Læsetid: 4 min.

Vi anbefaler: Fem veje til tidens teenagere

Moderne Tider
22. juni 2013

Aner du et febrilsk blik i øjnene på ethvert menneske under 18, som du prøver at konversere til familiefester? Er det eneste, du kan byde ind med, dine egne fordums eskapader og skolesystemets opbygning, da du var ung? Får de dig til at føle dig 10 år ældre? Her er fem kulturprodukter, der bringer dig i øjenhøjde med tidens teenagere.

Klubværelset på P1

Du behøver slet ikke indstille køkkenradioen anderledes end normalt for at blive klog på tidens unge. Ungdomsmagasinet Klubværelset på P1 præsenterer ungdomstendenser, -problemer og -kulturer på en lærerig og uprætentiøs måde dirigeret af skarpe værter og friske praktikanter. Lyt til de seneste udsendelser som »Kend dit mystificerede kønsorgan« om unges viden om sex, hør om studerende, der »hjernedoper« sig selv før eksamen, bliv klogere på ungdomsdepressioner, cykeltyveri som trend, om unges kår på Lolland og meget mere. Hver udsendelse varer blot en effektiv halv time, så du kan blive opdateret et helt år tilbage, mens du lægger et 2.000 brikkers puslespil. Hvis du dertil vil vide, hvordan det føles, dybt i hjertet, at være ung og følsom i dag, så lyt til P1’s intime, musikalske radioværested, Det Elektriske Barometer.
P1 onsdag kl. 15.03. Hent som podcast på dr.dk/klubværelset

Coming of age på dansk film

Det er langtfra en pine for voksne at se seneste års danske coming of age-film. Så hvis du er fuldstændigt ude af føling med tidens teenagekvababbelser (alderen og følelserne er de samme, men tiderne ændrer sig stadig), kan du med fordel kaste dig over de bedste af slagsen. Se Heidi Maria Faissts Frit Fald (2011), hvis du vil vide, hvordan forældresvigt opleves for en 14-årig skolepige. Se Christina Rosendahls Supervoksen (2006), hvis du vil lære lidt om, hvor forbandet besværlig jomfrudommen kan være. Og se Kaspar Munchs fremragende skildring af komplicerede venskaber i You & Me Forever (2012). Se i øvrigt også Lotte Svendsens Max Pinlig 3, hvis du vil kende til pinslerne ved at leve med en venstresnoet, Informationslæsende mor, der desperat prøver at være i øjenhøjde med de unge.

Ungdomsseriens tre G’er

Tv-serier er the shit i disse år, så hvis du vil kunne tale med, er der ingen vej udenom. Game of Thrones, Mad Men og Breaking Bad kender både du og din teenager muligvis. Men hvis du vil være sikker på ikke at havne uden for ungdomssamtalen, så er det også godt at have styr på de tre ungdomsserie-G’er: Gossip Girl, Glee og Girls.
Gossip Girl er en dramatisk seks sæsoner lang serie om intrigante overklasseteenagers i New York City – en slags opdateret, urban Beverly Hills 90210 med mere sex, hårdere stoffer og langt flere mobiltelefoner, der viderebringer sladder.
Glee er en musicaldrevet, dramatisk high­school-komedie om en minoritetspalette af etnisk og seksuelt forskelligartede outsiders, der finder sammen i et skolekor. Der er masser at hade og at elske i Glees kombination af politisk korrekthed, kulørt selvironi, maltrakteret popmusik og gode mængder patos.
Girls er den kreative klasses kønsbevidste ungdomssvar på Sex and the City. Verdens hippeste tv-serie-auteur, Lena Dunham, har skrevet og instrueret og spiller hovedrollen som den selvoptagede, ikke-superslanke wannabe-forfatter, Hannah, som må gå så grueligt meget akavet sex igennem i sit moderne kvindeliv sammen med sine ligesindede, vanvittigt underholdende veninder.
Med de tre serier kommer du hurtigt på bølgelængde med tidens ironi – og kan snildt tale med.

