Læsetid: 8 min.

Til stede her og nu i det, der skal komme

Interview med Bourdieu-ekspert Carsten Sestoft om tennisspilleres habitus og meningen med livet
Besiddelse. I bourdieusk forstand ’besidder’ spillet en spiller som Roger Federer, forklarer Carsten Stestoft: Han har viet sit liv til det. Hans handlinger er struktureret af spillet, og hans hjerne- og kropsaktivit er underlagt det .

Andreas Solaro

25. maj 2013

Det hedder sig, at den franske sociolog Pierre Bourdieu var en ganske habil tennisspiller. Erfaringerne fra banen sneg sig af og til ind i hans indviklede tekster, hvor han forsøgte at skrive sig frem til en forståelse af, hvorfor mennesker gør, som de gør. Deres ’habitus’ – som han benævnte det – er en »praktisk sans for, hvad der skal gøres i en given situation – det som man i sportens verden kalder en sans for spillet, kunsten at forudane, hvordan spillet vil udvikle sig. (...) Ligesom en god tennisspiller befinder man sig ikke der, hvor bolden er, men der, hvor den vil komme.«

Om lidt kommer bolden til Paris. Her begynder verdens største tennisturnering på grus, De Åbne Franske Mesterskaber også kendt som Roland Garros. Det var også i Paris, Bourdieu udlevede hovedparten af sin ualmindeligt succesrige akademiske karriere som professor i sociologi ved Collège de France – en oplagt anledning til at udfolde mandens tanker om tennis og samfundet. Desværre er han gået bort, så i hans sted: Bourdieu-oversætter og -ekspert Carsten Sestoft fra Aarhus Universitet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bo Johansen
  • Christian Svenstrup Harder
  • Oliver Riel
  • Martin Bonde-Hansen
Bo Johansen, Christian Svenstrup Harder, Oliver Riel og Martin Bonde-Hansen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu