Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Sørine Gotfredsen

Man er mentalt handicappet, hvis ikke man kender Biblen, siger forfatter og sognepræst Sørine Gotfredsen. Selv er hun aktuel med bogen ’At leve med Kierkegaard’
Moderne Tider
4. maj 2013

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Bibelen og specielt Det Nye Testamente. For det første fordi den udgør en så vigtig grundsten i hele vores vestlige kultur og opfattelse af mennesket og det etiske, at man er decideret mentalt handicappet, hvis man ikke kender den. Og for det andet fordi selve evangeliet rummer passager på et så højt filosofisk, religiøst og eksistentielt niveau, at man bør introducere sit eget sind for det. Muligvis sættes noget i værk i ens indre, man ikke kendte til før.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»The longest Journey af E.M. Forster. Da jeg for første gang læste den som ganske ung, blev jeg voldsomt grebet af hovedpersonens store trang til at se sig selv som en undtagelse fra alt det konventionelle. Han vil være en stor forfatter, men mere og mere må han erkende sit talents begrænsning og se i øjnene, at hans liv bliver ganske gennemsnitligt. Selvbedraget, arrogancen og den gradvise omstilling til virkeligheden er her meget fornemt beskrevet. Endelig skal det siges, at Søren Kierkegaards Sygdommen til Døden uden sammenligning blev den bog, der åndeligt og teologisk for mig kom til at udgøre den helt store port til bevægelse.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Haruki Murakamis Trækopfuglens Krønike mindede mig mest om et stykke installationskunst i bogform, og jeg fattede ikke et suk af den. Den abstrakte skriveform, hvor der springes i tid og rum, og man aldrig helt ved, om det er drøm eller virkelighed, irriterer mig dybt og forekommer mig også temmelig krukket. Jeg foretrækker romaner, hvor figurerne er genkendelige og gør og siger nogenlunde rationelle ting.«

– Hvilken type læser er du?

»Jeg er en ret alvorlig læser, der foretrækker noget eksistentielt at tænke over. Jeg læser for at blive klogere og udfordret, ikke for at blive underholdt.«

– Hvornår læser du?

»At læse er så afgørende for min tankeverden, at det aldrig må blive til noget, jeg blot gør, når der ikke er andet, der skal klares. Jeg læser hovedsageligt om aftenen.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Thaarup Nyberg

Hun er godt nok hellig; hvad laver hun ellers.

Esben Maaløe

" For det første fordi den udgør en så vigtig grundsten i hele vores vestlige kultur og opfattelse af mennesket og det etiske, at man er decideret mentalt handicappet, hvis man ikke kender den"

Man er muligvis intellektuelt handicappet, men man kan ikke blive mentalt handicappet af ikke at læse en bog ...

Sørines djævel i detaljen