Læsetid: 3 min.

Værs'go' og spis: Stop nu angsten for mad

11. maj 2013

Når jeg møder nye mennesker og fortæller om, hvad jeg laver, bliver jeg ofte spurgt om jeg laver sunde opskrifter eller om mine kogebøger handler om sund mad. Det undrer mig, for tror de egentlig, at jeg laver usund mad? Det er et meget snævert syn på mad alene at tænke sundhed. Sundhed er blevet det alt overskyggende, når der tales mad. Et eksempel er troen på, at mærkningsordninger som nøglehulsmærket kan bidrage til bedre folkesundhed. Krav til mærket behandler mad i en meget snæver ernæringsmæssig forståelsesramme af sundhedsbegrebet. Hvis man undgår svær overvægt, kan man få et længere og bedre liv. Stoppes fedmeepidemien vil det spare udgifter i sundhedssektoren. Yes, yes, det er ikke til at modsige. Men det er naivt at tro, at en mærkningsordning kan ændre en madkultur overfyldt med så ufattelig megen mad af ringe kvalitet, eller at det vil kunne vende bøtten, så man f.eks. dropper de store mængder af søde læskedrikke, kæmpe slikposer, store mængder dårlige fedtede mayonnaisedressinger, pommes frites osv.

At have en sort-hvid opfattelse af, hvad der er sundt og usundt, gavner ikke glæden ved at spise, og den enorme drift de fleste mennesker har for at nyde.

Kropsidealerne er blevet så firkantede, at alle bør ligne modemodeller. Det er lettere selv for superkvikke og dygtige folk at komme til tops på arbejdsmarkedet, hvis de er slanke og ikke vejer et gram for meget.

Det skaber madangst – den er skadelig og har så meget tag i vores kultur, at det flytter fokus fra, hvad mad betyder for fællesskaber, naturen og vores kultur.

Det er tid nu til at voldspise og nyde fuldt ud: friske skud som brændenælder, ramsløg, asparges og rabarber, og der er friske radiser og hornfisk. Det er kun begyndelsen, og det er svært at få armene ned – så spis glad!

Hornfiskesalat med de første skud fra foråret – forret eller sandwich til 4-6 personer

1 hornfisk i filet, ca. 200 g

1 tsk. groft salt og friskkværnet peber

1 dl god mayonnaise (altså rørt med friske lækre æggeblommer og velsmagende olie)

1 lille bundt purløg eller ca. 3 spsk. fint klippet

3-4 blade ramsløg

1 spsk. fintrevet frisk peberrod

En halv til en hel økologisk citron

Ca. 10 radiser

6-8 skiver godt hvedebrød eller 4-6 gode sandwichboller

Klip finnerne af hornfiskefileterne, og skær eventuelle små ben væk. Skyl fileterne hurtigt i koldt vand. Krydr med salt og friskkværnet peber. Bag fisken på bagepapir i et ovnfast fad i en 150 grader varm ovn til fisken er gennembagt: Det tager ca. 10 min. Kom fisken i en skål og stil den i køleskabet.

Rør afkølet hornfisk, mayonnaise, fint klippet purløg, hakket ramsløg og fintrevet peberrod med et piskeris til ensartet konsistens. Smag til med fint revet citronskal, salt og peber. Lad hornfiskesalaten stå mindst 30 minutter og trække smag. Vend sammen med tynde skiver radiser lige før servering

Nyd med brød eller i en sandwich.

 

Grønne asparges vinaigrette – 4 portioner

500-600 g grønne asparges

2 tsk. groft salt pr. l kogevand

Vinaigrette (olie-eddike-dressing):

3 æg

2 spsk. ekstra jomfruolivenolie

1 spsk. hvidvinseddike

1 tsk. dijonsennep

2 spsk. klippet purløg

1 spsk. kapers

1/4 tsk. groft salt

friskkværnet peber

Drys: papirtynde skiver rugbrød

evt. drys hakket ramsløg, skvalderkål, andet velsmagende grønt eller den altid gode persille

Kog æggene hårdkogte, 8-10 min. Pil og hak dem.

Rør dressing af eddike og sennep. Rør gradvist olie i. Brug evt. en blender, eller ryst sammen i en flaske til en ensartet konsistens. Tilsæt purløg, kapers og hakkede æg. Smag til med salt og peber.

Skyl asparges i koldt vand. Bræk de træede ender af. Bring rigeligt vand i kog med salt. Kog aspargeserne, højst et par minutter afhængigt af tykkelse og friskhed. De skal stadig være sprøde. Lad dem dryppe godt af.

Rist rugbrød i tynde skiver på en pande til det er sprødt. Bræk det i stykker.

Hæld vinaigrette over aspargeserne, og nyd ved stuetemperatur. Drys evt. med hakket frisk grønt og ristede rugbrødsstykker.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu