Læsetid: 8 min.

Håndtrykket: En ganske særlig hilsen

Håndtrykket er en alvorlig sag. Det indrammer sociale situationer med dets løfter, respekt og demonstration af magt. Du kan ikke være censor i den danske gymnasieskole, hvis du ikke vil give hånd til kvinder. Men hvad er egentligt et håndtryk, og hvad skal man vide, inden man stikker hånden frem
Håndtrykket er en alvorlig sag. Det indrammer sociale situationer med dets løfter, respekt og demonstration af magt. Du kan ikke være censor i den danske gymnasieskole, hvis du ikke vil give hånd til kvinder. Men hvad er egentligt et håndtryk, og hvad skal man vide, inden man stikker hånden frem

Jenz Koudahl/Spild af Tid

22. juni 2013

Forhandlingseksperten: »Jeg har selv eksperimenteret lidt med krammere«

Mikkel Gudsøe – chefadvokat og konsulent med fokus på og speciale i forhandling:

»Oprindeligt mener man, at håndtrykket var et spørgsmål om at signalere, at man ikke havde våben, at man kom med ’bare’ hænder – uden våben – og var åben og modtagelig. Og i vores tid har det også været knyttet til ære og troværdighed, en gestus, der forsegler, men også bekræfter forbindelsen. Håndtrykket kan bruges som en social perceptuel indikator. En indikation af, hvordan du opfattes socialt, når du giver hånden, hvis du gør det rigtigt – eller forkert. Her skal man koble den model på, som jeg kalder ØBS: Øjenkontakt, Berøring og Smil. Hvis de tre faktorer kobles sammen, så får det den mest positive effekt – hvis det er det, man ønsker.«

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Bo Bjerregaard Rasmussen
Bo Bjerregaard Rasmussen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Maj-Britt Kent Hansen

Ha, ha, ha! Det her bliver da mere og mere forrykt. Jeg citerer fra artiklen:

»Måden, du bliver syg, når du har haft kontakt med en, der har smitte på sig, er ved at de bagefter klør dig i næsen eller renser tænder eller gnider dig i øjnene. ..."