg af drikkevarer er vigtigt. Du vil jo nødigt være kedelig, men omvendt heller ikke  bidrage unødigt til branderten. Her er en bowle det oplagte valg. Når der er store mængder sukker, danskvand og frugt i, vil selv ikke de hærdede drenge fra klassen bemærke, at du kun har kommet en halv flaske sprut i.

Bland f.eks. en halv liter whisky med en liter ufortyndet hyldeblomstsaft, fire liter danskvand, skiver af citron, et par store håndfulde mynteblade og masser af knust is – det giver 13 genstande i alt. Så kan du med god samvittighed gå rundt med den anden halvdel af flasken i hånden og være en fandens karl – og lige hælde lidt ekstra på hist og her. Husk, at det er de unges fest.

Du skal selvfølgelig have noget at skåle med, men lad være med at bælle – og lad være med at prøvesmage alt for meget, inden de kommer (de er altid forsinkede). I øvrigt er der billige point at score ved at have en ramme øl i baghånden, som du giver dem med videre på turen. Om du vil benytte dig af dét trick, er op til din egen samvittighed.

Grænser

Studenterkørsel er at betragte som en børnefødselsdag – med fulde børn. Når der er optræk til ballade, bør du derfor finde det samme overbærende smil frem, som du har brugt ved adskillige børnefødselsdage gennem årene. Selv hvis nogen tisser på din bil – eller brækker sig på dit gulvtæppe, må du ikke miste fatningen.

Du kan sagtens sætte dem på plads – og gøre det klart, at her går din grænse. Men du skal gøre det med det overbærende smil på læben. Det er ikke en dag, hvor man skal være sur og tvær, og kun hvis du sætter grænser med et smil, vil de unge respektere dig. Nøgenhed kan desuden forekomme, og her gør du klogt i at vise, at din grænse er nået, ved ganske enkelt ikke at glo.

Mad

Mad og snacks hører sig naturligvis til. Din servering bør imidlertid afhænge fuldstændig af, hvor på ruten, du ligger. Ligger du først på ruten er en lille, sirligt anrettet snack på sin plads, men jo senere på turen, jo større volumen har de unge brug for.

Til gengæld kan du gå på kompromis med kvaliteten, for maden bliver alligevel ikke værdsat sidst på dagen. Desuden: jo senere på ruten, des færre hænder skal der bruges til at spise med. Og gør skamløst brug af fastfoodindustriens tre grundregler: fedt, sukker og salt. Pølsehorn er her lige så oplagt som til en rigtig børnefødselsdag.

En anden mulighed er en hvid pizza efter følgende opskrift: Lav en dej af en del durum og tre dele tipo 00-hvedemel. Når den er hævet, rulles den tyndt ud og efterhæver. Dæk med et lag af papirtynde, rå kartoffelskiver, krydr med rosmarin, salt og peber og dryp med olie. Bag ved 230 grader i 15 minutter, til den er gylden. Først på ruten toppes evt. med strimler af tørret parmaskinke – sidst på ruten: nul topping, men større mængder.

Underholdning

Bør man holde en tale, tænker du måske? Her er det klare svar ’nej’. Igen gider at høre på det, og din søn eller datter vil hade dig for det. Har du talent for sang og gøgl, kan det imidlertid sagtens bringes i anvendelse. Din søn eller datter vil stadig hade dig for det, men de øvrige i klassen vil se det som et friskt indslag. Går det godt, vil de grine med dig – går det skidt, vil de grine af dig, og begge dele giver god stemning.

Arranger en sjov leg, som involverer alkohol. Eller spil op til en sjofel fællessang. Men husk: Uanset hvor sjov du selv synes, du er, og uanset hvor meget klassekammeraterne presser på, så lad være med at tage imod en invitation til at tage med videre på turen.

Vi anbefaler

Den amerikanske psykologiprofessor Barry Schwartz udgav for nogle år siden bogen ’Paradox of choice’, der kort fortalt videnskabeligt argumenterede for, at for mange valg gjorde os ulykkelige, og at vi konstant skulle forsøge at minimere vores valgmuligheder.

Det er der normalt ingen, der hjælper dig med, men Information kommer dig til undsætning og guider dig gennem forbrugsjunglen.

Mad, politik, politikere, tøj, musik, bøger, magasiner, eksperter, dyr, tasker, film, filosoffer, elektronik, medier, tænkere, religioner og sko – Information elsker at forbruge. Vi er selvudnævnte eksperter i forbrug, og nu lader vi vores ekspertviden komme andre til gode. Hver uge vil vi her anbefale en håndfuld forbrugsgenstande, der betyder meget for os.

Seneste artikler

 • Vi anbefaler: Hold på solbrillerne

  4. april 2015
  Solen begynder at titte frem, og både for dit syns skyld (husk formaningerne fra formørkelsen) og dit look, er det nu, du skal finde solbrillen frem fra gemmerne. Hvis de da stadig er der. For ligesom andet småt sæsonudstyr har solbrillen en tendens til at forsvinde ubemærket. Og da brug-og-smid-væk-kulturen er yt, er her fem fremgangsmåder til at holde på brillerne sommeren over
 • Vi anbefaler: Fem måder at føde på

  28. marts 2015
  Foråret er traditionelt højtid for fødsler. Vi guider dig her igennem fem populære måder, du kan lade dit barn komme til verden på
 • Vi anbefaler: Verdens bedste værter

  20. marts 2015
  Hvad gør en god tv-vært god? I hvert fald en masse karisma og evnen til at kommunikere med seerne hjemme foran tv-skærmen. For nylig blev britiske Jeremy Clarkson suspenderet fra verdenssuccessen ’Top Gear’ på BBC. I den anledning præsenterer vi fem tv-værter, det aldrig er kedeligt at være i selskab med
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Søren Kristensen

Jeg kom ikke rigtigt med på den vogn dengang, tilbage i 75. Tror nok de andre havde arrangeret noget, men jeg kunne ikke rigtigt se formålet og jeg havde heller ikke fået bestilt en hue i tide eller også havde jeg bevidst valgt den fra. Husker det ikke tydeligt, kun at jeg syntes det hele var lidt overgearet. Jeg mener, på Søren Kierkegaards tid var der ligesom en mening med galskaben, sagde den gamle bagstræber, når Danmarks fremtid kørte gennem byens gader i en forårsgrøn port af begejstring for i hvert fald i Kjøbenhavn at ende i en skøn, romantisk og lidt fjollet dans om Kongen på hans Nytorv til hest og måske med en due på toppen. Hvis man var heldig var der også en pige i kredsen. Men i 1975, efter to år på kursus og med udsigt til at holde i kø bage en HT-bus - eller noget, i en afsindig larm og benzinos, mens ens kammerater opfører sig endnu mere tåbeligt end til dagligt, hvis de ikke ligefrem brækker sig ned af en, var ikke lige min kop te. Ikke fordi jeg var noget dydsmønster. Tvært imod endte jeg vist nok den aften på Christiania sammen med en der hed Jan som også til daglig var dybt alkoholiseret. Alt for sent og alt for fulde nåede vi frem til festen på Bellahøj og det var i det hele taget omsonst at gå derind. Var det så en bedre løsning? Nej, og måske skulle man alligevel bare have ladet være med at være so fuckin´special og være taget med på den vogn. Men så igen, nej. Det var simpelthen for romantisk og jeg er stadig den dag idag sikker på vi ikke gik glip af ret meget.

Derfor kan det forekomme underligt, at jeg idag i moden alder, synes ritualet er helt på sin plads. Larmen, trafikken, de helt vildt mange studenter (halvdelen af en årgang) der brøler deres begejstring ud i et inferno af ligegyldighed, mens de utålmodigt haster mod den næste bajer og den næste pizzaslice afspejler så fint hvor vi er landet med uddannelsessystemet, hvor næsten enhver kan blive student uanset hvor i verden man kommer fra. Det er jo en kæmpe succes, så hvorfor ikke vise det?

Peter Jensen

"Det er svært at være forælder, når studentervognen kommer forbi. Det er jo et følsomt og stort øjeblik, som ofte får en noget ufølsom og balstyrisk karakter. Og hvordan skal man så håndtere det? Hvad skal man servere? Hvad skal man finde sig i? Og hvilken attitude skal man møde de unge mennesker med?"

Måske bliver det blot endnu 'sværere' at 'være forælder' hvis man ikke tør stole på sig selv og sine egne præferencer, sin egen evne til at sige ja/nej, egen evne til at træde i fornuftig og afslappet kontakt med unge mennesker og i øvrigt ikke værdsætter sit hjem i en grad som gør at man både kan og tør bremse uønsket optræden. Og jo flere 'gode råd' man læser fra diverse meningsmagere som åbenbart keder sig, jo større er risikoen for at éns egne selvfølelse skrumper og det bliver den ydre verdens dikotome bud på 'den gode orden', som kommer til at dominere éns liv.

Hvilken 'attitude' man skal møde 'de unge mennesker' med? Sin egen, naturligvis.

Martin Mørch

Tja som kursusstudent fra 1970, var der ikke meget af den slags. Studenterhue nix, troede jeg. Jeg havde ikke bestilt nogen, men som den første i familien slap jeg ikke. Der blev købt en uafhentet, som jeg havde på de ti minutter, det tog at få taget et billede osv. Og da der havde været skolebesættelse, hvor rektor havde gemt sig, og mange demonstrationer mv. var der ikke nogen fælles afslutning. Eksamensbeviset blev sendt med posten. Helt anderledes nu hvor min yngste datter var oppe i sidste fag igår, og vi skal gøre klar til en lastbilfuld(e) unge mennesker i morgen formiddag. Forhåbentlig holder vejret(jeg gør) så de kan tumle rundt ude i haven.

Lise Lotte Rahbek

Middelklassen har mange underlige bekymringer.