Læsetid: 4 min.

Vi anbefaler: Serier på nettet

Det kan være svært at overskue udvalget af serier hos de nye netudbydere, så her følger fem anbefaling til serier, du bør se, hvilken udbyder du skal købe og hvorfor. De er kategoriseret efter serie, du formentlig allerede har været omkring – og hvis ikke, skal du skamme dig lidt og så hurtigst muligt komme i gang med dem først
18. maj 2013

Action-drama

Du kunne lide: ’The Wire’
Du skal købe: Netflix
Du skal se: ’Breaking Bad’

Seriens setup kan lyde en smule komisk, men tag ikke fejl – det er benhårdt, forrygende intelligent drama og action. Vi møder Walter White (Bryan Cranston), lige da han bliver diagnosticeret med dødelig lungekræft. Han er kemilærer på en high school i Albuquerque, New Mexico og lever i forvejen ikke helt det liv, han havde drømt om. Tidligt i sin karriere som kemiker modtog han Nobelprisen, men med en handikappet søn blev han nødt til få en fast indtjening, og det foregår nu som high school-lærer og som deltidsansat på et bilvaskeri. Han har hverken råd til sin behandling eller til sin søns hjælpemidler, og da hans kone er højgravid, kan Walter se sit liv falde helt sammen.
Men hans storpralende svoger er narkobetjent, og da han en dag får lov at overvære ham rømme et crystal-meth-laboratorium, opdager han sin lidt dovne elev Jesse Pinkman (Aaron Paul) stikke af fra stedet og det giver ham en lys idé. Som kemi-geni er han nemlig den bedste stof-fremstiller, underverden har set, og sammen med Pinkman og en autocamper får han sig en indbringende og ikke ufarlig sidegesjæft. Som The Wire kommer serien langt ned i de enkelte karakterer og er fra første afsnit langt dybere end et hurtigt action-fix. Det er stærke moralske dilemmaer og en udforskning af stort set alle afkroge af den menneskelige psykologi og et menneske under pres.

Drama

Du kunne lide: ’Mad Men’ og ’Sopranos’
Du skal købe: Netflix
Du skal se: ’House of cards’

Francis Underwood (Kevin Spacey) er flertalspartiets magtfulde indpisker, som har hjulpet den nyvalgte præsident Walker (Michael Gill) til magten og nu har forventninger om at blive udenrigsminister. Det er starten på dette groteske politiske drama af den berømte filminstruktør David Fincher. Men præsidenten og partiet har brug for, at Francis bliver i Kongressen, og vælger til hans store vrede og skuffelse en anden udenrigsminister. Rasende begynder Francis Underwood straks at planlægge en hævnaktion, der indbefatter, at han mere eller mindre udraderer alle, der står i vejen for, at han kan blive udenrigsminister, ja, måske endda præsidenten. Det grotesk underholdning, grotesk spændende og grotesk velspillet.

Komedie

Du kunne lide: Curb Your Enthusiasm
Du skal købe: HBO
Du skal se: Louie

Midaldrende gnavne mænd har fået en renæssance i serien i disse år og, hvis du allerede har fundet glæde ved at pløje dig igennem Klovn og Curb Your Enthusiasm er der ingen undskyldning for ikke at fordybe dig i Louie C.K. Det eneste problem er, at hans nyeste serie (Louie) ikke er at finde blandt udbyderne, men det første lidt halvlunkne forsøg, han lavede med Lucky Louie, er på HBO med et par af hans stand up-shows. Det er stor komik om midtlivskriserne, skilsmisse, børn og de glæder, der ellers tilfalder mænd i 40’erne.

Drama/komedie:

Du kunne lide: ’Sopranos’ og
’Sex and the City’
Du skal købe: HBO
Du skal se: ’Girls’

Er du ved at være lidt træt af manden i midtvejskrisen som hovedkarakter, skulle du tage at kaste dig over kvinder i 20’erne og deres kriser med unge Lena Dunhams  skamroste dramakomedie Girls – også selv om du skulle være en mand, der er havnet i 40’erne. Det er svært præcis at karakterisere og kategorisere serien, men det er vel en slags krydsning af Woody Allen, Sex and the City, Kids og Juno og så alligevel slet ikke. Det er fire New Yorker-veninder i 20’erne, der tåger rundt mellem dårlige job, gode uddannelser, mænd, sex, stoffer, neuroser, selvoptagethed og intriger. Og det er afsindigt morsomt.   

Til de små (2-10 år)

De kunne lide: ’Bamse’, ’Teletubbies’, ’Drømmehaven’ etc.
Du skal købe: Netflix
De skal se: ’Plonsters’, ’Oscar’, ’Kong Fu Panda’ m.fl.

Netflix er uden sammenligning den bedste udbyder til børn. Bortset fra de klassiske disney-spillefilm, er der rigeligt materiale i en glimrende variation til at underholde dine børn gennem hele barndommen (det lyder lidt trist, når man skriver det sådan, men det er sandt). Du behøver ikke købe dig fattig i dvd’er eller overgive dig til tilfældigheder på Ramasjangs eller Disney Juniors sendeflader. De klassiske Pixar/Disneyfilms fravær er en svaghed, men figurerne er der i andre kortere formater eller mindre populære opfølgere, ligesom hele ’klassiske’ spillefilm fra Dreamworks er der (Bee movie, Shreck 2, Madagascar, Walther og Trofast m.fl.). Herudover er der en lang række små og sjove serier som modelervoksfigurerne Plonsters, det uheldige firben Oscar og Den travle by for de lidt mindre børn og for de større er der Bionicle, Far til Fire og film som Hayao Miyazak smukke Ponyo på klippen ved havet – så er der også lidt god smag til de voksne, hvis dit barn ellers er med på den.
 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu