Læsetid: 5 min.

’I Europa er tingene kørt fast’

USA’s republikanere og Europas borgerlige og socialdemokrater bliver ved med at tale om krisen som gældskrise. Men krisen er en bankkrise, siger professor Mark Blyth fra Brown University. Og den eneste vej ud af den økonomiske depression i Europa er at opgive den upopulære sparepolitik
Bed en bøn. Fødevareuddeling på markedet i Athen. Når Europa har afskåret sig fra at hjælpe økonomien i gang, er der kun tilbage at presse lønningerne og bede til Gud om bedre tider, siger Mark Blyth.

ALKIS KONSTANTINIDIS

25. maj 2013

Mark Blyth, professor i politisk økonomi på Brown University, er overraskende god til at pille den upopulære sparepolitik i Europa fra hinanden, mens han uforstyrret piller kødet ud af en wok-stegt atlanterhavshummer på en restaurant i Bostons Chinatown.

»Det er en tragedie,« mumler Blyth med sin dybe og rullende skotske accent om det europæiske drama.

Han har netop udgivet en vigtig debatbog, Austerity: The History of a Dangerous Idea (Nøjsomhed: Historien om en farlig ide), som har fået en rosende omtale af præsident Obamas tidligere økonomiske chefrådgiver Lawrence Summers i Financial Times.

»Tingene er kørt fast i Europa,« siger Blyth.

»Bruxelles og Berlin er ude af stand til at ændre kurs. Tysklands økonomi er ikke stor nok til at rage kastanierne ud af ilden, så hvorfor prøve? Og tyskerne vil aldrig gå med til lade den europæiske centralbank sætte seddelpressen i gang.«

Arbejderdreng

Efter en kort kamp med en hummerklo fortsætter den skotskfødte økonom sin udredning:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
 • Alle artikler på information.dk
 • Annoncefrit information.dk
 • E-avis mandag til lørdag
 • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Henriette Bøhne
 • Hans Erik Andresen
 • Kim Rohde
 • Jarl Artild
 • Olav Bo Hessellund
 • Torben Nielsen
 • Niels Mosbak
 • Jens Falkesgaard
 • Henrik Darlie
 • HC Grau Nielsen
 • Grethe Preisler
 • Stig Bøg
Henriette Bøhne, Hans Erik Andresen, Kim Rohde, Jarl Artild, Olav Bo Hessellund, Torben Nielsen, Niels Mosbak, Jens Falkesgaard, Henrik Darlie, HC Grau Nielsen, Grethe Preisler og Stig Bøg anbefalede denne artikel

Kommentarer

Børge Rahbech Jensen

savner en tilsvarende analyse af dansk økonomi som supplement til de evindelige analyser af problemer i det øvrige Europa. Bruxelles og Berlin forsøger i det mindste at gøre noget med de trods alt begrænsede midler, de har.

Danmark har ingen forarmet middelklasse og har store overskud på betalingsbalancen i forhold til udlandet, men fører ikke desto mindre en sparepolitik, delvis fordi en middelklasse nødig vil dele sin voksende formue med andre, og kan anerkender sin egen velstand. Modsat Tyskland er Danmark blot en tilskuer, som kommer med tilråb og er meget optaget af ikke at bidrage med andet.

En svaghed både i Danmark og i Mark Blyths argumentation er, at den økonomiske vækst antages skabt af den offentlige sektor. Hvorfor er det lige, den ikke kan skabes i den private sektor?

Philip B. Johnsen

@Børge Rahbech Jensen 25. maj, 2013 - 15:07

Investeringerne foretages, hvor der er afsætningsmuligheder.

Blyth forklare hvorfor:

Nyliberalismen og Den Tredje Vej udfordrede den traditionelle velfærdsstat i USA og Europa og burde ifølge Blyth have mistet al sin legitimitet som bærbar økonomisk model efter finanskrisen i 2007-08 i USA.
Men det skete ikke, fremhæver Blyth.
»Det paradoksale er, at bankerne var ansvarlige for det finansielle sammenbrud, men de fik ikke pålagt ansvaret. Det gjorde derimod staterne, som måtte rydde op efter bankerne.«

Michael Madsen, Olav Bo Hessellund, Torben Nielsen, morten Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Det vigtigste spørgsmål er: ønsker vi at skabe mere vækst?

Alt imens det diskuteres vidt og bredt hvordan man skaber vækst, antages det nærmest for at være en naturlov, at vækst er den eneste måde at drive økonomi på.
Men vækstparadigmet er logisk inkonsistent så det skriger til himlen. Selv jeg, som ved Gud aldrig har studeret økonomi, kan gennemskue, at en hvilken som helst form for uendelig vækst er en praktisk umulighed på en endelig planet.