Reality-tv

Du kan ikke nå ungdommen med distance og uvidenhed. Så hvis du intet ved om dansk reality-tv, er det nu, du skal i gang. Hvad enten din kammeratskabs-kurtiserede teenager selv bryder sig om det eller ej, så er reality-tv en uomgængelig referenceramme for langt de fleste, især yngre, teens. Lad dig ikke narre til at tro, at For Lækker til Love er sådan, som de unge dater eller tænker om sig selv, eller at Paradise Hotel er et repræsentativt billede af, hvordan unge generelt fester. Se det derimod som eksempel på, hvad de synes er festligt at se på. Nogle gør det indlevet, andre distanceret, mange i en flot kombination.
Desuden findes der ingen icebreaker så god som at diskutere, om Anna var for hård ved Rasmus i Paradise, om man bør se mere til Lebbe-Lone i Familien på Bryggen eller om Nicolas traf den rigtige beslutning, da han »smed kuglen« og snød Sandra for 250.000 kroner. Du kan også starte med at læse om reality-superstjernen Gustav i avisen her i dag. En blød start.
Se hele sæsoner af reality tv på www.viaplay.dk

WiMP’s Ugens Bedste Sange

Musik. Der findes uendeligt meget musik, som i dag indtages på alle mulige slags platforme, og det er svært at følge med. Så vil de unge have føleballader; så vil de have reggae; så er det dubstep; så er det disco, som da far var ung. Derfor er det smart at abonnere på en af de kløgtige musikstreamingtjenester som Spotify og WiMP, der virker til computer og smartphone. Ud over at deres online database med musik giver uendelige valgmuligheder, så kan tjenesterne også udvælge for dig. Hver uge håndplukker danske WiMP ’ugens bedste sange,’ som er et usnobbet miks af bredt og smalt, af nye danske hits, udenlandsk indie og hiphop og pop, og hvad har vi. Sætter du den spilleliste til hørebøfferne, når du er ude den ugentlige løbetur rundt om mosen, så har du snart et fint overblik over tidens toner  – og en holdning til, hvad der bliver fedt at høre på Roskilde Festival.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

olivier goulin

Måske man også bare kunne være fri, og taknemmelig for at man har overstået den del af livet?

/O

Hvis det er en forudsætning for en samtale, at man har set For lækker til Love, Paradise Hotel og Familien på Bryggen, finder jeg hellere nogle andre at tale med.

Henrik Bjerre

Tusind Tak til Kathrine Hornstup for en sjaeldent set form for forbruger eller foraeldrevejledning.

Intet af det foreslaaede har dog nogen gang paa jorden for os - det eneste der hidtil har virket er faelles smerte - sult, der stilles med solide skiver fra et langtidsstegt udsnit af en ko eller gris - eller muskler der vaerker efter sport eller DIY arbejde.

Jens Overgaard Bjerre

Får vi gamle så også en vejledning i valg på lige fod med de unge? Eller bliver det bare oplysning om gigt og cancer og begravelseshonorarer? Men man kan da godt virke imødekommende overfor de unge mennesker. Som min mor engang venligt (hun var en yderst sød og forstående mor) sagde: "De er da meget gode, de der 'Te-be-a-tels'. Gu var/er de så, og det var pænt af hende at sige det. Men man lever vel sit eget liv og hvis man begynder at se unge-programmer sammen med de unge, og diskutere dem, tror jeg nok de vil have sig det frabedt. Hvis min far for eksempel var begyndt at blive langhåret og danse Twist til Rock and Roll, fordi han ville være ung med de unge, ville jeg tro, at han var blevet tosset. Eller mistænke ham for at være lun på mine kærester. Lad dog de unge have deres ungdom i fred.

Kasper Hviid

Det er altid sundt med en dosis modkultur, så det er fedt at se reality-anbefalinger på mediet Information! Men jeg ved ikke om man lige kommer så meget ind på nutidens ungdom af det. Det er jo programmer der er udvalgt af midaldrende topchefer, ud fra deres sterotype opfattelse af det unge segment. Ifølge samme logik skulle de unge kunne forstå min generation bedre, hvis de så Beverly Hills 90210.

Henrik Bjerre

Bare til orienteering ser de unge ikke saerlig meget TV eller laeser aviser og boeger. De er on-line og interesserer sig mere for hinanden end for medie-figurer.

som altid; gi en kat til Rasmus Radiomus :-)