Interview
Læsetid: 2 min.

Læser du bøger: Tor Nørretranders

Selv synes jeg, at jeg aldrig læser, siger forfatteren Tor Nørretranders, som sin nye bog ’Vær nær’ blandt andet fortæller om forholdet mellem brug af botox og tab af empati
Moderne Tider
1. juni 2013

– Hvilken bog ville du ønske, at alle ville læse?

»Lin Yutang: Jordisk Lykke, opr. 1937. En kinesisk litterats muntre og kloge præsentation af kinesisk livsvisdom for et vestlig publikum. God til at få det hele lidt ned på jorden. En bog, der får læseren til at slappe af i lisvførelsen. Det kunne være rart, hvis alle mennesker (jeg selv inklusive) blev lidt bedre til at falde lidt ned. Man skal tage bogen lige så afslappet, der er vitterligt vås mellem det meget vid. Som helt ung fik jeg den anbefalet af én, der forklarede, at han altid læste i den, når han var i karbad. Det er meget præcist sådan læseoplevelsen er: Karbad på bog.«

– Hvilken bog har haft størst betydning for dig?

»Hans Magnus Enzensbergers digtsamling Titanics undergang, opr. 1978, skaber en sær resonans i mig, som har hjulpet mig til at udtrykke følelser i virkelig mange forskelligartede livssammenhænge. Samtidig er det egentlig et ret spinkelt værk, som ikke virker, som om det kan ret meget. Jeg kunne også have nævnt hans Mausoleum, opr.1975, som også har erobret mit underbevidste associationsrum. I det hele taget spiller lyrik (Ivan Malinowski, Inger Christensen, Willam Blake, Keith Reid) en stor rolle i mit indre liv – og det er egentlig overraskende at konstarere, for jeg interesserer mig faktisk ikke for lyrik.«

– Hvad er den værste bog, du har læst?

»Telefonbogen, så det er godt den ikke udkommer mere.«

– Hvilken type læser er du?

»Jeg læser gerne i lange, seje og sitrende udforskninger af et eller andet. Det er så sjældent, at jeg læser bare for fornøjelsens skyld og uden at skulle noget arbejdsmæssigt med det, at det så altid alligevel ender med, at jeg skriver endeløst om netop de bøger, jeg kun læser for sjov.«

– Hvornår læser du?

»Når jeg ikke tænker på, at jeg læser: I tog, fly, lænestolen, sengen – på das og i andre ubevogtede øjeblikke. Så snart, jeg vandkæmmer håret, spidser blyanten og tænker: Jeg læser!, så er det allerede forbi. Folk siger, at jeg læser meget, men selv synes jeg, at jeg aldrig læser. Men det er jo, fordi man kun læser, når man ikke ved, at man læser. Det er læsningens zen.

Serie

Læser du bøger?

Hver uge spørger vi en ny kulturpersonlighed om deres læsevaner.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her