Det er ikke længere 1700-tallet hvor fornuften og oplysningen varsler liv og glade dage. Det er 2013, hvor vi død og pine er nødt til at se realiteterne i øjnene: bæredygtighed eller den totale katastrofe.
Vi kan ikke længere tillade os, at abstrahere økonomien fra den virkelige verden!

Filo Butcher, Michael Madsen, Kim Rohde, Torben Nielsen og morten Hansen anbefalede denne kommentar
Philip B. Johnsen

@ Tor Brandt 27. maj, 2013 - 10:52

Du skriver: Det er 2013, hvor vi død og pine er nødt til at se realiteterne i øjnene: bæredygtighed eller den totale katastrofe.
Vi kan ikke længere tillade os, at abstrahere økonomien fra den virkelige verden!

Jeg er enig, men er det muligvis er det en global ny levemåde du efterspørger for, at få opfyldt dine ønsker, en levevis og omlægning af det globale liv, det sandsynligvis i dag, ligger uden for menneskets intelligens, at se gennemført, det vil muligvis kræve, nøjagtigt den global katastrofe af bibelske demissioner, du selv er inde på, for at få øjnene op for nødvendigheden af ændringerne.

Man kan satse, efter bedste evne, på muligheden for, at vi kan leve godt, uden det er eller bliver, på andres bekostning.

Personlig syntes jeg vi skal starte i Danmark, nu i dag, med grøn bæredygtig omstilling, men det løser ikke problemet alene, det kan tænkes det bliver en eksport artikel, Danmark vil få succes med og vækst, men det må tager vi med ; )

Claus Oreskov

Artiklen er for så vidt både relevant og oplysende, men hvorfor skal vi samtidig læse om at manden æder: wok-stegt atlanterhavshummer. For mig er det et stort irritations moment og jeg springer gerne den slags nonsens over – eller dropper læsningen. For min skylde kunne Mark Blyth guffe friturestegte røvhuller i sig, det kunne ikke interessere mig mindre!

John Vedsegaard

Hvem kan ønske sig mere, politikerne behøver ikke oplyse noget som helst til befolkningerne, samtidig med at de får millionlønninger og pensioner så det siger spar 2 til alt.

Jo længere tid vi kan køre i samme spor, jo længere tid kan politikerne vedblive med at høste frugten af andres arbejde, uden egentlig at lave noget selv.

Så hvorfor skulle der komme fremskridt.

Erik Karlsen

"Her kan Merkel få rystet sin barnetro!!!!"

Ja, det kan jo lyde underligt, men min tyske mors barnetro er, at man skal spare (læs: lægge til side), mens man har råd til det, så man har noget at leve af, når man ikke har råd. Altså en omvendt Merkel, og min mor har altså oplevet noget større samfundskriser end Frau Merkel.

Michael Bruus

Philip B. Johnsen 27. maj, 2013

"katastrofe af bibelske demissioner"

Jeg mener, at det er lige præcist det vi har brug for at opleve, katastrofe af bibelske demissioner før vi er klar til at nytænke, men jer er helt overbevist om vi kan nøjes med at opleve det, altså ikke agere det ud i verden, det er oplevelsen vi har brug for.

@Philip B. Johnsen:
Det er præcis sådan en ny global levemåde, jeg efterspørger. Der er mange, der har sagt det før, så i den forstand siger jeg ikke noget nyt - jeg gør blot opmærksom på tingene som de er.

Jeg er enig med dig i at vi bør starte med os selv. Vi må være den forandring, vi ønsker at se i verden.
Jeg er også helt enig med dig i, at det formentlig ikke vil ske før katastrofen rammer. Som regel skal det gøre ondt, før mennesker er parate til at ændre noget. Det gælder både på det personlige og globale plan. Og dog... Jeg har faktisk indtryk af at flere og flere mennesker vågner op.
F.eks. har vækstparadigmet gennem de senere år været udsat for en tiltagende kritik, og den skal nok vokse sig endnu større. Muligvis er der en chance for, at vi kan nå at gøre noget inden katastrofen rammer. Og ellers må vi tage den derfra, og glæde os over at vi trods alt lever i en spændende tid.

Under alle omstændigheder ser jeg det som det vigtigste, at undervise folk i at tænke selv, og ikke bare tage det for gode varer, som de bliver fortalt af finansmafiaen. Økonomi er noget, mennesker skaber, og ikke omvendt. Derfor bestemmer vi også selv hvordan økonomien skal se ud. Og sådan som den ser ud nu, er den dømt til at dø med et ordentligt brag.