Læsetid: 4 min.

Til biddet: Bliv ikke skuffet – bliv hjemme, og bliv glad

Bliv hjemme og kog en hummer. Det er bedre og billigere
Moderne Tider
29. juni 2013

En typisk dansk restaurantregning: En forret med kammuslinger: 115 kr., en gang røget laks: 95 kr., en bøf: 225 kr., en dagens fisk: 195 kr., en halv flaske hvidvin til 160 kr. og en halv rød til 190 kr. To kaffe, i alt 60 kr. Med drikkepenge omkring 1.100-1.200 kr. alt efter, hvor stor en cheapskate du er. Hertil kommer så taxa frem og tilbage, babysitter og cola og slik til krapylerne derhjemme, så I kan få nogenlunde fred til at komme af sted. Eller parkeringsbøde og besværet med at få kravatknappen og krinolinen til at sidde, så de andre grosserere og konsulinder ikke taber lorgnetterne ned i suppen.

Hummer

Næh, bliv hjemme og kog en hummer i stedet. Det er bedre og billigere.

Selv om hummer sandt for dyden aldrig bliver billigt, så er det netop nu, du skal gå ned til din fiskehandler og investere omkring 600 kr. i en monbichon på omkring et kilos penge. Den skal være livlig og kamplysten, og du transporterer den hjem i en fart, for den har en presserende aftale med sin skaber, og du skal arrangere mødet.

Turen hjemad går dog ikke hurtigere, end at du har tid til at stoppe ved en reputabel vinhandler (det kunne du selvfølgelig også have gjort på vej ned til fiskehandleren, men det glemte du, ligesom vi gjorde), hvor du investerer resten af det sparede gå i byen-budget i en flaske hvidvin eller to. Tag en Meursault eller en Montrachet, evt. med forstavelsen Puligny eller Chassagne. Eller lad vinhandleren guide dig i retning af noget rigtig godt oversøisk Chardonnay, men helst fra et sted, hvor det ikke har været alt for varmt. Der er mange muligheder, men regn ikke med at få noget med hjem til under 300 kr. flasken. Ikke at der ikke er anstændig hvidvin at få til langt under dette beløb, men skal en nykogt dansk sorthummer have en ledsager, der lever op til den på enhver måde, er ingen vin for god – og rigtig mange er ikke helt gode nok. Og du har sparet mange penge ved at blive hjemme denne ene gang, så ikke noget med at blive påholdende nu.

Derhjemme sætter du en stor gryde over med vand, en håndfuld salt, en teskefuld sukker og en dusk dild. Når vandet spilkoger, plumper du hummeren i med hovedet først. Hvis du ikke tror på, at den dør øjeblikkeligt af denne behandling, kan du give den en tung, spids og skarp kniv i krydset på toppen af hovedet, sekundet før vandgangen. Så er dét spørgsmål i hvert fald elimineret. Fra vandet kommer i kog igen, skal hummeren have et kvarters tid, hvilket er rigelig tid til at røre en mayonnaise af æggeblommer fra din egen hønsegård, en klat dijon, salt, peber, citronsaft og den olie, du foretrækker. Vindrue, solsikke eller raps for en nogenlunde neutralt smagende mayo, oliven for en markant, krydret sauce, som dog efter manges mening er lige det tungeste til hummer. Er der koral ved hummeren, kan den med fordel stødes i morter eller køres gennem en sigte og blandes i mayo’en. Herudover skal du kun bruge brød og smør, store servietter og rummelige vinglas. Send nu ungerne i biffen, og oplev, hvor smuk og interessant din elskede i virkeligheden er, når du ser, og ikke mindst lytter, ordentligt efter.

Husk, at hummerhalen ikke må rettes ud, inden du deler den. Det ødelægger kødets struktur. Kløerne knækkes med bagsiden af en tung ske.

Lammeskank, -hals og kotelet

Ellers er det jo blevet sommer, og vi griller med en stædighed, som eliminerer enhver diskussion om vejret. Det bliver til lammeskanke, som smøres ind i olie og timian og hvidløg og får indirekte varme, til kødet er supermørt og falder af i store stykker. Lammehalse kan gå samme vej, og hvis velstand råder, også koteletter, som dog får direkte varme, masser af det og kun et minut eller halvandet på hver side. Tilbehøret er det evindelige for årstiden – nye kartofler, spidskål – evt. blancheret, farseret med gedeost og lyngrillet – ærter, spæde salater, tomater, krydderurter og bjerge af bær til dessert.

Livet er godt.

 

Hyldeblomst

Og så sidder man bagefter i et humør, så selv ugebladenes haveeksperter ikke forekommer overdrevet irriterende – om end kun for en kort stund. Og mens man småbøvsende lader blikket glide rundt i haven (og naboernes haver med – og diverse offentlige anlæg), så slår det en, hvor usandsynligt meget hyld, der er i det her land.

Det må der gøres noget ved, så vi plukker en plastikpose eller to fyldt med blomster, går hjem og klipper stilke fra, mens sukkerlagen koger op på komfuret. Så hælder vi den varme lage over blomsterne, tilsætter økologiske citroner og skiver og venter et par dage, før den udtrukne saft sies over på rene, atamonskyllede flasker. Pulpen får lov til at trække med en flaske vodka eller to, og så skulle den studenterfest vist være barberet.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her